אודי סגל וענת דוידוב

נפילת המשטר בסוריה? "יש הרבה הזדמנויות"

ראש האגף המדיני ביטחוני במשרד הביטחון לשעבר אלוף (מיל') עמוס גלעד על המתרחש בסוריה • על האפשרות של תקיפת מתקני הגרעין: "צריכה להיות אופציה"


לאחר מנוסתו של נשיא סוריה לשעבר בשאר אל־אסד לרוסיה, דווח ב'וול סטריט ג'ורנל' האמריקני כי אסד התחנן לעזרה מהאיראנים, אך הם סירבו לסייע לו בגלל מדינת ישראל. הדברים באים על רקע הניסיונות להוביל לעסקת חטופים והלחימה בצפון ובדרום שעדיין גובה קורבנות. 

אלוף (מיל') עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ולשעבר ראש האגף המדיני ביטחוני במשרד הביטחון, התייחס לדברים: "ישראל לא דוהרת, זה לא כאילו נכבוש עוד מעט את דמשק. אני לא חושב שיש כוונה כזאת", אמר.

לדבריו, "בחרמון הסורי יש תצפית טובה על כל המתרחש, אבל יש גם הרבה מאוד אפשרויות מדיניות: החל מחידוש מגעים עם כוחות מקומיים כמו שעשינו במבצע 'שכנות טובה', ועד למעשה מדיני גדול עם מדינות ערב כדי לנתק את סוריה מהציר האיראני. זה דבר חשוב מאוד, להחזיר אותה לחיק האומה הערבית. אין שם שלטון חליפי מתפקד שם עדיין, שהוא לא עוין לישראל".

הוא הסביר כי סוריה מורכבת מכוחות שונים: "אתה לא יכול להכתיב איזה שלטון יהיה שם, אתה יכול לקשור קשרים עם גורמי כוח מקומיים ולשתף פעולה עם ארה"ב, עם מדינות ערב ועם הכורדים. זה פסיפס שלם. מדינית צריך להשלים את המעשה הצבאי. אנחנו משמידים שם דברים שיכולים לאיים עלינו בעתיד. עדיף לתת אפשרות לסוריה להיות מדינה יציבה על גבולנו. אולי גם יהיה איתם שלום פעם".

גם חיזבאללה נפגע באופן קשה מאוד מנפילת משטרו של אסד. גלעד הסביר: "סוריה היא מדינה גדולה. משטר כמו זה של אסד האבא שהיה זהיר, והבן שלו שהתיר כל רסן והפיל את המדינה שלו למרחב השפעה עבור האיראנים, בתמורה לכך שהם ואיראן יצילו את משטרו. סוריה גובלת בלבנון וגובלת בישראל. המרחב הזה כבר לא קיים, בנוסף לפגיעות המשמעותיות שצה"ל הנחית על חיזבאללסטאן".

"החטופות והחטופים צריכים לחזור מייד"

באשר לעסקת חטופים, גלעד נחרץ מתמיד: "הגישה שלי פשוטה: לא חשוב אם אנחנו מתקדמים או לא. חשוב אם עסקה תהיה או לא. החטופות והחטופים צריכים לחזור מייד. המדינה הפקירה אותם כשחטפו אותם בשנתם, והמדינה מפקירה אותם כשמעל לשנה הם נמצאים בתנאים לא אנושיים. אם אתה לא מצוי בפרטים המסווגים, לכל התעסקות בהתקדמות אין משמעות. צריך להגיד להם: אנחנו עושים עסקה. זהו".

גם בנימוק האנושי וגם בנימוק האסטרטגי - בראש סדר העדיפויות צריך להחזיר אותם. אם יש אופציה צבאית? בבקשה, אם לא, אז באופציה המדינית", אמר.

בעיניו יש להשיב את כל 100 החטופים, ולא להסתפק בעסקאות חלקיות או מדורגות: "אי אפשר להסתפק בפעימה. זו חייבת להיות עסקה אחת. אלה אנשים שסובלים, ואין יותר הומניטרי ולא הומניטרי. ישאירו את החיילים שם? הם לא סובלים? החורף, מחלות, כושר עמידה. חובת המדינה וראש הממשלה חייבים להחזיר אותם עכשיו בפעימה עכשיו. חמאס לא ייכנעו. מדוע שהם ייכנעו? מה שמחכה להם הוא לא בדיוק גן עדן".

האם ראש הממשלה בשל לעסקה בתנאים הקיימים? גלעד סבור שכן: "נתניהו נראה בשל מתמיד בגלל טראמפ. גם הוא, וגם היועץ המיוחד שלו אומרים לו: 'פתור את זה'. הם לא בשלטון, אבל אם לא יהיה הסדר בעזה נחמיץ הזדמנות לציר אסטרטגי אזורי, ציר שהוכיח את עצמו במהלך ההתקפות המרושעות של איראן עלינו. היום, כשסוריה תחזור לעולם הערבי, יש הרבה הזדמנויות, כולל להחליש את איראן".

הוא הזהיר מיוזמות של סיפוח והתיישבות ברצועה: "עזה, יש נטייה אצל שרים מסוימים כמו סמוטריץ' להקים שם ממשל צבאי. זה אסון מלא, נטל כלכלי אדיר, אתה תהיה חייב לשקם את עזה, כי זה אזור חרב, ואסור לאפשר את זה. זה נטל עצום".

"לתקוף באיראן? זה יפה לומר בשידור"

לדידו של האלוף (מיל') גלעד, האויבת הגדולה של ישראל היתה ונותרה איראן: "החזון שלה הוא להשמיד את ישראל. היא תרגמה את זה לשתי דרכי פעולה: הראשונה נפגעה, והיא חגורת האש מסביב לישראל. השנייה היא שהיא על סף נשק גרעיני. איראן עם חזון להשמיד את ישראל כשיש לה נשק גרעיני. זה דבר שאי אפשר לקבל".

אם כך, האם על ישראל לתקוף את אתרי הגרעין האיראני? גלעד הסתייג: "לתקוף? זה יפה לומר בשידור, וזו צריכה להיות אופציה. צריך לעשות הכול בתיאום עם ארה"ב. לא אתפלא אם טראמפ יחתור להסכם. הוא תמיד מעדיף לסגור סכסוכים מאשר לפתוח אותם".

בהמשך נשאל גלעד על חזרת תושבי הצפון לבתיהם: "צריכה להיות תוכנית להחזיר אותם. שיקום. מבחינה ביטחונית המצב בצפון השתפר. חיפה לא מותקפת, הקריות לא מותקפות, הצפון לא מותקף, זה יעד עליון להחזיר את תושבנו לבתיהם. אבל אם אין בתים ואין בתי ספר, למה הם יחזרו?", השיב.

 

עריכה: אחיעד לוק

10/12/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס גלעד
עמוס גלעד  |  צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90
Paris