אודי סגל וענת דוידוב

"היה צריך לתקוף בצורה הרבה יותר משמעותית באיראן"

אלוף (מיל') גדי שמני נתן סקירה על החות'ים: "הם יודעים להילחם, הם יודעים לסבול" • עוד טען: "לדעתי, חלון ההזדמנויות לתקוף באיראן כבר אבד"


האיום החות'י ממשיך להוות סכנה גדולה למדינת ישראל בימים האחרונים. החות'ים מצליחים לפגוע ולערער את העורף הישראלי, ובמערכת הביטחון מבטיחים תגובה קשה. אלוף (מיל') גדי שמני, לשעבר אלוף פיקוד המרכז, התייחס לירי החות'י ולאפשרויות הישראליות לתקוף בתימן ובאיראן. 

בפתח הראיון הסביר מדוע לדעתו החות'ים בוחרים לירות על ישראל דווקא בשעות הקטנות של הלילה: "הם מבינים שבלילה יש אפקט גדול לאוכלוסייה. כל הצורך להתעורר, זה מתיש, זה טרור".

באשר לתגובה אפשרית של ישראל, שמני הציע לנו להסתכל על הבעיה במבט אזורי: "זה סיפור מאוד מורכב, ויש לזה השפעה אזורית לא רק על ישראל. הם נלחמים הרבה מאוד זמן, הם יודעים להילחם ורגילים לסבול. אם תפציץ להם תשתית אזרחית, זה לא יפסיק את העניין הזה. לכן צריך לרתום למאמץ את המערכת כולה, את המערכת הבין־לאומית: את האמריקנים, הבריטים, המצרים והסעודים שיושבים מהצד. הסעודים יושבים בשקט ולא רוצים להסתבך, כי הם לא רוצים לחטוף טילים על שדות הנפט שלהם ולהיפגע. ישראל עכשיו נמצאת בפרונט. הגישה צריכה להיות אחרת. אני מקווה שכשטראמפ ייכנס לבית הלבן, הוא ייצר מאמץ כזה".

הוא הזכיר לנו כי שכנתנו מדרום סובלת אף היא מארגון הטרור התימני: "כשאתה מסתכל על מצרים, היא נפגעה דרמטית. תעלת סואץ סגורה וכל הסחר בים האדום נעצר, והיא נפגעה כלכלית".

עם זאת הוא הזכיר כי תימן גדולה ורחוקה: "זה 2,000 ק"מ מישראל, עם שטח עצום, זו לא רצועת עזה. זה לא פשוט לחלוטין".

"כשטראמפ ייכנס, ניכנס למוד של הסכמים והסדרים"

באשר לפטרונם של החות'ים, שמני סבור כי החמצנו הזדמנות היסטורית לפגיעה: "אחד הפספוסים הגדולים של החודשים האחרונים הוא שמדינת ישראל לא תקפה תקיפה הרבה יותר רצינית באיראן ופגעה במתקני הגרעין כשהיה ניתן לעשות את זה. גם היום ניתן, אבל אז הייתה יותר לגיטימציה, וזה היה בהקשר. היה צריך לעשות הרבה יותר ולתקוף בצורה הרבה יותר משמעותית באיראן".

"אנחנו במצב שקשה לנו לקום ולתקוף באיראן. יש ממשל חדש שייכנס בארה"ב בעוד חודש, ולהערכתי טראמפ לא ילך לכיוון הזה - הוא ילך לכיוון של סנקציות ולחצים. כשטראמפ ייכנס, ניכנס למוד של הסכמים והסדרים", אמר והדגיש: "האמריקנים מעבירים מסרים ברורים שלא עושים דבר כזה בתקופת ביניים ובחילופי ממשל. זה יכול להביך את האמריקנים, ואתה לא רוצה להכניס את הממשל החדש למשהו שהוא לא רוצה להיכנס אליו, לכן לדעתי חלון ההזדמנויות אבד".

"אנחנו לא יכולים ולא צריכים לעשות את הכול לבד"

זו הסיבה שהוא קורא לישראל לשלב כוחות עם גורמים ידידותיים שפועלים באזור: "חייבים לרתום למאמץ את המערכת הבין־לאומית ואת האמריקנים שמובילים את הסיפור הזה. ישראל נלחמת ומצליחה לעשות מעשים מדהימים בשדה הקרב, אבל לא צריך להתבלבל: בסוף ישראל היא לא מעצמה, ואנחנו צריכים לרתום את מדינות האזור. אנחנו לא יכולים ולא צריכים לעשות את הכול לבד. זה נוח למי שיושב מהצד שישראל עושה את זה".

פעולת הרשות הפלסטינית בג'נין: "לדעתי יש פה תרגיל ביחסי ציבור"

בהמשך השיחה נשאל מפקד פיקוד המרכז לשעבר על המבצע החריג של הרשות הפלסטינית במחנה הפליטים בג'נין. הוא לא מתרשם ממנו מאוד: "בממשל טראמפ הקודם, הוא עצר את הכספים למנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית. לדעתי יש פה תרגיל ביחסי ציבור. הם מכתרים את מחנה הפליטים ג'נין, זו לא הפעולה שהייתם רוצים לראות שם, הם לא באמת נכנסים פנימה ומתעמתים איתם חזיתית".

"המטרה של התרגיל היא שלא יעצרו את הכספים שמנגנוני הביטחון שלהם מקבלים בכל שנה, והם חוששים מהעניין הזה. אני מאמין שממשל ביידן והקבוצה שנמצאת בארץ עודדו אותם לעשות את זה. מה שכן, זה מוכיח שכשהם רוצים, הם יכולים. נשאלת השאלה איפה הייתם עד היום", הסביר.

עם זאת הוא סבור כי מדובר בצעד חיובי לישראל: "חשוב להדגיש שאם הם לא היו בשטחים, היינו צריכים לעשות הרבה יותר. הדבר הנכון הוא לעודד אותם ולא להשפיל אותם, כדי שיוכלו לפעול".

 

עריכה: אחיעד לוק

 

25/12/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גדי שמני
גדי שמני  |  צילום: מרים אלסטר/פלאש90
Paris