סא"ל (מיל') עמית יגור, לשעבר בכיר במודיעין זרוע הים, התייחס לאירועים האחרונים בסוריה ולהשלכותיהם על ישראל.
הוא סיפר על פעולות טקטיות של ישראל כתגובה לנפילת הרודן הסורי: "אנחנו עושים מרחב חיץ, פוגעים בנשק אסטרטגי, ואנחנו נמצאים שם וטוב שכך. התזה שלי גורסת שאין ואקום. אם אנחנו לא נהיה שם, מישהו אחר יהיה שם, וזה יכול להיות שלא לטובתנו".
לדבריו, "מאוד נכון לתפוס את הוואקום הזה, למנוע הגעה אל הגבול שלנו. רצועת החיץ משמעותית גם בעוד היבט - ענייני השיקום. סוריה ביום שאחרי תצטרך מעורבות של מדינות משקמות. כדאי שישראל גם תהיה שם".
יגור זיהה התפרקות של הציר האיראני-שיעי באזור. הוא פירט: "בהיבט האסטרטגי, כשלוקחים את זה ברמות הכי גבוהות, יש אדוות משמעותיות. סוריה הייתה הציר פילדלפי של איראן. שנים פמפמנו את הנושא של ציר ההתנגדות, ובצדק. לדעתי יותר לא ידענו מאשר ידענו", אמר המומחה ופירט: "לא ידענו לגעת באיכות כוח האדם שלהם. הופתענו 'ביג טיים'".
בראייתו, "אסד היה חלול מבפנים. הם איבדו את המוטיבציה להילחם, ולי באופן אישי הרגיש שאסד ויתר, כבר לא רצה להילחם על האירוע. הוא אמר: 'אני הולך, תעבירו את השלטון בצורה שלווה'. המורדים נכנסו כמעט באופן חופשי, בניגוד לאירועי העבר".
עם זאת הזהיר יגור משינוי אסטרטגי בהתנהלות איראן, עם קריסת בנות בריתה באזור: "אני מסתכל על האופציות שנשארו לאיראן – הפרוקסי שלהם הם חגורות הגנה ומאזן אימה – אין אותם עכשיו, והם בסכנה שהמשטר שלהם ייפול. רואים שהוא לא כזה חזק ולא נלחם על שלו בסוריה". על רקע אותה חולשה הוא חושש כי האיראנים ירוצו לעבר האטום: "איראן אומרת שהדבר היחיד שיכול להציל אותה הוא גרעין. הדוח של הסוכנות לאנרגיה האטומי מוכיח שאיראן מסתערת קדימה בנושא הגרעין. לדעתי זה הדבר הבא, והוא מאוד משמעותי".
כשמסתכלים עמוק יותר, יגור מזהה בקיעים של ממש במפה הגיאו-אסטרגית של האזור. הכללים שעיצבו את גבולות מדינות המזרח התיכון במאה האחרונה מאותגרים כיום יותר מתמיד: "אנחנו עושים שינויים בהסכם סייקס-פיקו. בהסכם הזה מ-1916 שיתפו לאומים ואמרו להם - אתם מדינה. זה מתחיל לגלות בקיעים".
מאידך, יגור סבור שעידן טראמפ עשוי ליצור פה מזרח תיכון חדש וטוב יותר: "יש פה משהו שלא היה במזרח התיכון בעבר - הנושא של הסכמי אברהם. לכאורה יש מכנה משותף חדש, שמאגד הרבה מדינות סוניות לנורמליזציה עם ישראל. מי שבתקופתו זה נולד חוזר לשלטון בארה"ב. אם נרצה לשים הקשר אסטרטגי לזה, אלה הסכמי אברהם. עכשיו אפשר להגיע לנורמליזציה עם לבנון בתוך שנתיים בתיאום כזה או אחר עם ארה"ב, ואולי עם טורקיה".
עריכה: אחיעד לוק