פרק חדש

"בצד השני של העולם נשים וילדים מועסקים בתת תנאים"

אור בן עמי, שבחרה להקדיש את חייה לעולם היד השנייה, שוחחה עם מיכל פעילן על הרגע שחשף בפנייה את הסודות האפלים של עולם האופנה • פרק 04


אור בן עמי כבר הייתה ממוקדת מטרה בקריירה העתידית שלה, כשקורס בתואר הראשון חשף אותה לעוולות המצויות בעולם האופנה, וגרם לה להקדיש את עבודתה לעולם היד השנייה. לפני כחמש שנים, היא נפגשה עם אורה כורזים, יו"ר ויצו ישראל, והתחברה לערכים החברתיים של ויצו – קידום נשים, שוויון מגדרי, קיימות והגנה על הסביבה, ואף הבינה כמה חשוב לרתום אנשים לרכוש מוצרי יד שנייה, ובביגודית של ויצו המקדשות את המטרה. מאז, השאר היסטוריה, ובן עמי מתחזקת עמוד אינסטגרם מצליח בעל עוקבים רבים, כל כולו קודש למוצרי יד שנייה המצמצמים ניצול ומעודדים מחזור. בפרק הרביעי של 'פרק חדש' בהגשת מיכל פעילן, התארחה אור לשיחה על ההחלטה ששינתה את חייה. 

"חמש שנים לא קניתי שום פריט חדש", הודתה אור בתחילת השיחה. "זה כבר הפך להיות מעבר לבגדים. ברור שזה קופץ לי לעין, החנויות והאתרים של הבגדים, אין פה שאלה. אבל אני יודעת שיש פה סוג של משחק ואני לא רוצה להיות חלק ממנו. כשאני מבינה את זה הרבה יותר קל לי להסתכל על אותם אתרים ואפילו לא למצמץ, זה אפילו לא עושה לי את זה. כי אני יודעת מה עומד מאחורי התעשייה הזאת. מאחורי הפרסומות האלה. אני לא רוצה להיות חלק מזה".

אז איך הכל התחיל? מה גרם לאור להחליט שהיא משנה כיוון ומקדישה את חייה למוצרי יד שנייה? "נחשפתי לדברים בשנה השלישית בתואר הראשון בקורס בסוציולוגיה", סיפרה. "שמעתי דברים שלפני כן בכלל לא ידעתי על תעשיית האופנה. על איך מייצרים את הבגדים. תמיד קניתי בכל הרשתות הגדולות. אבל אחרי שגיליתי את מה שקורה מאחורי הקלעים בתעשיית האופנה, לאט לאט כבר לא יכולתי להכנס יותר ל'זארה'. נכון יש את הגלולה האדומה והגלולה הכחולה? ברגע שאת יודעת את האמת, זה משנה את הכל. ככה זה היה אצלי. לאט לאט התחלתי לבלות יותר בחנויות יד שנייה. אני כן אוהבת לקנות, להתחדש, להתלבש. אני גם חושבת שיש לזה, מעבר לפאן, חלק חשוב".

"החלטתי שאני לא רוצה להיות חלק מזה"

"אני מגלה שבשביל שלנו פה במערב יהיה שפע לא פרופורציונלי, בצד השני של העולם מועסקים נשים וילדים, בתת תנאים, במה שאפשר לקרוא לו 'עבדות מודרנית'", הסבירה. "כוח עבודה זול, במקומות שהם ממש כמו כלא. מאותם מקומות לא כל כך מרשים להם לפגוש את המשפחות שלהם יותר מפעם פעמיים בשנה. אני אפילו לא מדברת איתך על שכר מינימום. נשים שאמורות ללדת ויום אחרי זה להגיע למפעלים עם התינוקות שלהן. יש שם המון חומרים מסוכנים ורעילים וזה יוצר המון דברים לא נעימים בלשון המעטה, והחלטתי שאני לא רוצה להיות חלק מזה".

כיצד שינה עולם היד השנייה את פניו במהלך השנים האחרונות? "היום כשתכנסי לחנות יד שנייה, היא לא מה שהיא הייתה לפני 30 שנה, 40 שנה", אמרה בן עמי, משפיענית יד שנייה. "פעם היו קונים לאח אחד וזה היה עובר לאח השני וכשזה היה מגיע לחנות, הבגדים כבר היו מרוטים אחרי שימוש של כל בני המשפחה. היום זה לא הסיפור. היום מגיעים בגדים עם טיקטים של מותגי על, דברים שהזמינו מחנות אונליין והמידה לא נכונה, אז זה מגיע חדש. אין התלבטות אפילו. היום לאנשים יותר קל להעביר הלאה. אני חושבת שהדבר העיקרי פה הוא להיות אלה שמחליטים על עצמנו ובעלי השליטה על החיים שלנו. אופנה נשמעת כמו משהו שולי, אבל זה מה זה מרכזי בחיים שלנו, הרבה יותר ממה שזה נשמע".

בסיום הפרק, נתנה אור בן עמי מספר טיפים לקניית בגדי יד שנייה, והדגישה: "לפני שהלכת לחנות, תסתכלי על הארון שלך ותראי מה כבר יש לך, תעשי קצת שופינג בתוך הארון. בטוח יש לך דברים עם טיקטים, דברים שלא לבשת, תביני מה יותר אהבת ומה פחות. ככה תוכלי לדעת מה את צריכה. הגעת לחנות? נכנסת? תלכי קודם לדברים שאת יותר צריכה או רוצה. זה יחסוך לך זמן התברברות. את יכולה לחפש השראה, לבוא יותר ממוקדת, זה קצת עושה סדר במה שנראה כמו בלגן למי שחדש בחנויות יד שנייה".

לאחר הריאיון, שוחחה מיכל פעילן עם מזי מור, מנהלת רשת הביגודית של ויצו, ושמעה כיצד בשנים האחרונות יותר ויותר בנות ובני נוער, פאשניסטים ומובילי דעה מבקרים בחנויות הרשת כדי למצוא פריטי לבוש ייחודים ואיכותיים במחירים חברתיים, ובכך לתרום לחברה ולסביבה.

מאז 1950, מפעילה ויצו מפעילה את 'הביגודית' - רשת חנויות יד השנייה הגדולה בישראל, עם 45 חנויות מקריית שמונה ועד אילת. הביגודית נותנת מענה לשילוב בין אופנה וסטיילינג לערכים של תרומה לחברה, שמירה על איכות הסביבה וכדור הארץ, קיימות ומחזור, וכל זאת תוך מתן מקום והזדמנות לגיל השלישי להתנדבות בעלת ערך ומשמעות חברתית רבה עבור החברה בישראל. כל הכנסות הביגודית מיועדות לסיוע לנשים, נערות וילדים הנמצאים במעגל האלימות והרווחה. כמו כן, אנשים המופנים אל חנויות הביגודית מהרווחה זכאים לקבל פריטים ללא תשלום. 

עריכה: מיכל קדוש 

14/01/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

פרק חדש
פרק חדש  |  גרפיקה: חן סעד
Paris