יותר מ־14 חודשים חלפו מפרוץ המלחמה, נדמה כי הפעילות ברצועת עזה עדיין נמשכת עד תאריך לא ידוע. כיצד נראה הלך הרוח ברצועה הלכה למעשה? אייל עופר, מומחה לכלכלת חמאס, התייחס לדברים.
"אני חושב שמבחינה צבאית כבר הרבה מאוד זמן חמאס אינו מהווה איום על העורף הישראלי", טען תחילה. "נכון שיכול להיות שמדי פעם תהיה עוד רקטה, אך בצורה שחמאס עשה את 7 באוקטובר, חמאס לא מסוגל לעשות זאת. בתוך הרצועה הוא עדיין פוגע בחיילים שנמצאים שם. הקונספציה אומרת שחמאס שולט כי הוא מחלק מזון והממשלה צריכה להחליט מי ישלוט בעזה ביום שאחרי. מה המציאות? שחמאס שולט בעזה בראש ובראשונה בגלל שהוא הגוף שמפעיל אלימות בהיקף ניכר כלפי האוכלוסייה העזתית, הוא לא רק שלטון, הוא גם הבוס של המאפיה. הוא מוברג בכל מנגנון אזרחי בעזה, לתוך המגזר הציבורי, הפרטי".
בהמשך הוסיף: "אין שום ספק שכל הניסיון הישראלי להחליף שלטון בעזה לא עבד, וזה גם לא יעבוד עם ארגון ששוכר 600 איש בעזה, ומתברר ש־62 מהם הם אנשי חמאס. מציע שנוותר על הרעיון שקוראים לו מיטוט שלטון חמאס. צריך לוודא שלא יתאפשר לעשות עוד 7 באוקטובר, ולהשיב את החטופים. אם מוותרים על הרעיון של מיטוט שלטון חמאס אנחנו יכולים להציע לסיים את המלחמה תמורת כל החטופים. מה שחשוב זה להשיג את החטופים, מה שמלחיץ את חמאס יותר מכל זה מה שקורה בצפון הרצועה. זה הדבר שדוחף אותם להסכים אולי לעסקת חטופים. צריך לייצר את הלחץ בנקודה שהכי כואבת לחמאס - צפון הרצועה ולא פילדלפי".
"לדעתי ישראל צריכה להתנתק לגמרי מעזה, והפעם ברצינות", הדגיש עופר. "לדחוק את האוכלוסייה דרומה מציר נצרים. מה שחשוב לחמאס זה לחזור אזרחית לשלוט בעיר עזה, ואת זה אנחנו צריכים להציב כמשוואה - צפון הרצועה תמורת החטופים. האתוס הפלסטיני מכיל בתוכו את חמאס. אנחנו עדיין נמצאים במצב בו חמאס הוא חלק אינטגרלי מהאוכלוסייה הפלסטינית. אני מציע לבודד אותם בעזה כדי שלא יגיעו חלילה יותר קרוב למרכזי האוכלוסייה הישראלית".
עריכה: מיכל קדוש