ינון מגל ובן כספית

"ביטחון או שיש או שאין - וכרגע אין"

עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום הגליל, על ההסדרה בלבנון: "אם חלילה המצב יישאר כמו שהוא, זה יוביל לאחת השגיאות החמורות ביותר בגבול הצפוני"


תושבי הצפון וראשי הרשויות בצפון הביעו את ביקורתם טרם חתימת הסכם הפסקת אש מול חיזבאללה ומדינת לבנון, והסבירו כי אינם חשים ביטחון לחזור ליישוביהם. עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום הגליל, נתן את נקודת מבטו על ההסדרה בלבנון. 

"בלי שקט ובלי ביטחון. ההסכם מקנה שקט בצורה זמנית ולא ביטחון. הבחירה להיות כאן ולגור במקום שאין בו ביטחון זה התחתית של הצרכים האנושיים. ההסכם שגובש כרגע לא מדבר על ביטחון. הוא הסכם שמקנה שקט, אולי זמני, אבל בוודאי לא ביטחון", טען סופר. "מבחינת ההסכם, נושא החזרה של התושבים הוא עניין נפרד לחלוטין. ההסכם שדובר עליו כרגע, הוא לא מביא את זה. בסופו של דבר, לוקחים ומאפשרים לחיזבאללה במסווה של תושבים רגילים לחזור לאותם כפרים", הדגיש. 

הוא הוסיף: "מה אני אמור להגיד לגברת מאביבים שצריכה לחזור לביתה? ככל הנראה שנותנים לתושבי הכפרים לחזור ולהתבסס. התוצאה תהיה עקירה של תושבינו. מבחינתי, אזור חיץ הוא הרבה יותר אפקטיבי מהסכמים. אני מדבר כרגע על החשש מחדירה. הנושא של החדירה בסוף יתברר כמציאות מחרידה. הכול התברר שם כמחסן נשק כדי לבוא ולהשמיד אותנו. לסמוך על הסכם מדיני כזה? תושבי הצפון ספגו לאורך כל השנה האחרונה, ומה עכשיו?".

"עובדה שכדי להגן על התושבים היו צריכים לפנות את היישובים, מה שהתברר כמוצדק. חיזבאללה ישוב לאותם יישובי גבול במסווה", טען בהמשך. "התוצאה תהיה עקירה של היישובים צמודי הגדר שלנו", הבהיר. "אני מעדיף ביטחון על פני הסכם", אמר נחרצות. "אנחנו מפספסים הזדמנות היסטורית, חיזבאללה חבול ושבור, היה אפשר לוותר על ההסכם", אמר. 

בהמשך הבהיר: "האמירה הייתה שכל הפרה תיענה במלוא העוצמה, אז נראה. ראש הממשלה הציג את מכלול השיקולים, את איראן, את סוגיית ההתחמשות, את ארה"ב. אני אומר בכנות שנראה שלא הייתה לו ברירה. יכול להיות שזה איזשהו אקט טקטי וכנראה יגיעו עוד למהלך היותר משמעותי. התרשמתי שהוא התרשם שההסכם הזה לא מביא את הביטחון. אני לא חושב שהוא מסתכל על הדברים בצורה שונה מאיתנו".

לסיום ציין כי "בסופו של דבר, אני סבור שאם חלילה המצב הזה יישאר כמו שהוא, זה יוביל לאחת השגיאות החמורות ביותר בגבול הצפוני. היה אפשר לוותר בשלב הזה על אותו הסכם. לנו היה ברור שהוא מגיע עם עמדה מאוד מוצקה וברורה. כדי שבסופו של דבר נוכל להחזיר את התושבים חייבים לייצר פה ביטחון אמיתי ולא רק את תחושת הביטחון. ביטחון או שיש או שאין - וכרגע אין. אין כרגע מנגנון לחזרה. איך אפשר לדבר על ביטחון אחרי כל מה שעברנו? איך אני אמור להחזיר תושב שיגדל את ילדיו בסמיכות לאותם כפרים?".

עריכה: אסף חרמוני

27/11/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גבול לבנון
גבול לבנון  |  צילום: דוד כהן/פלאש90
Paris