אתמול (ג'), עת פתיחת מושב החורף של הכנסת, החליטו המפלגות החרדיות לרדת מהאולטימטום סביב חוק הגיוס. יו"ר ועדת חוץ וביטחון חבר הכנסת יולי אדלשטיין שוחח עם בן כספית ויהודה שלזינגר והתייחס לתוכן החוק ולדרישה לקדם את גיוס הגברים הנמנים עם המגזר החרדי.
"מהוועדה בראשותי יצא רק חוק טוב שמשנה את המצב, שנותן העדפה ברורה למי ששירת לעומת מי שלא, ששם לעצמו יעדים לעתיד הקרוב באשר לאיך אנחנו כל הזמן מעלים את מספר המשרתים בצה"ל, מגייסים יותר אנשים, גם מתוך החברה החרדית", הבהיר תחילה. "תפקידה של ועדת חוץ וביטחון, בין היתר, הוא לפקח על מערכת הביטחון, לכן הביקורת שלי מכוונת גם להנהגה החרדית שלא החליפה עדיין את הדיסקט, שיותר חושבת איך לשמור אנשים מידי הגיוס, וגם כלפי צה"ל - המספר שנזרק חצי במקרה, 3,000, אני לא יודע מאיפה הוא צץ. שלא ישתמע שאני בין הדמגוגים שאומרים 'שיתגייסו כולם'. צריך להקים מסגרות מתאימות, אבל צה"ל שלנו יודע להיות יצירתי".
בהמשך הוסיף: "אני בהחלט חושב שמה שמופיע בחוק המקורי, רק סנקציות מוסדיות, זה לא מספיק - מי שתרם מעצמו ועשה שירות משמעותי, בדגש על לוחמים, צריך לקבל מהמדינה יותר מכל אדם אחד שהיה בר גיוס ולא התגייס מסיבות כאלה ואחרות. לא יכול להיות מצב שמישהו שבוחר במסלול אחר בחיים, גם אם זה מסלול של לימודים, יקבל יותר ממישהו שנתן שלוש שנים. זה לא קשור ספציפית לחרדים. אנחנו צריכים להבין שהמצב החוקי במדינה הוא מצב של גיוס לכולם. אין שום חוק ספציפי, אבל בינתיים אין חיילים חדשים בצה"ל".
"פלסטר קטן על פצע גדול", אמר חבר הכנסת באשר לחוק המעונות. "אני עוד לא יודע אם זה חוק שיעלה ומה יהיה איתו. יהיו עוד עשר הצעות כאלה. כל מי שחושב שבאמצעות החוקים האלה אפשר לעקוף את הצורך בחוק גיוס אמיתי - טועה ומטעה".
בסיום התייחס יו"ר ועדת חוץ וביטחון לאישור הכנסת את הפסקת פעילות אונר"א בישראל, והדגיש: "הייתי בשיחות עם כל מיני גורמים בין־לאומיים, כולל האמריקנים. במהות אי אפשר לגשר על הפער, כי הגישה שלהם היא שנחוקק אבל כך שאונר"א תמשיך לפעול באזור, כשכל הכוונה של החקיקה היא להפסיק את הפעילות של אונר"א ולמצוא גורמים חלופיים שיוכלו לעסוק בהומניטרי ולא בסיוע לטרור, חינוך לשהידים, ולא בכל הדברים הידועים שאונר"א עסקה בהם כבר שנים רבות. אני מאוד שמח שהחוקים עברו בחוק עצום. תהיה בימים הקרובים תגובה של הקהילה הבין־לאומית עם כל מיני אזהרות לא נעימות, אבל אחר כך שיבינו שהשתנתה המציאות. גם הגורמים הבין־לאומיים יבינו שאם 92 חברי כנסת מתוך 120 תומכים באיזשהו חוק, כנראה יש פה מסר חשוב".
עריכה: מיכל קדוש