מהנדסים בנייה

בונים תחת כתובת אחת

מנכ"ל 'קבוצת קלוד-נחמיאס' שוחח באולפן עם אהוד לביא על החיבור הטבעי בין יזמות לבנייה, וכיצד הוא בא לידי ביטוי אצל הלקוחות העתידיים • פרק 11


ענף הבנייה בישראל מתמודד עם אתגרים ומורכבויות באופן תמידי – החל מעליות מחירים, מחסור בכוח אדם, ועד לבירוקרטיה שמתישה את היזמים והקבלנים כאחד. פתרון הולך ומתגבש בחלוף השנים הוא לעבוד מול חברות המתמחות ביזמות ובבנייה ומצליחות להעניק ללקוחותיהם שירות בנגיעה אחת. בפרק ה־11 של 'מהנדסים בנייה', אהוד לביא מקבוצת 'א.צ טכנולוגיות מתקדמות לבנייה' פותח צוהר יחד עם יהב פינקלשטיין, מנכ"ל 'קבוצת קלוד-נחמיאס' אל עולם היזמות והבנייה הפרטית, וקיבל תמונת מצב על השפעת עשייתם בעולם הנדל"ן הישראלי.

בתחילה נשאל פינקלשטיין מהם היתרונות בלהיות חברה יזמית שהיא גם קבלנית - הוא הסביר שכשהתכנון והביצוע מתחברים יחד, עוד מהשלבים המקדימים, האינטרסים של הקונה מחוברים לאורך כל הפרויקט. "ללקוח יש המון יתרונות למה לקנות אצל יזם שגם מבצע בעצמו. הלקוח נפגש עם איש המכירות מההתחלה ויודע שזרוע המכירות משתלבת עם הכול".

One stop shop

לדבריו, "אם אני סוגר היום על הסכם עם קבלן מבצע שיתמחר את העלויות, הוא נשאר במה שחתם עליו אז, גם אם היו שינויים בדרך. אני כל הזמן בודק את עצמי, מתחדש, בודק טכנולוגיות חדשות – גם אם זה חומר האיטום, שזה בקטנה, וגם אם זה עניינים שיכולים להביא אותי לתוצאות טובות ואני יודע להביא אותם במחירי עלות".

בנייה מאשקלון ועד נתניה

'קבוצת קלוד-נחמיאס' חולשת על אזור מישור החוף בישראל ומגיעה מאשקלון ועד נתניה. אחת לכמה זמן הם לוקחים חלק גם בפרויקטים נוספים כמו הפרויקט החדש ברמת השרון, והפרויקט בשדה דוב. בכל עיר יש את המאפיינים הייחודיים שלה והם מצליחים לייצר מגוון של פרויקטים בהתאם לצורכי הלקוחות. "אנחנו מתמחים בבנייה מתועשת. לא תמצא אותנו בפרויקטים קטנים. אנחנו מ־8 קומות ומעלה". כשנשאל כמה זמן לוקח להם לעבוד מהרגע שהמכרז יוצא ועד לכניסת הדיירים אמר שזה מאוד משתנה, והוסיף: "כל רשות מקומית והקצב שלה". לטענתו, ישנה בירוקרטיה רבה שצריך לעבור משלב המכרז ועד לשלב האכלוס. "הזמן שלוקח להוציא היתרים לא עוזר למחירים לרדת", הזכיר.

ומה עם קצת התחדשות עירונית?

"בוא ניקח את הנושא של התחדשות עירונית – איך אתם בוחנים אותו?", שאל לביא בשיחה. פינקלשטיין האזין לדברים ברוב קשב והסביר כי יש דוח רווח והפסד שבשלבים הראשוניים הוא פנימי ודרכו הם בוחנים את הפרויקט לעומק. "אם נוריד מזה את המס אז זה בסוף הכסף שנשאר על הנייר. הכול זה הערכות, אנחנו גם לא צפינו את עליית הריבית. אני תמיד לוקח הערכות בלתי צפויות".

רגע לפני סיום ביקש פינקלשטיין להתייחס גם למצב הביטחוני ולתחושת חוסר הוודאות שאופפת אותנו כבר למעלה משנה. ניכר מדבריו שדווקא השילוב בין היזם לקבלן הוא שילוב מנצח שמבטיח יציבות לענף. "משנת 2016 אנו עובדים עם קבוצות סיניות שבונות לנו, והקשיים הם עם קבלני המשנה בתחום האינסטלציה והחשמל, אבל גם הם הצליחו להדביק את הפער". האם נרגיש עלייה במחירים בפרויקטים החדשים? כנראה שכן, אבל זה עדיין לא מונע מתושבי מדינת ישראל לרכוש דירות בהמוניהם. פינקלשטיין דייק במשפט סיכום: "אומרים שכלכלה לא סתם לא נמצאת במדעים מדויקים אלא במדעי החברה – זה מה שאנו חווים בענף היזמות".

עריכה: עדן בן ארי 

13/11/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מהנדסים בנייה
מהנדסים בנייה  |  גרפיקה: אלון כץ
Paris