בימים האחרונים פורסם על חייל ישראלי לשעבר שהצליח להימלט מברזיל לאחר שהחלה חקירה בעניינו באשמת פשעי מלחמה בעזה. עו"ד אל"מ (מיל') שרון זגגי פנחס, לשעבר התובעת הצבאית הראשית, התייחסה לסיכונים בחו"ל עמם מתמודדים חיילים אשר לקחו חלק במלחמה.
"חשוב להיות מודעים לזה, וזה הדבר המרכזי", אמרה בפתח השיחה והוסיפה: "תקופה מאוד ארוכה חיילים לא היו מודעים והם לא נזהרו. גם מבחינת המדינה, צריך לדעת לתת מעטפת כשחייל מגיע לחו"ל, וקורה לו דבר כזה. המדינה צריכה לתת לו סיוע".
"יש בחטיבת הדין הבין לאומי גוף, וחיילים יכולים לפנות ולברר את זה היום בתקשורת - שכחייל עושה חיפושים, הוא יכול לראות איפה יש סיכונים, כי אנחנו רואים את זה קורה באותן מדינות. חייל כשהוא נוסע לחו"ל, הוא צריך להבין מה הסיכונים שעומדים בפניו, כי חייל שמסתבך באירוע כזה , זה אירוע לא טוב", אמרה הפרקליטה.
כשנשאלה האם כדאי לחיילים לשעבר להתייעץ עם עורכי דין פרטיים לפני שהם טסים, עו"ד זגגי-פנחס המליצה: "עדיף לפנות לגופים בארץ שמטפלים בזה, כי יש מעט מאוד עורכי דין בארץ שמבינים בזה. המדינה מספקת את זה, ובימים האחרונים הבינו שיש פה בעיה מערכתית גדולה מאוד, ויש לזה עכשיו תשומת לב. בראש ובראשונה צריך לפנות למדינה, מי שרוצה לפנות עו"ד הוא יכול, אבל זה מיותר".
"זאת חזית משפטית של גופים שיש להם הרבה כסף והרבה מוטיבציה. הם מחפשים חיילים שהעלו תמונות לא ערכיות, ועושים את הניטור של זה. אחר כך הם עושים את הניטור של חיילים שנוסעים לחו"ל ומתייגים את עצמם בכל המקומות האלה, ועושים את החיבור", אמרה זגגי-פנחס. היא הזהירה: "חיילים שעושים את הדברים האלה נמצאים בסיכון", הזהירה.
בהמשך המומחית ביקרה את היעדר אכיפת המשמעת של צה"ל: "יש לי ביקורת על כך שזה לא נאכף במשך תקופה כל כך ארוכה, במיוחד על חיילי מילואים".
"זה סיפור ארוך מאוד שיכול לקחת שנים כי המידע הזה נאצר שנים", העריכה.
"החייל מברזיל מחק את הסרטונים שלו והיו פרסומים שהוא משבש חקירה. מי שמחפש ימצא, ואנחנו נותנים להם כלים. צריך להפסיק לתת להם את הכלים האלה", אמרה התובעת הצבאית הראשית לשעבר.
עריכה: אחיעד לוק