רון קופמן ואריה אלדד

"נלך למלחמה הרבה יותר קשה בעוד מספר שנים"

פרופ' אמציה ברעם, מומחה למזרח התיכון, מתנגד להסדר עם חיזבאללה: "אפשר להגיע לפתרון טוב יותר, גם מבלי להאריך את המלחמה בהרבה"


פרופ' אמציה ברעם, מומחה למזרח התיכון שוחח עם אריה אלדד ומיה זיו־וולף ב-103fm על המצב הפנימי המשתנה בתוך לבנון, ועל השאלה מי מנצח במלחמה.

המומחה סבור כי במערכה בצפון יש מנצחת אחת ברורה: "חיזבאללה הפסיד במלחמה? לדעתי כן. הם הובסו תבוסה שהם לא חלמו עליה, גם אני לא חלמתי עליה".

עם זאת, הוא מזהיר כי מדובר רק בקדימון למערכה הבאה: "הנטייה הטבעית, ואני יכול לקבל אותה, היא להגיד: בואו נסגור את העניין שמתגבש. ההסכם הוא לא רע. במבט יותר אנליטי, המשמעות היא שבתוך שנה או שנתיים חיזבאללה יחזור למה שהוא היה, והוא יהיה טוב יותר, מעודכן יותר, טכנולוגי יותר, עם הנהגה אמנם פחות מנוסה, אבל הנהגה שתקבל תמיכה מאיראן. צריך להבין מה המשמעות – נלך למלחמה הרבה יותר קשה בעוד מספר שנים. זה דבר שקשה מאוד לקבל אותו. אפשר להגיע לפתרון טוב יותר, גם מבלי להאריך את המלחמה בהרבה".

הפליטים השיעים בלבנון: "לא מקבלים אותם בזרועות פתוחות בשום מקום כמעט"

בהמשך השיחה הסביר ברעם את מצבם העגום של השיעים בלבנון: "יש היום כמעט רבע מיליון פליטים שיעים לבנוניים שברחו לסוריה, ובסוריה לא רוצים אותם. הם ברחו לעיראק, ושם לא רוצים אותם בבגדד. הם ברחו לדרום עיראק, שזה אזור שיעי, והכוויתים מודאגים, כי הם על הגבול הכוויתי. המוני שיעים נמצאים בחלקים שונים של לבנון, לא מקבלים אותם בזרועות פתוחות בשום מקום כמעט".

הוא ביקש שנחשוב מה עובר על איש חיזבאללה בחזית, כשהוא יודע שמשפחתו חסרת בית וביטחון: "צריך לחשוב מחשבה של חייל לוחם של כוח רדואן – לוחם כזה לא ברח, הוא נשאר בביירות או נמצא בדרום לבנון באיזשהו מקום, הוא נמצא בשטח – הוא לוחם, אבל משפחתו ברחה והיא בדרום עיראק. הם מדברים פעמיים שלוש ביום טלפון. גם חייל מילואים ישראלי שנמצא עכשיו בדרום לבנון ומדבר עם משפחתו, גם הוא מרגיש רע מאוד, אבל אי אפשר להשוות ביניהם - כי לחיילים שלנו יש תמיכה. והשיעים, אין להם תמיכה".

גם בזירה הלבנונית הפנימית, מצבם של השיעים הידרדר משמעותית. לדבריו, "הפרלמנט הלבנוני הוא עם 128 מושבים. 17 מתוכם הם של המפלגה המארונית שעד עכשיו תמכה באדיקות בחיזבאללה. עכשיו המנהיג שלהם הודיע שהוא לא תומך יותר בחיזבאללה. לפני יותר משנתיים היו בחירות בלבנון, אחרי שנים של מתח בין השיעים ליתר האוכלוסייה, והתוצאה היתה שחיזבאללה ובעלי בריתו איבדו את הרוב שהיה להם בפרלמנט, ועכשיו הפרלמנט חצוי. אז ברגע ש-17 חברי פרלמנט מעבירים תמיכה לצד שנגדו, זו מכה קשה ביותר. ואז אפשר יהיה לבחור נשיא חדש. נשיא יוכל להוציא צו שיחייב את חיזבאללה להתפרק מהנשק שלו, זו בעצם החלטה 1701".

חיזבאללה בלבנון - "אם הפרלמנט נגדם, הם יאבדו את כל הלגיטימציה"

האם חיזבאללה יזלזל בהגבלות פנים לבנוניות שכאלה? לא ממש: "הם לא יצחקו בכלל מזה, הם יזעמו זעם רב, אין בכלל ספק בזה, והם יוציאו את הקלצ'ניקוב מחדר הילדים, ויצאו לרחוב. יש להם רובים, נכון, אבל אז הם יאבדו לגיטימציה של השלטון הדמוקרטי. אם הפרלמנט נגדם, כל הלגיטימציה הציבורית והבין לאומית שיש להם, הם יאבדו את זה, ועכשיו הם יצטרכו לשבת על הכידונים. כמו מה שאמר שר החוץ של נפוליאון: עם כידונים אפשר לעשות הרבה דברים, אבל אי אפשר לשבת עליהם".

עריכה: אחיעד לוק

22/11/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


תקיפה בלבנון
תקיפה בלבנון  |  צילום: RABIH DAHER_AFP via Getty Images
Paris