משרד הביטחון חתם על עסקת ענק לרכישת מערכות לייזר ליירוט. אלוף (מיל') פרופסור יצחק בן ישראל, לשעבר ראש המחקר והפיתוח בצה''ל ומשרד הביטחון, הביא את משנתו בשיחה עם אריה אלדד ובן כספית.
על פי בן ישראל, מדובר ברעיון ותיק מאוד: "מדברים על זה כבר עשרים וחמש שנה, באופן מעשי מ-2018, מפא"ת נמצא במצב שבו כל הבעיות 'הקטנות' של החיים נפתרו, ולמעשה מאז אנחנו מצפים לסיום הפיתוח ותחילת הייצור הסדרתי".
לדבריו, "מ-2018 עבר הרבה זמן. זה סכום לא קטן, וקשה לדעת מה היו השיקולים, אבל העובדה היא עובדה. הפיתוח מבחינת ההדגמה נגמר לפני שש שנים, והתוכנית המלאה אושרה עכשיו. אחת הסיבות העיקריות לכך היא שתקציב הסיוע המיוחד שהממשל האמריקני העביר אלינו מיד אחרי תחילת מלחמת חרבות ברזל, כלול בין היתר גם המימון הזה הנדרש".
אם כך, מהם יתרונותיו של מיירט הלייזר? הפרופסור הסביר: "זה תלוי לא רק בביצועים, אלא גם בכמויות. אם מישהו מרכז בשעה אחת בו זמנית ירי של מאתיים טילים, אחוזי היירוט הולכים ויורדים. אחד הפתרונות הוא להגדיל את מספר המיירטים. מה היתרון של הלייזר? שהוא יותר זול, כך שבמובן המקצועי הוא שכבה נוספת".
יתרון נוסף של הלייזר על פני המיירטים הקיימים הוא זמן התגובה: "היתרון הכי גדול הוא שזמן היירוט קצר מאוד. יש מטרות כמו כטב"מים שיכולים לטוס בתוך ואדי, מאחורי הר, לפעמים נמוך ולפעמים גבוה. הרגע מאז שהם מתגלים ועד שהם מגיעים למטרה - הזמנים קצרים. קשה מאוד ליירט כטב"מים כאלה, או פגזי מרגמה – זמן התגובה קצר מדי".
האלוף (מיל') הזכיר לנו כי מיירט המבוסס על אור פועל במהירות האור: "אם יורה על משהו כזה מיירט במהירות האור, הרווחתי את השניות שמאפשרות לי את היירוט. זה יתרון עצום, מה גם שהוא זול. אם מיירט כיפת ברזל עולה עשרות אלפי דולרים, אם אני יורה לייזר הוא עולה לי עשרה דולר פר ירי, מה שמאפשר לך לירות בפרק זמן נתון על יותר מטרות. בדקה, אם בכל חמש שניות אני יורה, אותו אחד יכול בדקה אחת ליירט יותר כטב"מים או רקטות".
עם זאת לא מדובר בפיתרון מושלם. הפרופסור הסביר: "יש לזה גם חסרונות, למשל אם מזג האוויר גרוע מאוד – ערפל, עננים או הטווח. לייזר יודע להפיל עד לטווח עד כעשרה קילומטרים."
אם כך, מתי מערכת 'מגן אור' תהפוך למבצעית? בן ישראל סבור כי בקרוב: "יש כבר אבטיפוס שמשתתף המלחמה הנוכחית. כשאנחנו אומרים מבצעי, מתכוונים לכמויות. צריך לעשות מזה מוצר, להקים יחידות ולאמן את צה"ל. הכוונה שזה יהיה בשירות מבצעי – בסדר גודל של שנה"
עריכה: אחיעד לוק