גבורת הטייסים

תא"ל (מיל') ישראל (רליק) שפיר, טייס קרב לשעבר, התייחס להכנות האישיות של טייס לפני תקיפה בשטח עוין: "גם אם אני לא חוזר, הכי חשוב לפגוע במטרה"


ההתקפה של חיל האוויר באיראן מזכירה תקיפות אחרות שנעשו על ידי חיל האוויר לאורך השנים בין השאר בעיראק ובסוריה. תא"ל (מיל') ישראל (רליק) שפיר, טייס קרב לשעבר שהשתתף בהפצצת הכור בעיראק, התייחס לאופרציה של מבצע כפי שביצע חיל האוויר באיראן ולהשלכות האסטרטגיות בעקבותיו. 

שפיר נזכר: "אנחנו התכוננו יותר מחצי שנה למבצע הזה. היה לנו זמן להשקיע את מה שקורה ואת המודיעין ואת החששות שהיו אז רבים. כשהגענו ליום הביצוע, זה כבר היה שקוע בנו עמוק".

הוא חלק עם המאזינים את מה שעבר בראשו בעת ביצוע המשימה המסוכנת: "במטוס חד מושבי לא חולקים רגשות, בהתאם לחינוך שקיבלנו. אתה משאיר בתוכך את הרגשות והפחדים, אפילו לא חולק אותם עם בת הזוג, והולך למשימה כשאתה יודע שאין לך מה להסתכל אחורה. אף אחד לא יכול להחליף אותך. בן הזוג שלי היה אילן רמון. אני הייתי מספר 7 והוא מספר 8, ואנחנו היינו חברים".

"הדבר שהכי מטריד אותך היא האם תפגע במטרה ולא אם תיפגע"

הוא הגדיר את תחושותיו ביציאה למשימה כתחושה פטליסטית: "לא משנה מה תהיה התוצאה, גם אם אני לא חוזר, העיקר לפגוע במטרה. מאוד מפוקס במה שקורה. הטיסה עצמה היא אקט מאוד מקצועי שדורש ריכוז גבוה, ואתה מדחיק את הרגשות כמה שאתה יכול, ועסוק רק בעניינים הטכניים של המשימה, הטיסה, הגובה הנמוך, בקרת הדלק, בקרת החימוש. כשמגיע רגע האמת שלוקח משהו כמו דקה וחצי, הדבר שהכי מטריד אותך היא האם תפגע במטרה ולא אם תיפגע".

חיל האוויר ידוע כחיל הישגי מאוד, אבל תא"ל (מיל') שפיר לא רואה בטייסי החיל כתחרותיים: "יש בינינו לא תחרות במקרה הזה, אלא יותר קבוצתיות כמו בעולם הספורט. כדורסל אתה צריך לקלוע וכולם מתאמצים עבורך, ועכשיו אתה רוצה להכניס את הכדור לסל".

על מה שקורה עכשיו במוחם של הטייסים אמר: "חיל האוויר במלחמה כבר יותר משנה, עם מבצעים ופעולות. טייס שעוזר עכשיו לכוח חי"ר בג'באליה או במקום כזה – הם תלויים בו להצלחת המשימה שלהם כשהם בסיטואציה של לחימה. זה מצב מאוד לחוץ לטייס לוודא שהוא מצליח לעזור להם כי זאת התכלית של ההימצאות שלו שם. מבצע כזה גדול הוא חלק מהתהליך שאנחנו עוברים שנה. טייסים התאמנו על סוג כזה של מבצע במשך שנים. היו שני מבצעים בתימן במתכונת לא זהה אבל דומה".

"כשאתה פוגע במערכת בקרת האש, לא עומדת עוד אחת בצד להחליף אותה"

על תוצאות התקיפה הישראלית האיראן העריף שפיר כי מדובר בפגיעה קשה מאוד: "יש כמה רכיבים בסוללת טילים כמו אלה שהיו באיראן שהם יחידים מסוגם, כשאתה פוגע במערכת בקרת האש, לא עומדת עוד אחת בצד להחליף אותה. רק הרכיב העיקרי עולה 100 מיליון דולר".

להערכתו האיראנים יתקשו להחליף את המערכות האלה: "הטכנולוגיה שהשתמשו בה כדי לנטרל את המערכות, היא משהו שעובדים עליו לפחות ארבעים שנה".

עוד אמר כי התקיפה הזו היתה מוגבלת, אך גם היעדים שנבחרו רמזו לעתיד: "לדוגמה באנדר עבאס - מקום שקרוב לייצור נפט גדול. הפגיעה שם היא רמיזה שיכולה להיות פגיעה בנמל עצמו. יש מסרים שעברו לצד השני. מעט מאוד נפגעים, הכוונה היתה להימנע מפגיעה באנשים כדי לומר שהאירוע הזה סגור".

"יעקב טרנר היה אנרג'ייזר"

לקראת סיום השיחה הספיד שפיר את תא"ל (מיל') יעקב טרנר, שהלך לעולמו הבוקר: "הוא היה חולה הרבה מאוד זמן. אלה שהכירו אותו לאורך שנותיו ראו בו טיפוס של אנרג'ייזר, כזה שלא נגמרת לו הבטרייה בכל מיני מובנים: בין אם זה בחינוך טייסים ובין אם זה בארגון וניהול, כשהיה קשה להשאיר את האנשים בחיל. בפעילות שלו לאורך השנים, גם במוזיאון חיל האוויר וגם במשטרה, האיש הזה ידו בכל ויד כל בו, וכל מי שהכיר אותו אהב אותו. הוא היה בן אדם שידע להתרגש, וידע להחצין את הרגשות שלו".

 

עריכה: אחיעד לוק

27/10/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מטוס חיל האוויר - ארכיון
מטוס חיל האוויר - ארכיון  |  צילום: אוליבייר פיטוסי/פלאש90
Paris