אלפי מילואימניקים ומילואימניקיות התגייסו בבוקר השבת השחורה ושמו את המדינה בראש מעייניהם. אך מלבד היותם אנשי ונשות מילואים, כל אלו הם גם הורים, גם בעלי מקצוע ואנשי קריירה, גם סטודנטים וחלקם אף מנהלים עסק לגמרי לבדם. בפרק הראשון בפודקאסט 'מילואימניקים בקהל' בהגשת גיא הוכמן, אירח גיא את תא"ל (מיל') צחי חפץ, ראש מרכז 'מילואימניקים 360', ושמע על המכונה המשומנת הזו שמטרתה לדאוג לאנשי ונשות המילואים בכל תחומי חיים.
"7 באוקטובר תפס כל אחד מאיתנו בנקודה אחרת בחיים, ועם ישראל התגייס בהמוניו והבין שזו מלחמה על הבית", פתח תא"ל (מיל') חפץ. "השוני הגדול הוא בהיקפים - לגייס 300 אלף אנשי מילואים בכמעט 24 שעות, כל אחד על מיקומו וציודו, זה היה אתגר עצום, ולטפל באותם 300 אלף לאורך זמן זה אחד האתגרים העצומים של מלחמת 'חרבות ברזל'. התאמנו על זה שנים. בחלק גדול מהמקומות זה תפס אותנו די מוכנים למענה. לקח לנו קצת זמן להבין את ההיקפים ולייצר את אותו מענה, אבל אם אתה דוגם גם לוגיסטית, גם בעולם הנפגעים וגם בעולם המבצעי, צה"ל התעשת והתארגן מהר, ושעט קדימה לתת מענה לאנשי המילואים וגם לבני המשפחות שלהם".
אז איך הכל התחיל? "ב־7 באוקטובר התעסקנו בעיקר בפצועים ובמשפחות השכולות בהיקפים שלא הכרנו בעבר", הודה צחי. "אחרי כחודש ראש אכ"א מימש החלטת ממשלה להקמת הקרן, מתוך הבנה שבשני המבצעים הקודמים, 'צוק איתן' ו'שומר החומות', היה סיוע אבל המון כספים חזרו למדינה. אמרנו שהפעם המכונה הזו חייבת לעבוד ולטפל באנשים, ובנינו תהליכים שבסוף פוגשים את הפרט, את אנשי המילואים והמשפחות. קבענו שלושה עקרונות מרכזיים: פשטות, מדיניות יד פתוחה ולב רחב, ואמון. אנחנו מאמינים לאנשי המילואים - פנית אלינו? זה אומר שאתה צריך סיוע, בלי ועדת חקירה על כל פנייה. הסתובבנו בשטח והבנו את הפערים, שמענו את העצמאיים זועקים מתי הם יחזרו לעסק שלהם, פגשנו את הסטודנטים שלחוצים מזה שאולי שנת הלימודים תתחיל וחלק מהם כבר שכרו דירות והתחייבו להוצאה כספית כזו או אחרת. גם נשות המשרתים שהיו חודש ושבוע באמצע נובמבר בבית עם הילדים, שאלו מה הלאה וביקשו עזרה, את עשרות אלפי האנשים שהיו בחו"ל ועזבו את כל החופשות".
"האתגר הכי גדול הוא המשך", הודה. "לחימה כל כך ארוכה עם בעיות משתנות, פתאום לבנון וסוריה, והצבא צריך לתת מענה הגנתי והתקפי כשהוא אינו יודע להסתדר בלי אנשי המילואים. זה היופי - גם למשך זמן ארוך ידענו לייצר מענים, גם אם לא מושלמים. האתגר שלנו זה להגיע לכולם, אני רוצה שיפנו אלינו, שידעו שאנחנו קיימים בשביל המילואימניקים, אני רוצה שבנות הזוג יפנו אלינו, כדי שנגייס לכך הרבה גופים ציבוריים ורשויות מקומיות שיש להם מה לתת לאנשי המילואים. איש מילואים בא מהקהילה וחוזר לקהילה, בא למשפחה וחוזר למשפחה, בא לעסק וחוזר לעסק. כולנו מתחרים על אותו אדם ולכן סימנו את ארבע הקודקודים הללו - צבא, קהילה, משפחה, ומעסיק כגורמים המשפיעים והמרכזיים. לשם כך בנינו לא מעט תוכניות ומענים שיאפשרו מעברים חלקים. זה אף פעם לא יהיה מושלם, אבל התפקיד שלנו זה לייצר את אותו סל כלים שיאפשר למילואימניקים קצת יותר שקט כשהם רחוקים מהבית לתקופה ממושכת".
אנשי ונשות מילואים? בני משפחה של מילואימניקים? יש לכם לאן לפנות. גלשו לאתר 'מרכז המילואים' או בקרו בערוצי הסושיאל של 'מילואים 360' וגלו מה מגיע לכם.
עריכה: אחיה כהן ומיכל קדוש