ניצה קסיר, סמנכ"לית מחקר ותכנון בביטוח הלאומי, שוחחה עם אודי סגל ואלי כהן ב-103fm על דוח העוני החמור לשנת 2023 והציעה רעיונות כיצד לצמצם את שיעור העוני בארץ.
"אנחנו רואים כמעט עשור שיפור בממדי העוני, אבל הוא שיפור מאוד קל. אנחנו ממוקמים במקום השני ברשימת המדינות המפותחות, כאשר. רק קוסטה ריקה מעלינו. מדובר עד אחד מתוך חמישה אנשים שהוא עני. שיעורי העוני בקרב הילדים מתקרב ל-30%", אמרה קסיר.
"האוכלוסייה גדלה, השיפור באחוזים הוא מאוד קל' ואנחנו עדיין נמצאים בממדים מאוד גבוהים", אמרה הסמנכ"לית. היא מנתה מספר סיבות לכך: "לא משקיעים מספיק משאבים כדי לסייע לאנשים לצאת מהעוני, ישראל לא משקיעה ברווחה לא בתשלומי רווחה וגם ולא בצעדים אקטיביים לעידוד תעסוקה. ב-OECD משקיעים בממוצע פי ארבעה בעידוד תעסוקה. אלה פערים אדירים".
היא נשאלה אם הנתונים נראים כך בגלל מצבם הייחודי של החרדים והערבים בישראל. היא הסכימה עם כך חלקית: "אלה שתי אוכלוסיות ששיעור העוני בקרבן גבוה, אבל טיפול בעוני צריך להתמקד בשלל האוכלוסיות העניות. הבעיה נובעת מצעדים אחרים של עידוד תעסוקה. אפשר לסייע למי שרוצה ומסוגל בשוק העבודה בצורה טובה יותר וברמות שכר גבוהות יותר".
ומה באשר להתפתחויות הטכנולוגיות שעלולות לייתר מקצועות רבים? קסיר השתדלה לשמור על אופטימיות בנושא: "גם כשאנחנו מסתכלים אחורה לאורך ההיסטוריה, אפילו במהפכה התעשייתית, השתנו דפוסי העבודה. אופי העבודה השתנה, והיה צריך להתאים את הכישורים לעולם העבודה הטבעי. כמה מקומות עבודה כבר לא קיימים? גם הם התחלפו במשהו מאוד דומה".
אם כך, מה המומחית מציעה לעשות כדי לצמצם את שיעור העוני בישראל? היא מנתה מספר צעדים שיש על המדינה לבצע: "בראש ובראשונה להקצות יותר משאבים ולהשקיע יותר באוכלוסייה, להגדיל את הוצאות הרווחה, להגדיל את רשת הביטחון, וכמובן להגדיל את הצעדים האקטיביים לעידוד התעסוקה". היא הזכירה את דוח אללוף שהתפרסם ב-2014, ואמרה עליו: "אם היו מיישמים אותו היינו במקום אחר. רוב הדברים שהועלו בדוח עדיין רלוונטיים".