בכל יום, ישנם אינסוף אנשים בארץ ובעולם המחפשים תרומות, לצדם תורמים רבים המייחלים להעניק חלק מכספם לאלו הזקוקים לו. אך מה קורה בתווך, בין התורמים והנתרמים? בפרק הראשון של 'כסף אנושי' בהגשת מיה זיו־וולף, ולצדה חיים כץ ואילן כץ מקרן נאמן, שוחחו על משמעות הקרן, על הסיפוק בעשיית הטוב, ועל ניהול העסק המשפחתי.
"כמי שהגיע למדינה כעולה חדש מקנדה, היה לנו חזון לעשות משהו משמעותי בחיים", הודה חיים תחילה. "מטרת החיים שם היא לעשות כסף. יכולנו לעשות זאת, אבל חיפשנו יותר מזה. אבא שלי הגיע לארץ אחרי מלחמת העולם השנייה, היה בפלמ"ח ובצה"ל. הוא ירד לאחר מכן לקנדה ואנחנו גדלנו עם סיפורים של מדינת ישראל. רצינו להיות במצב של להסתכל אחורה ולהגיד שעשינו משהו עם החיים שלנו. עשינו לטובת אנשים אחרים. אפשר להגיד שליחות אישית אולי, לעבוד למען הציבור. זה עסק, נכון, אבל אנחנו עושים משהו משמעותי ויודעים שכול יום אנחנו עושים משהו טוב. זה מה שחשוב".
מהי פילנתרופיה בכלל, ומה מוביל אנשים לעסוק בתחום? "המקור מגיע מהשפה היוונית", הוסיף חיים כץ. "פילוס זה אהבה ואנתרופוס - אנושות. כלומר פילנטרופיה זו אהבת אנושות. כלומר, אין כאן בכלל אזכור של המילה כסף. המטרה היא לעזור לאנושות. לעזור לאנשים שצריכים עזרה. בקנדה היית צריך להכיר מישהו שהכיר מישהו אחר שהקרן הייתה של בן דוד שלו וזה היה מסובך לתרום. אנחנו העלינו את הפעילות של הקרן באינטרנט. בנוסף, בקנדה התורם הכבד חייב קבלה על מנת לקבל קבלה להזדכות במס בניגוד לארצות הברית, וזה היה דבר כמעט בלתי אפשרי להשגה. זה פגע במספר התורמים ובכמות הכסף. אנשים העדיפו לתרום בתוך קנדה. הכרתי עו"ד יהודי צעיר מבריק שעד היום עובד איתנו שעבד על תקנון לצורך זיכוי מס. לאחר שאישרו אותו, העלינו מודעה באתר למגזר השלישי, ומאז שהעלינו אותה הטלפון לא הפסיק לצלצל".
אילן כץ, בנו של חיים ושותף בעסק המשפחתי, תיאר כיצד הגיע גם הוא לתחום המיוחד. "סיימתי שירות צבאי ואבא שלי ביקש ממני לעזור. זה התחיל עם מספר שעות, ואחרי שנתיים הקרן גדלה, היקף העבודה גדל, והגענו למסקנה שיש צורך שאכנס לעבוד פול טיים. אני שמח שנפלה אצלי זכות לעבוד במשהו שגם מהווה סוג של שליחות. בניגוד לאבי, לא בחרתי לעלות מתוך ציונות. בגיל 9 חודשים כבר עליתי לישראל מניו יורק".
בסיום הפרק, שאלה מיה זיו־וולף את שאלת מיליון הדולר - כיצד ניתן לבחור למי לסייע? "הדבר הקשה ביותר זה להגיד לא", סיפר חיים. "בדרך כלל אנחנו משתדלים לסייע בפרויקטים שהם חלק מתהליך. לדוגמה, נבחר לעזור למישהו שצריך כסף ללימודים מאשר לסתם לצורך בסיסי. האנשים שנותנים לנו כספים סומכים עלינו להחליט בצורה נכונה איפה הכי נכון לשים את הכסף. זה לא קל. אנחנו טועים כי אנחנו בני אדם, אנחנו מחפשים את המטרה הטובה ביותר".
"אנחנו מחפשים את השליחות", הבהיר אילן. "יש אינספור תורמים עם הרבה מאוד רצונות. זה לא כזה פשוט, כי לא הכול חוקי ולא הכול מותר. אנחנו צריכים לדאוג שהתרומה חוקית ושהמטרה למענה נתרם הכסף חוקית. יש הרבה מאוד גורמים בתהליך וכולם צריכים להיות בסופו של דבר מרוצים. זה נתח גדול מהעבודה של הקרן".
מכירים ארגונים ועמותות המחפשות פתרון לתרומות מחו"ל? מעוניינים לתרום בעצמכם? מוזמנים ליצור קשר באתר של 'קרן נאמן'.
עריכה: אחיה כהן ומיכל קדוש