תא"ל (מיל') אפי איתם חבר ועדת נגל, לשעבר מפקד עוצבת הגליל על המלצות ועדת נגל, שוחח עם אריה אלדד ודוד ורטהיים ב-103fm על עיקרי המלצות הוועדה.
האם אנחנו צריכים להתכונן למלחמה עם טורקיה כפי שהוועדה ציינה? "בוא נעשה צדק עם הוועדה הזו - שעבדה חצי שנה ועשתה עבודה מאוד רצינית - היא לא עוסקת בפנטזיות אלא היא עוסקת בבניין צה"ל לעשור הקרוב ואני רוצה לומר מה המלצותיה באמת. מתוך תרחיש הייחוס יש התייחסות לאירועים חריגים, קרנפים, אפורים שיכולים להתממש במהלך העשור הזה", השיב.
המשיך וציין: "הוועדה לא מציבה מספר אלא מוסר מציבה תפיסת עולם וזה בטרם שנעשו תחקירים בצה"ל. מה אמרנו? הדבר הראשון והחשוב ביותר בעיניי המלצת הוועדה לעבור להפעלת צה"ל אקטיבית והתקפית - גם במובנים של התודעה וגם במובנים של בניין המפקדים, התכנון, של האימון, של הסד"כ. צה"ל לא ימתין יותר לאיומים שהולכים ומתהווים וישליך את יהבו למונחים מעורפלים כמו הרתעה".
לשיטתו, "בתוך התקציב הנוכחי כבר יש החזרה לכשרות ולמלאים מלאים של כל סד"כ צה"ל הנוכחי לכן כל מה שעובר בהדרגה לחלק השני של התר"ש הוא דברים שקשורים לבניין כוח יותר ארוך טווח. אבל מה שקשור לסד"כ או השלמות הסד"כ בעיקר בתחומים של הנדסה, בעיקר בתחומים של רציפות לחימה זה כבר בתוך התקציב. הדו"ח שלנו נשען על דברים שצה"ל כבר עושה בהיקפים מאוד גדולים בהקשר צבא היבשה"
מיד המשיך והסביר: "אחרי הגישה ההתקפית, שהיא לו"ז השינוי אמרנו דבר חשוב ביותר - תראו, אנחנו ביום קשה עם הרוגים לחטיבת הנח"ל - ביחידות הסדירות נהרגו או נפצעו 80 אחוזים מהמ"פים והמג"דים. 6 מח"טים סדירים נהרגו במערכה הזו. ברור לגמרי שצה"ל יצטרך לקבל מקום אחר מבחינת תגמול, גם תגמול כספי וגם מבחינת הערכה של החברה על פועלו. הארגון הזה שנקרא צה"ל, כדי להשאיר בו אנשים ששמים את עצמם בקו האש להרוג ולהיהרג נצטרך לשנות את היחס והתגמול וההצמדות שהיו לארגונים אחרים – חשובים ככל שיהיו ממשטרה דרך שב"כ. אין שום ארגון כמו הצבא שצריך להוליך אנשים אל קו האש".
מה חושבת הוועדה על הסכם כחלון -יעלון משנת 2015? "ההסכם הזה גרם לצה"ל - לתודעה שלו, למורל שלו ולמודל הקבע שלו נזק עצום. הכוונה הייתה טובה, אבל הנזק עצום. המלצנו לשנות את הדבר הזה מהיסוד. שמנו הרבה מאוד כסף כדי לתגמל. זה לא כסף - זו אמירה שלנו שאנחנו נחיה על חרבנו עוד הרבה זמן, ואם אנחנו רוצים שאנשים צעירים יאחזו בחרב הזו זה צריך לבוא לידי ביטוי".
עוד הוסיף: "הדבר השלישי אמירה ברורה: איראן, איראן ואיראן. אנחנו חושבים שבשנתיים הקרובות יהיה סבב אגרסיבי ואינטנסיבי בינינו לבין האיראנים. האיראנים לא ירפו מאיתנו עד שלא נוריד אותם ממפת האיומים הישירים עלינו, לכן עלינו לעשות השלמות - חלקם מצד האמריקנים וחלקם תוצרת כחול לבן".
האם הוועדה התייחסה לסוגיית גיוס חרדים? לדבריו, "הדוח לא דן בסוגיית גיוס חרדים בגלל שהיא טעונה פוליטית וכרגע ממש על המדוחה. לא רצינו שהדוח ייפול קורבן למחלוקת פוליטית שלא תאפשר להתיייחס אליו בצורה עניינית. אנחנו כן אומרים: צה"ל יצטרך לגייס כל מי שניתן לגייס, איך זה יהיה התהליך הזה לא נכנסנו בכוונה. צה"ל צריך ומסוגל לגייס אלפי לוחמים חדשים, אנחנו גם נאריך את השירות ל- 36 חודשים ונצטרך למצות מאגרי כוח אדם".
מיד הוסיף: "הארכת תקופת השירות הסדיר תוסיף עוד אלפי חיילים למעגל השירות או תהפוך אותם לזמינים. דבר שני להדק גיוס פוטנציאל בכול המאגרים שלא מוצו. איך הצבא יעשה את זה בהקשר של המתח עם החרדים לא נכנסנו לזה בכוונת מכוון".ל
לשאלה האם הממשלה תאמץ את המלצות הוועדה השיב: "גם וועדת ברודט וגם וועדת לוקר לא נכתבו על הקרח. הרבה מאוד החלטות שהתקבלו שם הבשילו להיות תשתית יכולות הצבא. הוועדה שלנו עוד יותר משמעותית בגלל המשבר הגדול והלחימה האינטנסיבית מתוכה היא נוצרה. אני משוכנע שוועדה זו תקבע מסמרות מאוד משמעותיות - לא בלי גמישויות. אני גם מזכיר שתהיה ועדת משנה קטנה - המורכבת מחברי ועדת נגל - שיהיה לה מעמד סטאטוטורי בפיקוח על המלצות שלנו גם מול שר הביטחון גם מול רה"מ. סוג של הבטחה. האם זה יהיה 100 אחוז? לא. אבל שינוי עמוק".
את דבריו סיים עם הדברים: "הצבא זקוק לטלטלה, הוועדה הזו הרבה יותר משמעותית מועדת חקירה - היא עוסקת בעתיד מה הלאה. ועדת חקירה תעסוק בהרבה מאוד דברים שהיו בעבר. אנחנו מייצבים, מציעים קונסטרוקציה מייצבת לחשיבה להתארגנות לבניית הכוח לקראת האתגרים הבאים".