ד"ר אלי קוק, מומחה להיסטוריה הכלכלית של ארה"ב, שוחח עם דוידוב ב'איפה הכסף' על תחושות הציבור האמריקני ועל הסוגיות הכלכליות המקומיות: "הנתונים הם יותר מפלוס. אם תסתכלו על האבטלה – הכי נמוך שהיה עשרות שנים. הצמיחה האמריקנית מצוינת. הכלכלה האמריקנית יצאה מהקורונה הרבה יותר טוב מאשר אירופה. ארה"ב הוכיחה את עצמה כמעצמה כלכלית", אמר.
בהמשך נדרש קוק לפער בין התחושות של הציבור לבין הנתונים עצמם: "הסיפור כאן הוא מה שאנשים מרגישים ורואים לעומת מה שהם חווים. הדבר העיקרי שהאמריקנים מתלוננים עליו בשנים של ביידן היא האינפלציה. הפסיקה האינפלציה, זה אומר שהמחירים הפסיקו לעלות, זה לא אומר שהמחירים יורדים. אתה זוכר את הביג מק שאכלת לפני שלוש שנים, אתה זוכר את הדלק".
לדבריו, "כל הנתונים מראים בצורה ברורה שהשכר הריאלי, גם לעובדים הכי חלשים, בשנים של ביידן עלה. בסופו של דבר כוח הקנייה שלהם עלה. כשאתה פותח את תלוש המשכורת ואתה רואה העלאה, אתה אומר: זה בזכותי! הם לא מקשרים לזה שהאבטלה נמוכה וזה נותן יותר כוח לעובדים. לעומת זאת כשהם הולכים לסופר והם רואים שהמחירים עולים, הם אומר שזאת אשמת המדינה".
קוק מנה פעולות נוספות שעשה ממשל ביידן בארבע השנים האחרונות, פעולות שחלקן יישאו פרי רק בעתיד: "הדברים הגדולים שביידן עשה, אי אפשר לראות אותם ביום־יום. טראמפ אמר שהוא יחזיר את המפעלים, והוא דיבר נגד הגלובליזציה. ביידן העביר חוקים, השקיע בתשתיות, ויש עכשיו מערכת של הטבות מס שגרמה לזה שיש עלייה מטורפת בבנייה של מפעלים ירוקים בכל ארצות בשביל עתיד ירוק יותר. ייקח כמה שנים עד שפסי הייצור יעסיקו אנשים. אני חושב שג'ו ביידן הוא דמות טרגית. ייקח זמן ונגיד עליו שהוא היה נשיא מצוין בעניין הכלכלי, אבל כרגע בסקרים בכל השאלות הכלכליות לטראמפ יש הובלה".
אם כך מדוע מעמד הפועלים האמריקני תומך כל כך בדונלד טראמפ? קוק מציע לנו לחזור אל תחילת העשור: "התקופה של הקורונה, כשטראמפ היה נשיא, היתה התקופה הכי טובה בחיים לעובדים מהמעמד הנמוך בארה"ב. הם קיבלו כסף בדואר. טראמפ פופוליסט, הוא חתם על הצ'קים בעצמו, הכפילו את דמי האבטלה בארה"ב. היה לאנשים לראשונה זמן בבית, להיות עם ההורים והילדים. הם לא היו צריכים לפרפר במשמרת כפולה בוולמארט ובמקדולנדס, וקיבלו כסף. אנשים זוכרים את זה".
עם זאת הוא הזכיר כי המדיניות המיטבה עם העובדים המשיכה גם בתחילת ימי ביידן בשלטון: "גם ביידן עשה את זה, גם הוא היה נשיא בתקופת הקורונה. אבל טראמפ היה הראשון שעשה את זה, וגם זה משהו שזוכרים, במיוחד מעמד הפועלים הנמוך. זה הבייס של טראמפ. אם הוא ינצח זה יהיה מסיבות כלכליות. גם הגירה היא סוגיה כלכלית".
ומי ינצח היום? המומחה התקשה להעריך: "אני חושב שאלה הבחירות הכי מבלבלות שיש. הסקרים לא אמינים. דיברו מספיק על הטראומה שעברה על הסוקרים בשנים האחרונים, והתחושה היא שהם לחצו על הנתונים כדי שיצא תיקו. אנחנו באפלה, צריך פשוט לחכות ולראות".
עריכה: אחיעד לוק