ליל הבלהות באמסטרדם ביום חמישי (ה') לאוהדי מכבי ת"א בכדורגל עורר גל ביקורות קשה כלפי מדינת ישראל ומשטרת אמסטרדם שלא הזהירו מבעוד מועד את האוהדים. הרב עקיבא קמיסר, שליח חב"ד לקהילה הישראלית באמסטרדם, התייחס לפעילות הגורמים הרשמיים באותו לילה ובתגובתם המאוחרת.
פתח וסיפר את חוויתו מהאירועים שהיו באמסטרדם: "יום חמישי בלילה, הכנות לקראת שבת, שתיים בבוקר אני מקבל הודעות מאחד מחברי הקהילה. הוא שואל אותי אם הוא יכול לעזור במשהו? אני מבין שאולי קרה משהו. מיד מגיעות מלא תמונות ואנחנו מבינים שקורה משהו מאוד במרכז העיר אמסטרדם. באותם רגעים אתה לא בדיוק יודע מה אתה אמור לעשות, להתקרב לשטח או מה צריך לעשות? מתנדבים מהקהילה, וההתנדבות של הקהילה שהייתה פשוט מדהימה וארגון מכבי של הולנד, ארגון ספורט בהולנד, פעלו להוציא אנשים מתוך העיר. היות והמוניות גם שיתפו פעולה, הרבה נהגים 'בני דודים', היה מפחיד לעלות על מוניות. החברה מהקהילה הישראלית והקהילה המקומית היהודית, נרתמו, עלו על רכבים ונסעו למרכז, ראו שהשטח נקי ליד המלון ואפשר להגיד ששלפו את האנשים החוצה, דבר הזוי להגיד באמסטרדם של 2024".
כשנשאל על פעילות מדינת הולנד בזמן התקריות סיפר: "המדינה הייתה, אנחנו עובדים עם חדר מצב שאנחנו בקשר איתם ועבדו עם הקונסול פה יד ביד. היות ואנחנו נמצאים פה הרבה שנים ואנחנו מכירים את השטח והאנשים, יש לנו אפשרויות שאולי להם יש פחות ואנחנו שמחים לעזור לגורמים הרשמיים, שאנחנו מסוגלים לעשות פה את העבודה בשטח".
בנושא מספר העצורים הנמוך והעונשים המקלים הוסיף: "צר לי לאכזב, האנשים שאומרים שהם עצורים, זה מדברים שקרו לפני הסיפור הזה. כרגע לא ידוע על עצורים מאותו זמן. יש חקירות יש סרטונים, אמסטרדם מוקפת במצלמות, מוקפים בסרטונים. המשטרה עושה את המיטב. לא ברור מה קרה באותו לילה". עוד הוסיף: "לא ברור למה השוטרים לא היו שם, זה מה שאני אומר. הם היו שם לאורך כל הצעדה של האוהדים וברכבות ובאצטדיון עצמו היו 800 שוטרים. עיריית אמסטרדם לא אישרה הפגנה ליד המקום". כשנשאל שוב על הנושא אמר: "הם היו בזמן המשחק, ברגע שאנשים חזרו ברכבות, הם חיכו לאנשים שהלכו בבודדים, בחברה של המשחק שהלכו בקבוצות גדולות הם לא הלכו אליהם".
בנושא תפקוד משטרת הולנד באותו זמן אמר: "אני לא הייתי בשטח ואני מאמין שהם עושים את המיטב שלהם להגן על האנשים, קשה לי להאמין שהם ברחו ולא עשו שום דבר. אני לא יודע לתת על זה תשובות וכולנו מפנים את השאלות האלה כאן. תפתח פה חקירה ואנחנו נדע מה התוצאות. במהלך השבת הייתה לנו אבטחה כבדה סביב בית חב"ד וסביב מלונות עם ישראלים שמורים יותר בדרום העיר ככה שמשטרה כן הייתה שם. לא ברור למה הם חשבו שאחרי המשחק אפשר ללכת הביתה".
בהמשך נשאל - האם למרות המספר הגבוה של מוסלמים בהולנד, הם מרגישים בטוחים שם, והשיב: "התשובה היא כן. ב-7 באוקטובר היה פחד גדול, אנשים הורידו מזוזות והיו שמועות על צילומי בתים. אבל זה לא התבטא במשהו, הילדים שלנו הולכים לבית ספר על אופניים, אין פה באמת חשש שאנחנו פוחדים ממנו. אבל זאת עליית מדרגה, זה לא היה על הקהילה אלא על אוהדים. מרכז העיר באופן כללי בלילה זה לא המקום הכי נעם להסתובב בו. היו גילויי אנטישמיות, זה מתבטא בצעקות, בדחיפות, ברדיפות אחרי אנשים והיו מעצרים, אבל לא ברמה הזאת. פה אנחנו מדברים על לינצ'ים ואמבושים. גם נהגי מוניות היו חלק מהאמבוש הזה. אנשים עולים על מונית והנהג מוריד אותם במקום שמחכים להם".
כשנשאל האם כרב הוא מסתובב בלי בעיה בעיר ענה: "אנחנו מסתובבים ככה, במרכז העיר אנחנו פחות מסתובבים. כשגרתי במרכז כן הייתי מסתובב ככה. בשנה האחרונה אני מסתובב במרכז, לא בלילות יותר מדי, לא יודע אם ב12 בלילה אני אסתובב עם טלית, אבל אין פחד בקהילה. צריך לשים לב, אין ספק שהגענו לעליית מדרגה, יש פה חוליגנים שמסוגלים לעשות הרבה רע. צריך לראות איך אנחנו מגבירים את הביטחון שלנו כאן ולדאוג לקהילה, לדאוג לאנשים שכן חוששים. לדאוג שהקהילה תוכל להמשיך לתפקד ואנחנו מקווים שזה היה אירוע חד פעמי".
עוד הוסיף על הקהילה היהודית בהולנד: "הקהילה הישראלית מונה כמעל 20,000 בהולנד, רובם נמצאים באמסטרדם. יהודים יש בסביבות 50,000 בהולנד כולה והריכוז הכי גבוה הוא באמסטרדם".
בנוגע לטענה של גופי הביטחון שאין מניעה לישראלים להסתובב באמסטרדם אמר: "יש לנו קשר מאוד טוב עם המשטרה וכל הגורמים, אני מאמין שהם מתביישים במה שהיה, הם יעשו הכול שזה לא יקרה שוב. לפני המשחק הם היו. היו 3000 אוהדים בכיכר אמסטרדם שחגגו ביום חמישי".
עוד התייחס לדברי המלך וראש ממשלת הולנד שהתנצלו על התקרית: "שמעתי על האמרה שלהם. אני חושב שהוא באמת התכוון לזה. רוב ההולנדים, יש פה נוצרים למען ישראל, שבהפגנות שהיו פה היה אחוז נמוך של יהודים ונוצרים למען ישראל באו ומגנים על יהודים ורוצים אותנו פה יותר מהחוליגנים. יש פה תמיכה".
עריכה: אלון גבאי