מה קורה בסוריה? האם נפילת משטרו של בשאר אל אסד טובה לישראל? פרופ' אייל זיסר, מומחה למזרח התיכון מאוניברסיטת תל אביב שוחח עם ענת דוידוב ואודי סגל ב-103fm על התמורות הדרמטיות באזורנו.
"בהנחה שאיראן היא האויב העיקרי ורב העוצמה לצד חיזבאללה שחשבנו שישתק את ישראל, בוודאי שזה טוב לנו", אמר המומחה בפתח השיחה, והוסיף: "זו מכה אנושה לציר הזה. מי שהשתלט על סוריה זה כוח של מורדים לא גדול. יש להם המון אתגרים, הם משדרים מתינות, בוודאי לשנים הקרובות. זו צפירת הרגעה, למרות שאני רואה את האנרגיה שלנו. יכול להיות שיהיו לנו כאבי ראש".
לדבריו, "לא היתה מהפכה בסוריה. מה שקרה לנו ב-7 באוקטובר קרה לבשאר, לאיראנים ולסורים. מתחת לאפם, בשטח שהוא בחסות טורקית בצפון סוריה, קם צבא. אלה לא כנופיות בכפכפים עם טויוטות - זה צבא מסודר וממושמע שקם וכבש את כל סוריה".
עם זאת הוא הבהיר כי מדובר בכוח של עשרות אלפים בלבד: "זה לא הצבא של אסד עם טילים ונשק כימי, וזה גם לא חיזבאללה, אבל זו מיליציה מאוד מצוידת".
המורדים אינם מקשה אחת. זיסר הסביר את המרוכבות האתנית של שכנתנו מצפון מזרח: "הקבוצה הזאת לא באמת שולטת בסוריה. החצי המזרחי של המדינה כורדית בחסות טורקית, העלאווים באזור החוף והדרוזים בדרום. יש להם עוד הרבה עבודה לפני שהם אומרים שהם לא רק שולטים בדמשק, אלא שולטים בסוריה כולה".
ומה על ישראל לעשות? זיסר סבור שכדאי לנו לשמור על פרופיל נמוך: "הדבר הכי חשוב הוא לא לדבר ולא להתערב, כמו שאצלנו מציעים. אם אנחנו לא על סדר היום שלהם, והאוכלוסייה בסוריה שונאת את איראן ולבנון, הייתי מודאג יותר מחיזבאללה". צריך לנסות להגיע למורדים דרך מדינות ערב המתונות, והמורדים זקוקים להן כדי לשקם את המדינה. צריך להבטיח שקט דרך רמת הגולן, ועשינו את זה בזמן מלחמת האזרחים בתנאים יותר קשים".
אם כך, האם החלפנו פרוקסי איראני בפרוקסי טורקי? על כך ענה פרופ' זיסר: "יכול להיות שזה מה שארדואן חושב עליו, אבל המורדים הם לא בני החסות של טורקיה, ויש להם אג'נדה משלהם. הם יעשו את האינטרס שלהם, בוודאי היום כשהם שולטים ברחבי המדינה. צריך להיות מוטרדים שבמקום איראן, יש לנו עסק עם טורקיה. מדינה לא ידידותית, אבל בכל זאת יש לנו קשרים דיפלומטיים איתם".
הוא הזכיר מי באמת האויב הישיר שלנו: "איראן וחיזבאללה זה הדבר שהטריד אותנו. הציר הזה היום חטף מכה קשה. זה פותח לנו הזדמנויות, ולא רק מעורר סיכונים". בנוסף לכך פרופ' זיסר הופתע לטובה מהאופן שבו המוקדים הפילו את המשטר: "מדהים לראות שהמורדים לא רוצים להקים כמו דעאש משהו חדש. הם יתנו לממשלה הסורית להישאר, והם יעבירו את השלטון בצורה מסודרת, פרט לאסד והקליקה סביבו".
יש קבוצה אתנית אחת שמצבה הורע במיוחד: "העדה העלוואית. זה דבר בלתי נמנע ברמה המקומית. אוכלוסייה רוצה להתנכל אליה, במיוחד באזורים עם אוכלוסייה מעורבת. למה המורדים התעכבו לפני כיבוש חומס? כי יש שם 30% עלוואים".
ומה באשר לשאלת השאלות? "איפה אסד? בהנחה שהוא לא ברח במטוס לרוסיה או אזור החוף, שזה המבצר האחרון להתנגדות, אולי הוא עוד מתחבא בדמשק, בשגרירות האיראנית או הרוסית. לא הייתי רוצה להיות היום במקומו", ענה.
עריכה: אחיעד לוק