דברו בפרטי

כיצד ניתן להפיק רווחים מקרנות פרטיות? • ערן בלטמן, נגה קנז ונועם ברכה מ'וואליו קפיטל' על הסוד הגלום • לעשות שוב • פרק 06


קרנות השקעה פרטיות הן אפשרות נהדרת להשגת רווחים. אך במה מדובר, ומהם הסיכונים הכרוכים בכך? בפרק השישי בפודקאסט 'מה יש במקום בהגשת' ערן בלטמן ונגה קנז, שוחחו השניים על הסוגיה המרתקת. בהמשך אירחו את נועם ברכה, מנכ"ל 'וואליו קפיטל', ושמעו מניסיונו בנושא. 

"לשומעים שפחות מכירים, ובעצם לשם כך התכנסנו, נגדיר מה זה 'private equity' - קרנות השקעה פרטיות. בגדול לפי המודל שלהם בא מישהו עם יכולות מסוימות, ידע וניסיון מוכחים ומומחה בתחום כלשהו ואומר: 'תבחרו בי, תנו לי כסף ואני אמצא השקעות ראויות'", הסבירה נגה והוסיפה: Private equity זה השקעות דרך חברות פרטיות, ואנחנו באים עם הרעיון הבא, 'אני אנהל Private equity כי לי יש ניסיון מוכח, אני אצטרך להוכיח ולשכנע שיש לי את הניסיון והידע שיכול הלביא לך ערך מוסף, אתה תתחייב לתת לי סכום כסף ואני כל פעם אקרא לכסף, אשקיע אותו בדרך כלל להרבה שנים'", עוד אמרה: "יש לזה המון השלכות, למשל נקרא לזה השקעה מאוד לא נזילה, אבל יש יתרונות אחרים על נזילות כמו: תשואה טובה, גיוון לעומת הדברים האחרים שאאנחנו משקיעים בהם".

ערן הגיב לדבריה: "אם אנחנו לא מפצים על זה שאנחנו לא נזילים בתשואה אז משהו  פה לא עשינו טוב. בסופו של דבר אם אני מוותר על נזילות, אני חייב שהתשואה תהיה יותר גבוהה. פה נכנס לעניין אהבת סיכון. ברעיון המרכזי ש-private equity אמור לתת תשואה קצת יותר גבוהה מהשוק השכיר".

בהמשך נגה פנתה לנועם ברכה, ושאלה אותו: "איך אנחנו כמשקיע שכיר ופרטי, משתלבים באירוע הזה, שכמו שנאמר קודם, היה אירוע למוסדיים בלבד?".

"עד כמה זה נכון, קודם כל במבט מלמעלה אנחנו מדברים שהתקרה שלו היא פרייבט קפיטל", אמר נועם והוסיף: "פרייבט קפיטל מורכב כיום 13 טריליון דולר, זה בערך היקף הנכסים המנוהל בעולמות הללו. כאשר הרוב המוחלט הוא באמת פרייבט אקוויטי. להבדיל מהשוק השכיר, בעולם הלא שכיר האקוויטי הוא העיקר, ואחריו מגיעים עוד 3 רבדים נוספים שזה קרנות החוב, הנדל"ן והתשתית". עוד הוסיף: "מדובר ב'מנה העיקרית', משם הכל התחיל, מהון פרטי בעצם בחברות פרטיות, לא ציבוריות, מכל הסוגים. לאחר מכן התפתח עולם החוב, התשתית והנדל"ן, לכל לדבר יש חלק מהכל". בהמשך הדגים על האסטרטגיה נפוצה ביותר בתחום: "החלק העיקרי בעולמות הללו זו האסטרטגיה הנפוצה, והיא כ-65 אחוז מהווליום של העולמות הללו, וזה עסקאות מסוג Buyout, כלומר עסקה שבה משתלטים על חברה, משביחים, מחליפים הנהלה, מייעלים אותה ומוכרים".

עוד הוסיף נועם בנושא שווי נכסים עבור גופים מוסדיים: "בעולם של Private Capital היום, אם ניקח את הגופים המוסדיים, אנחנו חשופים לסדר גודל סביב ה-325 מיליארד שקל נכסים שזה, אם מסתכלים בשווי הוגן, 12% מסך הנכסים. עכשיו, אם זה גבוה או נמוך, ניקח עשור אחורה אנחנו פחות מ3%, אז הקפיצה אדירה ובאמת יש פה הרבה הקצאה לתחום הזה אבל ביחס לעולם"

"בעולם של השקעות ארוכות טווח, ומדברים על קרנות פנסיה שזה עולמות אחרים ובהם לא מסתכלים על השווי באותו רגע", אמר והוסיף: "מה שחשוב זה שכולם לוטשים את העיניים, כי למוסדיים יש כמה בעיות, צריך לזכור שמה שקרה בשנתיים האחרונות זה באמת אנומליה, ולכן סך הנכסים הלך וגדל למוסדיים כתוצאה מהשכיר. עוד ציין: "יש פה הסטה לעולם של מחקי מדד, ולכן יש להם אפשרות להשקיע בעולם של פרייבט קפיטל. יש פה עולם שלם שהולך וגדל, וכל עולם העושר הפרטי הולך וגדל בצורה משמעותית בכל העולם. מכאן כל קרנות ההשקעה מחפשות היום את כל משקיעי העושר".

ערן הוסיף וסיכם: "מי שלא יודע לנהל את הכסף במהלך הכריות, שלא ישים ב-Private equity כסף, זה מאוד פשוט. ב-Private equity אם אני באמת לוקח מיליון דולר, ומשאיר אותו עד שיקראו לי לכסף, ובינתיים מקבל קרן כספית או שהכספים שחוזרים והוא לא עושה איתם כלום - אין טעם לאירוע. כל הרעיון זה שכסף חוזר, כסף מגיע. לכן לנהל כסף זה אירוע, ומי שחושב שהוא ישים שם כסף מה שנקרא ONE TIME והכל יהיה בסדר ובסוף ייראה בין 15 ל-20 - זה לא עובד ככה".

עריכה: עומר אוקון ומיכל קדוש 

26/02/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

מה יש במקום
מה יש במקום  |  גרפיקה: חן סעד
Paris