'איך זה שכוכב', 'פנקס הקטן', 'אליעזר בן יהודה', 'זה מכבר', 'ימי בנימינה', 'נח', 'מישהו', ו'מקום לדאגה' הם רק חלק קטן מתוך רפרטואר השירים האדיר שהלחין המוזיקאי הרב תחומי מתי כספי. כספי הוא אחד המוזיקאים הכי פוריים שפועלים בארץ כבר למעלה מ־50 שנה, והוא מושפע ממגוון רחב של סוגי מוזיקה, ועדיין יש לו את טביעת האצבע הייחודית לו.
לרגל יום הולדתו ה־75 חזרנו לתחנות משמעותיות בהיסטוריה המוזיקליות שלו שהובילו אותו להיות אחד האמנים הכי מוצלחים בארץ כבר למעלה מ־50 שנה, ולייצר מוזיקה חסרת גיל שמצליחה לגעת בילדים ובמבוגרים כאחד.
כספי נולד בקיבוץ חניתה שבגליל המערבי, וכבר כשהיה בן חמש החל לנגן בחלילית ובמנדולינה. החיבה שלו למוזיקה הלכה והעמיקה, ולפי האתר הרשמי שלו כשהוא היה בערך בן שמונה נהג ללכת לצפות בהופעותיו של שמואל גוגול, שהיה מופיע באופן קבוע בבית הבראה בקיבוץ כחלק מהתוכנית האומנותית. גוגול לא יכול היה להתעלם מהאש הבערה בכספי בכל פעם שניגן במפוחית, ולאחר חודשים ארוכים אמר לו שיעניק לו את המפוחית המדוברת באם יתחיל ללמוד לנגן בפסנתר – למרות שזה לא היה דבר מקובל בקרב חברי קיבוץ באותם ימים.
אביו של כספי החליט לתת יד לחלום של בנו, ואחרי בחינות רבות אישרו לו ללמוד לנגן בפסנתר על חשבון המשק - דבר שלא קרה מעולם לפני כן. הוא החל לנסוע פעם בשבוע לקונסרבטוריון בנהריה יחד עם אביו, ומנגן במרץ. כספי סיפר שברגע שסיים את שיעור הפסנתר הראשון שלו ניגש לגוגול בקוצר רוח, וסיפר לו שהחל ללמוד לנגן – והוא מצדו נתן לו את המפוחית, והוא מחזיק בה עד היום.
כשהיה בן 16 הגיע לתוכנית לגילוי כישרונות צעירים ברדיו קול ישראל, ושנה אחר כך זכה ששירו 'ליצן כיפורים' יוקלט על גבי תקליט. האם מדובר בסימן לבאות? כנראה שכן. כספי התקבל ללהקת פיקוד דרום, ולקח חלק בשלישיית 'לא אכפת להם', ומשם המסלול להצלחתו הפנומנלית היה ברור. בתקופת המעבר שבין שחרורו מהשירות הצבאי לבין תחילת קריירת הסולו שלו החל כספי לשתף פעולה עם אמנים שונים. הוא חבר לצוות הווי הנח"ל, ואף הלחין שירים לאלבומה של חוה אלברשטיין 'משירי ארץ אהבתי'. בנוסף, הלחין כספי את שירו של ירון לונדון 'אליעזר בן-יהודה', שהיה משיריו המוכרים ביותר.
כספי המשיך בטוטאליות בעבודות ההלחנה, אבל באותה הנשימה המשיך לעבר עולם ההפקה המוזיקלית. בתחילת שנות ה־70 הפיק לראשונה את אלבומם של צמד הדודאים 'העולם בשחור לבן', ואף הלחין ארבעה שירים עבור אלבום זה. העשייה של כספי יצרה אדוות רבות בתעשייה המקומית באותם שנים, והוא שיתף פעולה גם עם שולה חן, ואף הלחין את שירי המחזה 'עיר הגברים' של דן אלמגור, המבוסס על סיפורים של דיימון ראניון. הלהיט הגדול של המחזמר היה 'פנקס הקטן', אותו ביצע ששי קשת בליווי אבירמה גולן. השיר המדובר זכה להיכנס גם לאלבומו של קשת שיצא בדיוק באותה השנה. לאורך השנים בלט שיתוף הפעולה הפורה של כספי עם שלמה גרוניך, שהניב לא מעט שירים, ואפילו הופעות משותפות. הקהל הצביע ברגליים ומצא נחמה בחיבור ביניהם.
בשנת 1974 הוציא כספי את אלבום הבכורה שלו, אלבום הנושא את שמו, ובכל הרצועות באלבום בחר כספי להיות זה שהלחין, ניגן בכל הכלים, ואף ביצע את קולות הרקע. באחד הראיונות סיפר שמי שנתן לו את הדחיפה לעמוד בקדמת הבמה היה אריק איינשטיין, שהאזין לו וזיהה את הפוטנציאל. באלבום הופיעו שירים מוכרים של כספי לצד שירים חדשים. כמו למשל 'כשאלוהים אמר בפעם הראשונה', 'ואותך', וגם 'נח' - להיט גדול מפסטיבל הזמר, בליווי 'שוקולד מנטה מסטיק' ותזמורת רשות השידור.
שנתיים אחר כך יצא התקליט השני שלו, שנחשב לאחד התקליטים הטובים ביותר שיצאו בישראל – עד היום. בין השירים בתקליט אפשר למצוא את 'הנה הנה', 'ברית עולם', 'לא ידעתי שתלכי ממני', ועוד רבים וטובים. באותה השנה חבר כספי לאהוד מנור, והשניים יצרו יחד את 'אמור שלום' ללהקת 'שוקולד מנטה מסטיק'. השיר הגיע לאירוויזיון, וזכה באותה השנה במקום השישי.
כספי נע בין סגנונות מוזיקליים שונים, ומצליח לאחד ביניהם ולייצר קסם שהקהל יודע להעריך. כהוכחה לכך נוצר האלבום (והמופע) 'ארץ טרופית יפה' שהצליח לתת לאוזן הישראלית נגיעה של געגוע למקומות רחוקים. כספי עבד עם יהודית רביץ, קורין אלאל, צילה דגן, ועוד רבים, והצליח לפתוח פתח למוזיקת עולם על טהרת השפה העברית.
לאורך כל שנות ה־80 כספי עבד במרץ, והצליח להיות חלק בלתי נפרד מלא מעט פרויקטים מרגשים. במהלך שנות ה־90 המשיך לגוון ולהפתיע את קהל מאזיניו ועבר למוזיקה לילדים. הוא הוציא את 'בובה מתי' – פרויקט מוזיקלי הכולל אלבום וקלטת וידיאו לילדים, שזכה להצלחה גדולה. אחר כך העתיק את מגוריו לחו"ל, וחזר ארצה להמשיך לעבוד במרץ יחד עם ריקי גל.
כספי ממשיך להקסים את הקהל עד היום, ולרגל יום הולדתו ה־75 אנחנו מאחלים לו עוד שנים ארוכות וטובות של מוזיקה משובחת. מזל טוב, והאזנה נעימה!
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־20 שנה, וכיום היא רצועת המוזיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלאסיקות הגדולות של המוזיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלאסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוזיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוזיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.
עריכה: עדן בן ארי