פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות במטה משפחות החטופים, שוחח עם ענת דוידוב ואודי סגל ב-103fm על הדו"ח שהגיש משרד הבריאות לאו"ם בסוגיית החטופים.
"זה מורכב במובן שמצד אחד העובדות צריכות להיחשף כד להוביל לפעולה, גם של ממשלת ישראל וגם של הגופים ההומניטריים בעולם שצריכים לעשות את הכול כדי להפסיק את ההתעללות הבלתי נסבל במאה חטופים. מצד שני זה יכול להיות טריגר גם לשורדי השבי, גם למשפחות וגם לציבור כולו. לכן צריך לנהוג בזהירות וברגישות רבה כלפי האנשים שכבר נפגעו. משרד הבריאות התנצל, וחבל שהם לא התייעצו אתנו. אנחנו מלווים כבר 15 חודשים את המשפחות, והיינו יכולים לסייע בתיווך הזה", אמר פרופ' לוין.
עם זאת, אין לו ספק במה באמת כולנו צריכים לעסוק: "הדבר המרכזי הוא להבין שבזמן שאנחנו מדברים יש אנשים שנמצאים מתחת לאדמה, מתעללים בהם, הם בסיכון חמור למוות בכל רגע, ואנחנו חייבים לעשות הכול כדי להוציא אותם משם, ולהביא אותם הביתה".
הזמן מתמשך, אך לוין הפציר להמשיך לשמור על אופטימיות: "כולנו עוקבים בדאגה אחרי נפתולי המשא ומתן. אסור לנו לאבד את התקווה, כפי ששמענו משורדי השבי איך הם שמרו על התקווה שלהם וניצלו, אסור לנו להיכנס למחשבות. אנחנו צריכים להציג את המציאות הבלתי נסבלת שמופיעה בדו"ח, ולהציג אותה לממשלת ישראל".
בהמשך ביקר לוין את ההתנהגותם של חלק מחברי הכנסת בעניין: "הם לא רוצים לשמוע. אני בא לכנסת עם המשפחות, ואני נתקל בהתנהלות של הכחשה. אם הממשלה וראש הממשלה יחליטו שאין דבר חשוב ודחוף יותר מהצלת החטופים, אני משוכנע שתימצא הדרך להחזיר אותם".
הוא סבור כי יש חשיבות לפרסום הדו"ח, גם אם הוא יצא באיחור רב: "לצערי טחנות הצדק טוחנות לאט מדי. סוף סוף, אחרי שנה ושלושה חודשים, משרד הבריאות מוציא דו"ח כתוב לראשונה".
לקראת סיום התייחס לוין לעובדה שהדו"ח נשלח גם לאומות המאוחדות: " למען הצדק ההיסטורי זה יתועד. אני מקווה שזה יוביל לדיווחים באו"ם, וזה עוד צעד אחד כדי להכיר בסבל. כמו שראינו לצערי בעבר בתקופות אפילות, הם אפילו לא מאמינים לשורדים. כשהדברים כתובים, לפחות העבודות נוכחות".
עריכה: אחיעד לוק