פרשיות ריגול איראניות נחשפו. כתב אישום אחד הוגש כנגד זוג יוצאי ארצות הקווקז מלוד, וכתב אישום שני הוגש נגד תושב בני ברק. אין ספק כי רשת הריגול מטרידה רבים במדינת ישראל ומעוררת חששות גדולים. משה פוזיילוב, בכיר בשב"כ לשעבר, ניתח מדוע אזרחים ישראלים בוחרים לשתף פעולה עם האויבת המרה ביותר של ישראל.
"מה שהאיראנים עושים זאת שיטת ריגול מוכרת, וזאת שיטה נחותה. המודיעין האיראני פונה לאוכלוסיות מוחלשות. הוא זיהה את התפרים שבהם מדינת ישראל מנהלת שסעים חברתיים, והוא סימן לעצמו את המאגר של יוצאי איראן או יוצאי ברית המועצות לשעבר, ולדעתי הם פשוט הולכים על הדבר הזה כי הם לא יכולים להגיע למאגרים איכותיים. הם מנסים לרסס, לפנות לכמה שיותר אוכלוסיות שקיים אצלן ניכור חברתי או חוסר הזדהות לאומית, שמאפשרת לפתות אותם בכסף", אמר.
לדבריו, "אני מניח שהם אומרים להם: בוא תעשה דברים שהם חשודים. מתחילים לדרדר אותם במשימות פשוטות, ולאט לאט עולים, ובסופו של דבר אנשים מתפתים ושוקעים לתוך הדבר הזה".
על פי הדיווח, אחת המשימות שהוטלו על המרגלים הייתה צילום של קברי חללי טבח 7 באוקטובר. פוזיילוב ניסה להתייחס לפשר אותה משימה: "הם מייחסים חשיבות גדולה לפן הפסיכולוגי ולהשפעה הציבורית. הם יוכלו לעשות שימוש בקברים האלה, להעלות מודעות ומאמרים באתרים כאלה ואחרים, להעלות את זה לרשתות החברתיות. זו לוחמה פסיכולוגית מהזן הנחות ביותר, אבל הם עובדים על השסעים החברתיים. כשהם יעשו את זה, זה יהיה עם דמות ברשת חברתית שנתפסת כדמות ערבית, שמאלנית או ימנית, לפי הצורך שלהם לשסות אותנו זה בזה", הסביר וסיכם: "ככה בונים תמונת מודיעין ובנק מטרות – טיפה ועוד טיפה שבסוף הופכות לים".
את ריבוי פרשיות הריגול שנחשפו לאחרונה מייחס פוזיילוב להצלחת השב"כ, שהצליח לפצח את אופן הגיוס של אותם מרגלים לכאורה: "אנחנו מקבלים עכשיו גל, כי המודיעין הישראלי מנהל קונפליקט: מצד אחד הוא צריך לשמור עלינו, אבל מהצד השני צריך לשמר את האופי הדמוקרטי של החברה בישראל. המודיעין בישראל לא עוקב כמו במדינה טוטליטרית אחרי כל אזרח ואזרח, אלא מאפשר חרויות גדולות וחשובות, אבל הוא יודע שבמקומות שבהם יש חובה לשמור בצורה יותר הדוקה, לעשות הגנת ברזל".
ואכן, דומה כי זכויות האזרח שלנו נתפסות בעיני איראן כהזדמנות לחדור פנימה: "הם זיהו את העובדה שאנחנו מאפשרים חירויות פרט גדולות כדי לאסוף מודיעין, שהם היו יכולים לאסוף בהרבה מאוד דרכים אחרות. הם השתמשו במודיעין 'יומינטי' – באמצעות בני אדם, אבל הם היו יכולים גם באמצעות האינטרנט או פרסומים כאלה ואחרים".
בכיר השב"כ לשעבר מעריך שלא מדובר בסוף פסוק: "עוד ייחשפו. שאלו אותי שאלה כזאת לפני שבועיים, הנחתי שיש עוד מקרים, ושהשב"כ יעלה עליהם. כשהוא זיהה את ה'מודוס אופרנדי', הוא יודע ללכת אחרי העקבות ולאסוף את כולם. יכול להיות שבזמן שאנחנו מדברים יש עוד עצורים שנותנים גרסאות ומובילים אל האנשים הבאים".
עם זאת, הוא רואה את הטוב שבדבר: "אנחנו צריכים להסתכל על זה בפרופורציות. אנחנו מנהלים קרב איתנים מבחינה חברתית במשך שנתיים, והם הגיעו אל הגורמים הכי מוחלשים שקיימים בחברה הישראלית, וזה לא המונים. וגם את הדבר הזה נתקן. השב"כ עושה חיל באיסוף הבוגדים האלה".
עריכה: אחיעד לוק