לצד הניסיונות להגיע להסכם מול חיזבאללה, ארגון הטרור שיגר אתמול (ב') טיל אל עבר רמת גן, ירי שהוביל לפציעתם של 5 בני אדם. סא"ל (מיל') אלון אביתר, פרשן לענייני ערבים ומומחה לזירה הפלסטינית, התייחס להלך הרוח בלבנון בימים אלה.
"נכנסנו לשני שלבים חדשים שרצים במקביל: מצד אחד, תקיפות משמעותיות בבטן הרכה של חיזבאללה שהיא בירות. השלב השני הוא המשא ומתן. שניהם מתקדמים זה לצד זה, כשאחד משרת את השני, אמר אביתר והוסיף: "המאמץ האלים הישראלי מקדם לכאורה את ההיתכנות להסכם, שנמצא איפשהו בדרך", הסביר אביתר.
הפרשן ביקש להסב את תשומת לבנו לאפקט התקיפות הישראליות בביירות: "בזמן שישראל תקפה בתוך ביירות את אחת ממפקדות חיזבאללה, מולי נמצאו פרשנים לבנונים הם עברו למה שקורה בביירות אחרי התקיפה. האפקט של הפגיעה הישראלית בתוך ביירות משמעותי ביותר. זה מרכז העצבים של לבנון. במעטפת של אותם יעדים, מי שנפגע הם הלבנונים, וזה משגע אותם".
לדבריו, "הם אומרים לנו: תעזרו לנו לעזור לכם. תפגעו בחיזבאללה כדי שאנחנו נוכל להיות יותר חזקים יותר מחיזבאללה. נכון לנקודת הזמן הנוכחית חיזבאללה הוא הארגון הפוליטי הכי חזק בלבנון".
המומחה התעכב על הדרישה הישראלית לאפשר חופש פעולה ישראלי, אם חיזבאללה יפר את ההסכם המתהווה: "שאלו אותי: בשביל מה אתם צריכים את ההסדר? אם חיזבאללה יפר, תפגעו בו. השאלה נשאלת באולפנים המקבילים בערבית היא לא האם חיזבאללה יפר, אלא מתי זה יקרה".
"ההסכם לכאורה סוגר את הדלת בפני האיראנים, אבל החלון יהיה פתוח. השאלה היא מה נעשה כשתהיה הברחת האמל"ח הראשונה. אתה צריך להוכיח את הביצוע בפועל, כולנו זוכרים את סיפור האוהל", הדגיש.
עם זאת הוא לא מקל ראש בחשיבותו של הסכם: "הסכם, חוץ מהדיבידנדים הישראלים שישכנעו את התושבים הישראלים לחזור, הוא נותן לגיטימציה בין לאומית לכך שישראל תגיב באופן תקיף לאחר ההפרה הראשונה".
עוד אמר אביתר באותו הנושא: "הפסקת אש מגובה בנייר מדיני. הסכם לא גורע מהפסקת האש, הוא יוכל להוסיף לה. בשורה התחתונה ההתעקשות הלבנונית היא לא רק בהקשר ריבונות לבנונית, שלא יחשבו שהם סמרטוט, יש להם גם דרישות לבנוניות נוספות שלא מדברים עליהן בישראל: הם דורשים תיקוני גבול למשל".
עריכה: אחיעד לוק