לא מעט ישראלים מגדירים את עצמם כחילונים. אך מה זה אומר על החיבור שלהם לדת? האם לאדם חילוני אין בכלל היאחזות בגורם שמיימי? בפרק השלישי בפודקאסט 'יריב ראוי', אירח ד"ר אדם קלין אורון ממכון ון ליר בירושלים את ד"ר רם פרומן, יו"ר ומייסד 'הפורום החילוני', וד"ר יוכי פישר, המשנה לראש מכון ון ליר וראש תמת 'קדושה, דת וחילון' במכון. יחד, ניתחו לפני ולפנים את תמונת המצב של הספקטרום הדתי בישראל בשנים האחרונות.
"האם הגיע הזמן שהחילוניים יפסיקו להיות ממלכתיים ויתחילו לחשוב עליהם כמגזר?", פתח ד"ר קלין אורון. "מה זו חילוניות והיחס הראוי מול הדתיות בישראל? מהי פוסט חילוניות? בפרק הזה נחשוב על מה זה חילוניות ואיך ראוי להיות חילוני.
ד"ר פישר ביקשה להבהיר: "אנחנו בעידן של 'הגיע הזמן לחשוב שוב מהי חילוניות'. יש לנו בעיה להגדיר במה מדובר. ככל שיהיו יותר חוקים וכללים, ומה כן ומה לא, אנחנו עוד יותר מסתבכים. כל החילוניות מבוססות על דתות מסוימות, לכן הן נמצאות בדיאלוג עם הדת, ומסיבה זו המצוקה הגדולה שלנו, כי כאשר אנחנו רוצים לדבר על חילוניות אי אפשר לדבר עליה מבלי לדבר על דת".
"לציבור החילוני בישראל יש שתי מחלות קשות - האחת, זהות יהודית שלו שמסבכת אותו, והדבר השני היא הממלכתיות", אמר ד"ר פרומן מנגד. "בעיניי זה כמו חולה שרופא אומר לו שעליו להתנזר ממתוקים. זה עקב האכילס שלנו. החילונים לא רוצים להיפטר לגמרי מהסממנים היהודיים, אבל אני לא חושב שצריך. אני אוהב להסתכל על היהדות דרך מודל 'הדודה הרחוקה' ולא 'האמא של כולם'. הדת שלנו היא דת מזעזעת כאשר אתה חילוני, היא חייבת להגיע לכל מקום, נוגעת בכל פינה. אין מרחב שמראש חילוני. אין בה גאולה אינדיבידואלית, הגאולה היא של כל עם ישראל, לכן הכפייה הדתית היא בילד אין במודל היהודי הזה. בנוסף, דת שבמשך 2,000 שנה עיקר כוחה נבעה מהיכולת להתבדל מהאחר, להתגזען על האחר, וכאשר אתה לוקח דת שהיא מומחית בהתבדלות והופך אותה לדת של המדינה נוצר מה שנוצר פה".
ד"ר פישר ביקשה להעמיד את הדברים על דיוקם, וטענה: "זו הבעיה של עידן הנאורות שחשבה שאפשר לוותר על הדת. היא לא נותנת מקום לאוכלוסייה שכן זקוקה למתוקים על פי המטאפורה. לדברים שהדת נותנת - להשתייכות הקהילתית, לרגש, משמעות ועוד שאר הדברים שהדת מספקת. המציאות מראה שאנשים רוצים וזקוקים לזה. לדברים שמחברים את האינדיבידואל לדבר יותר גדול. אנחנו צריכים להיפטר מהמחשבה שאנחנו יכולים להיפטר מזה. מה שאתה מציע זה שינוי מוחלט".
עוד הוסיפה: "הבעיה שלנו היא לא הדת אלא הפוליטיקאים של הדת. יש אנשים שמשתמשים בדת בצורה טובה ורעה. אתה מדבר על לאומיות לא על דתיות, על אנשים כמו בן גביר או סמוטריץ' שהוא לא יהודי בעיניי. יש דברים מאוד טובים ויפים שהיהדות הביאה לחיינו".
"הכל הוא ספקטרום", השיב ד"ר רם פרומן. "עדיין יש גוש גדול מאוד שנקרא ציבור חילוני ואני מנסה להבין למה הוא כושל בעשייה מעבר למה שהוא עושה כל אחד לביתו. הטעות הגדולה ביותר של התנועה הציונית היא החיבוק שהיא נתנה לדת היהודית. הניצנים של הלאומנות הישראלית מגיעה מאותה תפיסת התבדלות דתית של 2,000 שנה ואי אפשר להתעלם מזה".
עריכה: אחיה כהן ומיכל קדוש