לקראת כניסתו הצפויה של הנשיא דונלד טראמפ לבית הלבן הבטיח הנשיא הנכנס כי אם החטופים לא ישוחררו משבי חמאס עד תחילת כהונתו ב-20 בינואר, יהיה 'גיהינום' לחמאס וברצועת עזה. סא"ל (מיל') עמית יגור, לשעבר סגן ראש הזירה הפלסטינית ובכיר במודיעין חיל הים, ניתח את כוונותיו של טראמפ.
"למה לפרש? מספיקה המילה, והיא עושה את העבודה כבר", אמר בפתח השיחה והרחיב: "אני לא ידוע מה עובר לטראמפ בראש בדיוק, אבל אני מניח שטראמפ מתחיל להיות די בקיא, ואני חושב שעמימות היא דבר טוב. זה מקל טוב, וזה מתחיל לעבוד".
לדבריו, "להבנתי יש לו שתי אופציות על השולחן. הראשונה היא רידוד משמעותי של הסיוע ההומניטרי והיא הכיוון לדעתי. האופציה השנייה היא שהאמריקנים יהיו עם 'נעליים הקרקע' ברצועת עזה, מה שיהפוך את ארה"ב לצד ישיר בעניין הזה, ולארה"ב לא אומרים לא".
האם הוא סבור כי צבא ארה"ב ייכנס לעזה? הוא סבור שלא, אך נוכחות אמריקנית על הקרקע יכולה להתבטא באופן אחר: "אני מסתכל על ציר פילדלפי לדוגמה, דברים מהסוג הזה, או חברות אבטחה אמריקניות שמעסיקות שכירי חרב לשעבר. כל מה שנוגע לסיוע ההומניטרי ומסכל את היכולת של חמאס להתקיים למחייתו הוא אכן גיהינום עבורם, בהחלט".
בהמשך נדרש יגור להימשכות המלחמה, ולעצם הצורך בה כיום: ""זה מקשה מאוד על צה"ל ועל האנשים, אבל מצד שני כשאני מסתכל בעיניים אסטרטגיות על הסדר החדש שנוצר כאן, עזיבה של כל אחת מהגזרות תחזיר מהר מאוד את הסדר הישן, ורק הנוכחות שלנו בשטח מונעת את זה. המלחמה צריכה להיפסק מתישהו, אבל לצערי לאחר 15 חודשים לא השלמנו את המשימה. יצרנו תנאים, המשך המשימה צריך להיות משולב צבאי ומדיני ביחד", אמר המומחה.
אם כך, מדוע לא לסיים את המלחמה ולחדש אותה במידת הצורך? יגור סבור כי ההיתכנות לכך נמוכה מאוד: "את השאלה הזאת אפשר לשאול גם על דרום לבנון. זאת גישה שניסינו הרבה שנים, ואני מדבר על טבע האדם. כשאתה במלחמת אין ברירה, אתה מנרמל את המלחמה ונותן לה לגיטימציה. כשאתה יוצא מהמלחמה היא כבר הופכת ל'יש ברירה' ונכנסים בה שיקולים של לגיטימציה ציבורית שרוצה שקט. לחימה מבחוץ לא תקרה".
הוא ביקר את העובדה שהמאמץ העיקרי של ישראל הוא צבאי, בעוד שהיא מזניחה ממדים אחרים של לחימה: "למלחמה יש צדדים רבים. היה אפשר לנהל אותה בשורה של מאמצים מקבילים. דיברנו 90% במישור הצבאי, אבל יש בה מישור כלכלי, מדיני, ויש בה מישור משפטי. לא סתם דיברתי על יכולת שלטונית, זו אבן הראשה. גם בהסדר עם חיזבאללה לא ביקשנו מממשלת לבנון שיחרים את הכסף של חיזבאללה בבנקים".
"אני לא רוצה לקבוע מי ישלוט, אני רוצה לשים מגבלות אזרחיות על השיקום. כשאדע שיש גוף אכיפתי רב לאומי שמפקח על העניין הזה במעורבות ישראלית, יכול להיות שאסיג את כוחות הצבא", סיכם יגור.
עריכה: אחיעד לוק