ישנם דיווחים על ירידה חדה בהתייצבות למילואים בשבועות האחרונים. תא"ל (מיל') שוקי בן ענת, לשעבר קצין מילואים ראשי, שוחח עם ענת דוידוב ואודי סגל ב-103fm, ונראה שהנתונים המדאיגים לא הפתיעו אותו כלל.
"למה נזכרים בזה רק עכשיו? הלחימה נמשכת שנה. הרבה מאוד דברים לא נעשו. צועקים כל הזמן 'זאב זאב' - הוא הגיע ועכשיו הוא גם נושך", אמר ופירט: "השנה אני מופתע מזה שהצבא גורר רגליים. הדרג הפוליטי לא ירצה להיכנס להחלטות. הן יקרו רק בבחירות, והן יהיו דרמטיות. יתהפכו מגזרים".
הוא לא רואה בהקמת חטיבת החשמונאים בשורה: "הצבא מקים חטיבה חרדית, שזה קצת בעייתי. היה גם גדוד דרוזי שפורק מייד. זה לא שוויוני ולא טוב".
ביקורת נוספת שהביע קצין המילואים הראשי לשעבר על צה"ל עוסקת בעניין אחר לחלוטין: "יש לפחות 80 אלף חבר'ה זמינים בגיל מילואים מכל השחרורים האדירים של השנים אחרונות, ומכל צמצומי הסד"כים. 80 אלף לא ביצעו מילואים מאז 7 באוקטובר. מהם היו יכולים להקים יחידות, גם אם לא לחימה בקו ראשון, אלא לוחמים בקו שני וגם תומכי לחימה. זה לא קשור לחרדים, אלה דברים שהם ביכולתו ובסמכותו של הצבא. הם אומרים שהם יעשו עבודת מטה, וכשהם אומרים את זה, תלך שנה מהחיים".
בן ענת סבור כי הטיפול הוא בסימפטומים של הבעיה במקום לטפל בעצם הבעיה: "מערך המילואים, מתייחסים אליו כמובן מאליו. הירידה באחוזי הגיוס היא לא באחריות אנשי המילואים, בסוף אתה צריך להתמודד מול מנהל הבנק. ציונות זה דבר נחמד, אבל פעם האלוף טל אמר ש-טנק, אי אפשר להזיז, אם אין לו דלק במנוע".
אם כך, מה צריך לעשות? בן ענת הסביר: "הדבר החשוב ביותר הוא ההיבט האנושי. כל עיסוק צריך להתחיל בו, ולא רק במילואים. הדבר השני: אירוע כוח אדם בצבא הוא אירוע קולוסאלי, גם בלוחמים, הארכת השירות הסדיר, מודל הקבע, גיוס החרדים".
לדבריו, "הטיפול צריך להיות משולב, ולא להיות מטופל רק על פי הממשלה או רק על פי הצבא. מערך המילואים צריך להיות מוקם כמשאב של המדינה, ולא של הצבא. זה צריך להיגמר, למצב אותו כמשאב לאומי ולטפל בנושא חוק גיוס מלא. זה הדבר העיקרי, וזה לא נעשה".
"האירוע גדול על הצבא, צר לי להגיד את זה", קבע הקצין הבכיר (מיל'). "צבא שמחליף ראש אכ"א תוך כדי לחימה, משהו בו לא בסדר. היום ראש אכ"א צריך להיות מספר 2 או 3 בצבא על פי החשיבות שלו".
עריכה: אחיעד לוק