רשתות התקשורת בישראל עובדות כבר שנים בכפיפה אחת, על מנת שנוכל להשתמש בטלפונים הניידים ובקליטה הסלולרית באופן חופשי, גם בעיתות עומס. איך מתרחש התיאום הזה הלכה למעשה? בפרק הרביעי בפודקאסט 'רשת ביטחון' בהגשת יו"ר ועד עובדי פלאפון יחיאל שמן, אירח שמן לצד יוסי טאטיקה את אלי כהן, יו"ר ועד עובדי 'הוט מובייל', אורי אורן, יו"ר ועד עובדי 'סלקום, איציק מילשטיין, יו"ר ועד עובדי 'P.H.I' - התשתית המשותפת של 'הוט מובייל' ו'פרטנר', ולצדם, ברוחה, קרן אופק, יו"ר ועד עובדי 'פרטנר', השותפה גם היא לעשייה. יחד סיפרו על פועלם של ועדי העובדים בחברות התקשורת, ליצירת מציאות טובה יותר לעובדים ולאוכלוסייה כולה.
"העובדה שאנחנו פה כולנו, ראשי הוועדים ביחד עם קרן, הוא מאמץ משותף שלנו", הודה שמן תחילה. "אנחנו רוצים להגיד: עד כאן. אנחנו לא מוכנים יותר למחטפים ולדילים על הראש של הציבור, החברות, העובדים. כולם נפגעים מזה. בעלי ההון והחברות, והתוכניות של משרד האוצר ומשרד התקשורת שבאים לשים פלסטרים על ההשקעות בשוק התקשורת מייצרים קטסטרופה. 7 באוקטובר הוכיח לנו שאם לא נשמור על רשתות התקשורת, נשקיע בהן ונייצר יתירות, נהיה בבעיה חמורה מאוד. עשר שנים אנחנו נאבקים בזה, והגיע הזמן לשים תוכניות אמיתיות על השולחן. כולנו יחד, כל ראשי הוועדים התאחדנו כי כולנו מבינים את גודל השעה".
בתגובה, טען אורן: "לא טריוויאלי שכולנו נמצאים כאן. זה מעיד על אחדות בין הוועדים השונים עם ההסתדרות ביחד, וגם מעיד כלפי חוץ איך נילחם כחומה בצורה בניסיונות של הרגולטור לפתור בעיות בייצור בעיות אחרות".
בהמשך, הוסיף אורן: "התשתית היא הנכס הכי חשוב שיש לכל אחת מהחברות. זה מייצר שרידות בחברות. נוכחנו לדעת ב־7 באוקטובר שאם לא היו חברות גדולות שפורסות תשתית כמו שצריך, התקשורת הייתה קורסת לחלוטין. שמענו על ניסיונות להכניס סוסים טרויאנים לתוך החברות. תארו לעצמכם שנכנס סוס טרויאני כזה לרשת אחודה, ואין תקשורת בזמן אמיתי. מעבר לזה שאנחנו מדברים על עובדים, אנחנו באים למנוע אסון נוסף. אחד הלקחים מ־7 באוקטובר הוא לא לייצר ריכוז בעולם התשתיות".
"בשורה התחתונה זה לא חוסך כסף לציבור", הודה כהן. "היינו בתהליך כזה. מה שקרה הוא שפוטרו הרבה עובדים בתהליך. הפירוק נעשה בהינף יד, להקים את זה מחדש זו בעיה. כשאתה מוותר על תשתיות לאומיות, אתה נשאר עם חברה אחת שתיתן תשתית לכולם. אם תקרה תקלה או תקיפת סייבר נישאר בלי תקשורת במדינה". מילשטיין, יו"ר ועד עובדי 'P.H.I', הסביר: "אם בעבר שגינו במחשבות שאולי איחוד כזה או אחר יביא טוב, ימים המשכיים אומרים מעט אחרת. זה רע לעובדים ואולי טוב כלפי מי שמושכים בחוטים. חשוב להאיר את הזרקור על הביטחון התעסוקתי של העובדים. בכל אחת מהחברות תמצאו את מיטב האנשים, אלה שהקימו את החברות. החברות הן של העובדים בדיוק כמו של ההנהלה, אם לא יותר. העובדים הם המשאב החשוב ביותר של החברה".
בסיום הפרק, תיאר יחיאל שמן, יו"ר ועד עובדי 'פלאפון': "אנחנו מרימים את הכפפה ועושים מעשה. יש אצלנו עובדים של 30 שנה שהקימו את התשתיות. יש להם ידע שלא יסולא בפז, וככל שהטכנולוגיה מתקדמת צריכים את האנשים הללו. באים בעלי הון שכל מה שמעניין אותם זה שורת הרווח, והרגולטור זורם על זה. גם אנחנו רוצים שהמחירים יישארו נמוכים. התוכנית שלנו אומרת: בואו נשתמש במה שיש בנו. אנחנו יודעים לעבוד עם כולם כדי שהתהליך של הקמת תשתיות יקרה. מכיוון שתשתיות תקשורת צריכות להיות תשתיות קריטיות, אנחנו מבקשים שבכל שכונה חדשה שתקום תהיה תשתית סלולרית, כדי שתהיה קליטה. דרשנו שנכסי המדינה ישמשו להקמת תשתיות, נשמור על המחירים הנמוכים ועל פריסת תשתיות רחבה יותר, וכך כולם יצאו מרוויחים".
עריכה: אחיעד לוק ומיכל קדוש