המשטר אחרי אסד - אינפלציה של 100%. ד''ר כרמית ולנסי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), שוחחה על כך עם ענת דוידוב ב-103fm וניסתה לעשות ביום שאחרי אסד.
בתחילת שוחחה ד"ר ולנסי על היום שאחרי משטר אסד בסוריה: "כרגע יש בעיקר הרבה קריאות שמחה בסוריה, בכל זאת אותה הכרזה של המורדים על הפלת המשטר והכניסה שלהם לדמשק פותחת פרק חדש בהיסטוריה הסורית אחרי 54 שנה של שלטון אסד. אני מתקשה לראות איך אותם גורמים חדשים ישתפו פעולה עם גורמים שכל כך מזוהים עם השיטה ה'אסדית', אנחנו נראה ריענון שורות בבעלי התפקידים".
על כלכלת סוריה אמרה: "החיים שם לא פשוטים, המלחמה בת העשור ריסקה את הכלכלה הסורית ואת התשתיות הסוריות. נוסיף על זה את הסנקציות הבין־לאומיות המערביות שמוטלות על סוריה, שמקשות על מתן תמיכה והשקעות במדינה, מגפת הקורונה שהעמיקה יותר את המשבר הכלכלי, והמשבר הכלכלי בלבנון שזולג גם לתוך המדינה הסורית - כל אלו מכניסים את סוריה בשנים האחרונות למציאות קשה מאוד מבחינה כלכלית".
עוד הוסיפה: "אנחנו מדברים על 90% (מהאוכלוסייה) שחיה מתחת לקו העוני, מחוסר בדלק ובמוצרי יסוד. הייתה לתקופה מסוימת החלטה של המשטר הסורי להוסיף ימי חופש נוספים במהלך השבוע כדי לחסוך בעלויות החשמל והדלק בתפקודים השונים של מוסדות המדינה".
כשאת משווה את סוריה ללבנון, מי יותר ענייה?
"הייתי אומרת שסוריה. ללבנון יש צינור חמצן מערבי שמדינות אירופיות וגופי או"ם השקיעו בה, זה לא קורה בצורה משמעותית בסוריה בגלל הסנקציות שמוטלות על המדינה. כן מוזרם לסוריה סיוע הומניטרי, בעיקר על רקע רעידת האדמה שפקדה את המדינה לפני כמה שנים. תידרש הרבה מאוד עבודה והשקעות זרות לשיקום", השיבה.
מה יעלה בגורלה של המדינה הקורסת? לדבריה, "מקור ההכנסה המרכזי שהמשטר הצליח בזכותו להתקיים עד לרגעים אלו היה תעשיית הסמים. אני לא בטוחה שהסורים בעצמם יודעים לאן פניה של סוריה מועדות במציאות הכאוטית הזו, ייקח זמן להבין לאן אנחנו הולכים. בתקווה שהגופים המתונים יותר ימנפו את ההישגים הצבאיים בשטח למסגרת פוליטית יציבה, חיובית יותר עבור האוכלוסייה הסורית מאשר החלופה של בשאר".
עריכה: אליעזר בן יהודה