איפה הכסף
עם ענת דוידוב

שחיקת המילואימניקים: "הם נשברים"

עו"ד אביעד רייפר, המתמחה בדין צבאי ופלילי, התייחס לנושא הכאוב: "המערכת הצבאית, מבחינתה הם לוחמים, הם ממלאים תקנים"


עו"ד אביעד רייפר, המתמחה בדין צבאי ופלילי, שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm וטען כי ישנה שחיקה בקרב המילואימניקים, שמקבלים זימונים כבר בפעם השלישית והרביעית. 

"לאחרונה אני נתקל בתופעה של מילואימניקים שרובם, כמעט כולם, היו במילואים ימים ארוכים, 300 ימים, לוחמים בקרבות. בדרך כלל הזימונים הם לא זימון פתוח לתקופה מסוימת, אלא מזמנים והם מתייצבים מייד, ואז מוציאים אותם לחופשה או שמשחררים אותם לתקופה קצרה. בפעם השלישית והרביעית מתחילה לצוץ כבר עייפות החומר", סיפר.

הוא הוסיף כי "להבדיל מתחילת המלחמה, שבה הכרתי הרבה מאוד מילואימניקים שלא הגיעו כלל, כל אחד מסיבותיו, כעת בעיקר הגל הגדול וההיכרות העצומה עם הרבה מאוד אנשי מילואים, כאלה שהיו ולחמו, שצריך לחבק ולתמוך ולאהוד, אבל החבר'ה האלה נשברים ומתפרקים".

לדבריו, "המערכת הצבאית, מבחינתה הם לוחמים, הם ממלאים תקנים, הם צריכים להיות במקום שהם נקראו להיות בו, והצבא הוא הצבא. למרות שהם אזרחים הם כרגע לרשות הצבא, ומתייחסים אליהם כמו אל חיילים לכל דבר ועניין. ואין הבדל בין חייל צעיר שנמצא כרגע בטירונות או בחודשיו הראשונים בצבא לבין מילואימניק בן 40 שכבר עושה שנה מילואים".

מה קורה אם הוא לא בא?
"יש הרבה מאוד חבר'ה שחשים שמגיע להם - 'לחמתי, נתתי, עכשיו מגיעה לי מנוחה מסוימת של מספר חודשים'. היות שזה לא קורה, אז חלקם פשוט אומרים - 'אני לא מגיע יותר'. הם פונים אליי ואומרים לי 'לא הגעתי. הודיעו לי כרגע שאני עריק' או 'אני מתכוון לא להגיע'".

"דינם של כל אלה שלא מגיעים הוא דין של מפר חוק. בתחילת הדרך, עד 20 הימים הראשונים, הם ייחשבו כנפקדים ויודיעו להם בדרך כלל 'פתחתי נגדך נפקדות'. לא תמיד זה מדבר אליהם. מבחינתם הם תרמו ונתנו והם עייפים וצריכים להתחשב בהם, אבל המפקדים רואים את זה אחרת", ציין. 

עוד אמר לגבי תפקידו במקרים אלה: "יש הבדל גדול מאוד בין מצב שבו הוא הצליח לעבור אליי לפני שהוא התחיל לעבור עבירת משמעת של היעדרות. במקרים מסוימים גם אם הוא החל בעבירה אבל עוד לא הגיע לתקופת העריקות, עוד לא חלפו שלושה שבועות, אז עוד אפשר להציל - כל עוד זה לא הגיע למצב של בית דין". 

מה זה נקרא להציל?
"זה לפנות לגורמים הנכונים שיקבל את הטיפול הנכון, שיפטרו אותו מהמשך השירות, שיקבל לפעמים טיפול תרופתי, שיחתי, אבל בטח ובטח שלא ללחוץ אותו עם הגב לקיר ועם איומים והפחדות". 

12/11/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


חיילים
חיילים  |  צילום: מיכאל גלעדי/פלאש90
Paris