עסקת חטופים ממשיכה להיות אחד הנושאים החשובים של המלחמה שעומד מדי יום על סדר היום המדיני והציבורי. אלוף (מיל') עמוס מלכא הסביר מדוע יש לעשות עסקת חטופים בשלב זה ואיך הנשיא טראמפ יוכל לממש את העסקה בהקדם.
"אם אני מסתכל מבחינה אסטרטגית, אני לא מבין מה אנחנו עושים בעזה. מבחינה פוליטית אני מבין. אני חושב שראש הממשלה יעשה הכול כדי להאריך את האירוע הזה", אמר מלכא בפתח השיחה.
"אני מסתכל קודם כול על החטופים, כדי להביא אותם הביתה צריך לעשות עסקה אחת כוללת והומניטרית. אין דבר כזה הומניטרי או לא הומניטרי, כולם בשלב הזה הומניטרי", טען.
האלוף (מיל') מלכא הציע לאלה שממתינים בכיליון עיניים לכתחילת כהונתו של דונלנד טראמפ בוושינגטון, לחשוב שוב: "אלה שמחאו כפיים כשטראמפ נבחר, והם חושבים שהוא ייתן כרטיס פתוח לישראל לעשות מה שהיא רוצה, שיצפו להפתעות. טראמפ יגיע עם ארגז של קרח. הוא רוצה להגיע להסדרים בעולם ולקבל את פרס נובל. ברגע מסוים הוא יבוא ויגיד: 'זה המתווה'. ארה"ב לא יכולה לעשות הרבה, מלבד שאם רוצים גיהנום אז הוא ילך ויפעיל לחץ על הקטארים".
הוא סבור כי מנוף הלחץ העיקרי שיש לטראמפ הוא דווקא על ממשלת ישראל, ולכן הוא מציע לה לנקוט יוזמה: "טוב היה אם אחרי חצי שנה מיותרת בעזה, ישראל הייתה מגיעה עם הצעה כוללת ולראות אם חמאס מתנגד לה. עשינו גם הסדר עם לבנון, ובלבנון אין חטופים".
בעיניו נתניהו מסונדל בנושא הזה על ידי שותפיו הקואליציוניים: "על כל עסקה שתהיה, בן גביר יגיד שהיא מופקרת, ולכן היא לא מוצעת על ידי ישראל. אגיד משהו תאורטי: אם מועד הבחירות היה בעוד חודש ולא בסוף 2026, היינו רואים שהחטופים חוזרים, שמסיימים את האירוע הזה ושהולכים על היוזמה האמריקנית-סעודית. השיקולים הפוליטיים בבחירות היו גוברים על התירוצים הנוכחיים שאנחנו שומעים".
"נתניהו כבר כמה פעמים מאז חודש מאי יכול היה לדחוף לעסקה כוללת, ולא עשה את זה. אני חושב שהשיקולים שלו פוליטיים ולא אסטרטגיים", הוסיף ראש אמ"ן לשעבר.
בהמשך השיחה הביע מלכא תקווה כי ישראל לא תבחר להחיל ממשל צבאי ברצועת עזה: "אני מאוד מקווה שלא נלך לממשל צבאי. כל אלה שאוהבים את הפתרון הזה לא מבינים כמה משקולות כבדות הוא יביא על מדינת ישראל. אנחנו רואים את צה"ל שחוק מאוד, עם תאונות מבצעיות, חוזרים בחזרה לבתים ממולכדים. חד משמעית, אנחנו משלמים מחירים של חיילים וגם של חטופים בזה שאנחנו נשארים ברצועת עזה מעבר לצורך".
עריכה: אחיעד לוק