ועדת נגל, הועדה שידועה בשמה הרשמי כוועדה הציבורית לבחינת תקציב מערכת הביטחון ובניין הכוח, הציגה את מסקנותיה ארוכות הטווח עבור מערכת הביטחון. תא"ל (מיל') פרופ' יעקב נגל, ראש הוועדה, התייחס למסקנות שניתנו על ידי הועדה עבור תקציב מערכת הביטחון בשנים הקרובות.
על הוועדה שעמד בראשה אמר: "השר סמוטריץ' יזם אותה, אבל המינוי הוא מראש הממשלה, שר הביטחון ושר האוצר. המטרה הייתה לבחון את תקציב הביטחון ואת גודלו של צה"ל בעשור הבא. צה"ל הציב תוכנית למינימום הכרחי, תוכנית ביניים ותוכנית שתציג את צה"ל במיטבו. אנחנו המלצנו על תוספת של 13 מיליארד בשנה בממוצע. אנחנו ממליצים על כ-5% מהתוצר".
לדברי יו"ר הוועדה, "הדו"ח הזה הוא לא טור מספרים. לא לוקחים אותו כ'כמה'. יש בו אמנם אלמנט של תקציב וכלכלה, כי רצינו לאזן בין צרכי הביטחון ליכולות הנשק, אבל קודם כל דיברנו על ההון האנושי. בסוף צה"ל חי וגם מת על כוח האדם, ואי אפשר להשוות אותו לשום גוף אחר. צה"ל נמצא במשבר שהתחיל לפני המלחמה, אבל עכשיו הוא תחת עומס גדול. אנשי הצבא בחובה, בקבע ובמילואים רוצים שתכיר בהם, תתגמל אותם ותיתן להם משמעות".
מסקנה נוספת שעלתה בדו"ח נוגעת באיום המרכזי על ישראל בעת הזו: "איראן היא האיום המרכזי על ישראל. הפרק המרכזי הוא לגבי מה שעושים".
כדי שישראל תשגי את מטרותיה, נגל סבור כי היא זקוקה ליכולת התקפיות, למוכנות הגנתית בתת הקרקע ולעצמאות חימושית, עליה הרחיב: "בחרנו סדר גודל של חמישה עשר סוגים של מרכיבים ומערכות שבהן אנחנו חייבים להיות מסוגלים לייצר גם לבד".
פרופ' נגל סיפר כי: "אמרנו שצריך לעבור מתפיסה של הכלה והגנה לתפיסה על מניעה ומוכנות להתקפה כולל יכולת תגובה מיידית ולא פרופורציונלית".
אותה מוכנות מתבקשת צריכה להיות גם כלפי מדינות וגורמים באזור שכרגע אינם מוגדרים אויבים בעיניו. על הסערה שעורר הדו"ח כאילו ישראל עלולה להיקלע לקונפליקט מול טורקיה, אמר: "אמרנו שלאור 7 באוקטובר צריכים להיות מוכנים לתפניות. גם עם מדינות שיש לנו איתם כרגע יחסים כמו טורקיה, מצרים או ירדן. הטורקים נמצאים היום בסוריה הרבה יותר ממה שהיו הרוסים בזמנו, ויש להם שאיפות. יש פרשנים בערוצי טלוויזיה שאומרים: 'אופס, קמנו בבוקר ואם לנו אויבים'. טורקיה הוא דבר שצריכים להיות מוכנים אליו, זה לא אומר שזה יקרה".
עדו אמר נגל באותו הנושא: "עד 2004 ניהלתי את הקשר עם טורקיה כולל שיתופי פעולה טכנולוגיים ועמדנו למכור כל מיני דברים, ובסוף הדברים השתנו. אם תסתכלו באזור, יש ארבע מעצמות באזור: ישראל, מצרים, טורקיה ואיראן. ישראל צריכה להיות מוכנה לתפניות עם כולן. כרגע הווקטור המרכזי צריך להיות מול איראן, אבל אסור לשכוח שיהיו עוד מדינות שיכולות מחר בבוקר להתהפך".
הוא סיכם את התובנה העיקרית שלו בדו"ח: "ישראל תגן על עצמה בכוחות עצמה, והביטחון שלנו נשען על היתרון האיכותי שלנו, במיוחד על אנשים ורוח לחימה".
עריכה: אחיעד לוק