אודי סגל וענת דוידוב

"שחרור חטופים חלקי יכול להזרים מים בצנרת העבשה שנקראת מו"מ"

אבי כאלו, לשעבר רמ"ח שבויים ונעדרים באמ"ן, על כניסת טראמפ לבית הלבן: "מדברים פחות על הממד הצבאי ויותר על הממד המדיני והכלכלי"


בישראל ישנן ציפיות גדולות לקראת כניסתו של נשיא ארה"ב המיועד דונלד טראמפ. אבי כאלו, לשעבר רמ"ח שבויים ונעדרים באמ"ן, התייחס ליתרונות שטראמפ עשוי לספק לישראל אבל גם הסתייג מהאופטימיות הגדולה של הדרג המדיני בנושא. 

"נראה על פניו שדינמיקה הנקודתית יכולה לייצר חידוש בתהליך. אפקט טראמפ מתחיל להשפיע אולי, במגבלות של כיול הציפיות, עם ההגעה של השיח החדש שלו ליחות בקטאר, וויטקוף. זה ביטוי לדמי הרצינות שלו בעניין הזה ועדיין אנחנו רווי אכזבות, אבל יש אפשרות שיש דינמיקה חיובית לתהליך", אמר כאלו בפתח הראיון.

עם זאת ציין כאלו כי העמדות המוצהרות של חמאס נותרו בעינן: "אנחנו שומעים את בכיר חמאס, אוסאמה חמדאן, מדבר על כך שהארגון נותר בעינו ומתעקש על עמדות היסוד שלו: הפסקת הלחימה, נסיגה ושחרור אסירי עולם, ואפילו אתמול הוא הוסיף דרישה שמדברת על כך ששיקום הרצועה יתרחש ללא מגבלות ישראליות. חמאס חושב שהוא יכול להישאר אף על פי ולמרות הכול. העובדה שחמאס חושב שהוא יישאר בעל הבית בעזה הוא ביטוי עמוק למחדל שיש באסטרטגיה הישראלית אל מול רצועת עזה ביום שאחרי".

"טראמפ אולי יכול להפעיל אש ותמרות עשן כלפי הקטארים"

אם כך, למה טראמפ מכוון? איש אמ"ן לשעבר העריך: "אצל טראמפ המפגש בין המציאות למעשה הוא לפרקים משמעותי, יכול להיות שאת האכזבה הזאת הוא יפגוש גם כאן. זירת המלחמה של עזה היא בבלעדיות צה"לית ובצדק. גם פעילות מחוץ לגבולות הרצועה שמיוחסות לישראל, הצבא האמריקני פחות עושה. טראמפ אולי יכול להפעיל אש ותמרות עשן כלפי הקטארים וגורמים אחרים. אבל גם כאן יכול הממסד האמריקני הביטחוני לומר שיש להם אינטרס יסוד בזירה הקטארית, הרי הבסיס הגדול ביותר של הצי החמישי יושב בקטאר. אני מציע לכולנו להיאזר בפרופורציות - מעבר לבאז החיובי סביב 20 בינואר. נכון למצות אותו ולהביא לשחרור חטופים".

בהמשך נדרש לדיווחים שונים על עסקאות חלקיות. הוא חושב דווקא כי הן יכולות לזרז עסקה כוללת: "התמונה המלאה לא לפנינו. אני רואה בכל יוזמה תהליך מבורך, הברכה שבו הוא שהוא מייצג תכנים במשא ומתן שהוא יחסית דל מאז עסקת הפעימות ההומניטרית. הפסקת אש חלקית או שחרור חטופים חלקי, אפשר לראות אותם כמעין צעדים בוני אמון. הם יכולים להניח יסוד שיזרים מים בצנרת העבשה שנקראת מו"מ. נייצר ראשית מראית עין של תהליך דה פקטו, תהיה דינמיקה. יש יכולות לייצר מנגנונים יותר רכים. היתרון הוא שאנחנו יכולים להתניע איזשהו תהליך בתוך הנסיבות המורכבות האלה".

עריכה: אחיעד לוק

08/01/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דונלד טראמפ ונתניהו
דונלד טראמפ ונתניהו  |  צילום: חיים זך/ פלאש90
Paris