בוקר השבת השחורה שינה לחלוטין את חייהן של משפחות רבות. אחד מבני הזוג החל שירות מילואים ממושך, כשהשני נאלץ להתמודד לבדו עם מטלות הבית וגידול הילדים. בפרק השלישי בפודקאסט 'מילואימניקים בקהל' בהגשת גיא הוכמן, אירח את הדר, בעלת עסק שבעלה במילואים ברצף מ־7 באוקטובר, ואת סא"ל (מיל') שירין, המשרתת במילואים כראש צוות סיוע כלכלי ותחום משפחה בקרן הסיוע מנובמבר 2023.
"לכל עורף חזק יש עורף של העורף", פתחה הדר. "אמא שלי צריכה לקבל את כל ההוקרה והסיוע. היא הייתה איתנו מההתחלה. ברמה הטכנית הייתי צריכה מישהי שפשוט תרים את התינוקת. בהתחלה זה היה הלם. עם הזמן, יש כל מיני אנשים ברקע שעוקצים אותך, ואומרים 'אם בעלך עושה כ"כ הרבה מילואים אז הוא עושה הרבה מאוד כסף'. האמת? רק מי שחווה את זה יודע כמה האמירה הזו הזויה".
בהמשך, שיתפה: "בסוף אין שגרת חירום, יש פה מלחמה וצריך להתגייס אליה. בהחלט יש סימני שאלה שעולים. אני מרגישה שהמערכת יחסית מצליחה להכיל את האירוע של משרתי ומשרתות המילואים. מי שהתעייפה היא דווקא הקהילה הלא רשמית, מעגל התמיכה של הסביבה הקרובה".
בתגובה, הוסיפה שירין: "זה נהיה חצי חצי בעוגה שיש בה הרבה יותר משני חצאים. זה גם עבודה, גם משפחה, גם מילואים וגם ילדים, לצד מה שקורה בקהילה. הכל השתנה. כולם נרתמו והתייצבו בהתחלה. אבל עובר חודש, 10 חודשים, ועכשיו כבר מעל לשנה וזה נהיה הרבה יותר קשה. הציפייה הזו מהמשרתים להיות הרבה זמן מחוץ לבית, לראות מראות קשים, להתמודד עם דברים לא פשוטים ופתאום לחזור לשגרה - זה דיסוננס הזוי".
"בעלי איש מודיעין, ולכן הוא לא יכול לשתף - אסור לו לספר", תיארה הדר. "הוא חוזר אחרי כמה שעות כשהוא מוצף בסיפורים ובאירועים, הוא רוצה לפרוק אבל הוא לא יכול לפרוק, ולפעמים אין למי לפרוק. אחד הדברים שהכי עוזרים גם לי וגם לו זה עצם קיומם של הילדים. הצורך לתת להם ודאות כמה שאפשר".
אנשי ונשות מילואים? בני משפחה של מילואימניקים? יש לכם לאן לפנות. גלשו לאתר 'מרכז המילואים' או בקרו בערוצי הסושיאל של 'מילואים 360' וגלו מה מגיע לכם.
עריכה: אחיה כהן ומיכל קדוש