2025 החלה בהתייקרות הרבה במשק. מתן חודורוב, הפרשן הכלכלי של 'חדשות 13', שוחח עם מיה איידן ומיה זיו-וולף על חיינו שעומדים להיות הרבה יותר יקרים.
"מאיפה להתחיל? אולי מהתייקרויות שכבר נכנסו לתוקף", פתח חודורוב, ופירט: "המע"מ עלה באחוז, חשבון החשמל, המים והארנונה עלו, הדלק עלה גם כתוצאה מעליית הבלו, וכשמחברים את כל הגזרות האלה מקבלים מתכון ליוקר מחיה חסר תקדים בישראל, שהייתה יקרה ממילא עוד קודם. הראשונות להיפגע הן השכבות החלשות, שהעמידות שלהן בפני זעזועים ומשברים מהסוג הזה היא מראש פריכה ובעייתית יותר אחרי שנה של מלחמה ואירועים שזעזעו את ההכנסה המשפחתית".
"לכל אחת מההתייקרויות הממשלתיות יש לכאורה הסבר. אלה לא דברים שנשלפו מגחמה, אבל לא נעשה מאמץ מיוחד למנוע אותן למרות התקופה והאתגרים שהיא כוללת", ציין, אך באותה נשימה הוא קבל על התייקרויות הנובעות מתוך מדיניות: "כאשר מגיעים לגזרות ספציפיות על העובדים, הוויכוח יותר קשה: ההחלטה שלא להקפיא את קצבאות הביטוח הלאומי אלא להגדיל את התשלום על אלה שמשלמים - שנויה במחלוקת. לא היינו רוצים שמקבלי הקצבאות, האנשים החלשים ביותר, יספגו הקפאה בקצבה. מן העבר השני אי אפשר להעמיס הכול על האנשים שעובדים ומשלמים מיסים. להטיל עליהם עוד עשרות רבות של שקלים לחודש, זו החלטה בעייתית".
"פה נוצר חוסר שוויון בנטל הכלכלי", פסק חודרוב. לדבריו, "יחד עם כל מה שקורה בנטל הביטחוני וחקיקת האי גיוס שמקודמת במרץ, יוצר תחושה של חוסר צדק ועיוות בתמריצים, ואולי זה גם מתכתב עם נתוני ההגירה שראינו. הם קשורים לתחושה של יוקר מחיה שלא מתכנס ליכולת של מעמד הביניים הישראלי".
אם כך, מה ניתן לעשות כדי להוריד את יוקר המחיה בישראל? הפרשן השיב: "המפתח העיקרי הוא מאבק במונופולים במגזר הפרטי. יש קבוצות ריכוז גדולות בשוק המזון שחוסמות תחרות וגורמות לצרכנים להיות מוגבלים יותר. הייתי מסיר חסמי יבוא ותומך בעסקים קטנים כדי שיהיו בפני הצרכן הישראלי יותר אופציות".
חודרוב סבור כי הנחות ספציפיות לזכאים דווקא מעלות את המחירים בסופו של דבר: "אני רואה שלממשלה יש מדיניות לתת הנחות נדיבות לאוכלוסיות ספציפיות. עקרונית כולנו בעד, אבל כדי להיטיב עם אוכלוסייה אחת מייקרים את המחיר ליתר האוכלוסייה. כשאתה עוזר לקבוצה אחת באמצעות השתת תשלומים גבוהים על קבוצה אחרת אתה יוצר התייקרות, ולמי? - לא לטייקונים גדולים, אלא לאנשים במשכורת של 10,000 או 15,000 לחודש. הם לא יכולים להתמודד עם שורת ההעלאות במחירים".
בנוסף אמר חודורוב כי ריסון בעליות המחיר של התשלומים הממשלתיים תסייע לציבור לשלם פחות: "בסוף גם התעשייה משתמשת בחומרי גלם יקרים יותר ומגלגלת את העלויות האלה לציבור בשוק הפרטי. אם הממשלה היתה יכולה לעשות מקסימום מאמץ כדי לעצור עליית מחירים בגזרתה כדי שהחשבונות יפסיקו להתנפח, היינו יכולים לבוא ליציבות מחירים שתוכל לעזור קודם כול לשכבות החלשות".
הוא מעריך כי המצוקה הכלכלית לא תהיה יותר רק נחלת העשירונים הנמוכים: "העשירונים שש ושבע, שהם על הגבול בין מינוס לפלוס, בין להסתבך בריביות גבוהות לבנקים לבין לצלוח את האתגרים - הפער הזה של מאות רבות בשקלים יכול להעביר משפחה למינוס כרוני ולסבך אותם בהלוואות. אנשים נורמטיביים לגמרי שעובדים ומתפרנסים עלולים להיכנס לספירלה של עוני. אפשר למנוע את זה. אנחנו בדרך למדינה שבה אם אתם לא בעשירון שמונה ומעלה, לא תוכל לגמור את החודש".