הפסקת האש עם לבנון נכנסה לתוקפה השבוע ועד כה נשמר השקט באופן יחסי. אלוף (מיל') יפתח רון טל, לשעבר מפקד זרוע היבשה, העריך מה יילד יום מהסכם ההסדרה בצפון, והאם ישראל תשכיל לנצל את הרגע.
"ההישג המבצעי מאוד משמעותי. לא חושב שמישהו העריך שזו המכה שיחטוף חיזבאללה. מצד שני התרגום להישג מדיני, יש בו מספר רב של נקודות תורפה, אבל בסופו של דבר לא המילים, לא הניירת ולא ההסכמים ידברו, אלא המעשים של צה"ל", הסביר.
"המבחן האמיתי הוא לא 60 היום כי בתקופה הקרובה יש לחיזבאללה אינטרס הרבה יותר גדול מלנו לא להפר את הפסקת האש. כבר רואים בימים האחרונים שכאשר זה קורה, אלה הפרות קטנות, צה"ל מגיב בחומרה מאוד גדולה ומייצר דפוס פעולה מאוד חשוב אבל המבחן האמיתי הוא של החודשים הקרובים ובעיקר של השנים הקרובות - האם נאפשר לחיזבאללה להיבנות מחדש. זה כרגע ארגון מוכה, אבל ארגון טרור יודע לבנות את עצמו", הוסיף.
לדבריו, "השקט של השנים אחרי 2006 תורגם לבניית כוח מטורף של כמעט 20 שנה, שהביא אותנו ל-8-6 באוקטובר, פשוט שמרו עלינו, אם חיזבאללה היו תוקפים את צפון מדינת ישראל, לא בטוח שהגברת הייתה יכולה לדבר איתנו בכלל".
"בסופו של דבר למי שיש את ההשפעה הגדולה ביותר על מה שיקרה עם חיזבאללה, אלה האיראנים. אחד מסימני השאלה הגדולים בעקבות הסכם הפסקת האש ובכלל המשך המערכה בחודשים הבאים - יהיה המבחן האיראני, האם מדינת ישראל, בתמיכה של הממשל האמריקני החדש - תפעל כך שאיראן תיחלש. אם איראן לא תתמוך תמיכה ישירה משמעותית, תקציבית, אידאולוגית בחיזבאללה, אני חושב שעשינו את הצעד הכי חשוב שחיזבאללה לא יבנה את עצמו מחדש", הדגיש.
בהמשך הבהיר כי "נקודת התורפה העיקרית בהסכם הזה, שלא מתרגמת מספיק חזק את ההישג המבצעי זה אזור דרום לבנון. אני חשבתי וחושב גם היום שאזור דרום לבנון חייב להיות אזור חיץ, הם צריכים לשלם מחיר קרקעי ואסור להחזיר תושבים לכפרי הדרום, בטח לא לכפרי רצועת הגבול ושם צריך להישמר אזור שבו מי שמגיע - חוטף".
"בסוף תושבים של צפון מדינת ישראל יקומו בבוקר וייראו את מה שהם ראו ב-6 באוקטובר. הביטחון הוא לא רק הביטחון עצמו, הוא גם תחושת הביטחון. בשלב השני הם ייראו דגלים של חיזבאללה וככל שיעבור הזמן, תבוא מדינת ישראל ותגיד 'מה? בשביל דגל עכשיו נפתח במערכה?' ואז נוותר על האוהל הזה. חזרה דרומה של התושבים (בלבנון) בעיניי זו נקודת תורפה ענקית", אמר.