אלוף (מיל') גרשון הכהן, לשעבר מפקד הגיס המטכ"לי, שוחח עם אל שלו ואודי סגל ב-103fm על הדילמות שעומדות בפתחם של מקבלי ההחלטות לקראת עסקת חטופים, ועל המלחמות הא-סימטריות שלנו במאה ואחת.
"מוסר הוא לא מתמטיקה. בסוף אנחנו עומדים באירוע מורכב ומסובך מאוד, ובכך נבחן מנהיג בקבלת ההחלטות", אמר הכהן, ופירט: "על שולחן הממשלה יש עוד הרבה נעלמים לא פתורים. ברור לנו שצריכה להיות עסקה, ברור שהמחירים יהיו כבדים, וברור ש'הכול בבת אחת' זה מה שרצוי. לאן זה מסליל את ההמשך? את זה אנחנו לא יודעים. לכן זה על שולחנם של מקבלי החלטות, והם נדרשים למבחן עליון של מנהיגות".
לדבריו של הכהן, "מטרות מלחמה הן דבר שאיתו מתחילים, ובהמשך צריך לראות מה השגנו ומה לא השגנו. גם אדם בחייו לא משיג את כל מטרותיו, והוא משנה כיוונים. זה שחמאס הצליח לא רק להמשיך לשלוט, אלא גם לארגן יכולות לפגוע בנו, זו המציאות, ואנחנו צריכים ללמוד אותה".
בהמשך נדרש הכהן לאופי המלחמות שהשתנה מאוד באזורנו: "הסברתי את זה גם לפני 7 באוקטובר - כוחות צבא סדירים יכולים להצליח במלחמה סדירה כמו בעיראק, ואחר כך התמודדו עם איום המטענים שגבה מהם 4,000 הרוגים. נשק חדש נותן יכולות לפגוע בצבא סדיר. מטען מופעל על ידי טלפון? טלפון הוא כבר מערכת נשק".
הוא הזכיר את הפעמיים הקודמות בהן כבשה ישראל את רצועת עזה: "גם במבצע סיני וגם במלחמת ששת הימים צה"ל כבש במהירות את רצועת עזה, החיילים המצרים חזרו הביתה לנילוס, ולא נשאר שם כוח לחימה. הכוחות שאיתם אנחנו נלחמים היום בעזה, הם בני המקום והם נשארים במקום. נשק נמצא שם בתפוצה, ואנחנו נלחמים במשהו תוסס מתוך המקום".
הבדל נוסף הוא אופי המשטר הנזיל מאוד במקומות הללו: "גם מלחמת יום כיפור או במלחמת העצמאות התחלנו עם מדינות שאנחנו יודעים מיהן, וסיימנו עם אותו המשטר. גם בלבנון, גם בסוריה וגם בעזה זו שאלה פתוחה גדולה. מיהי הישות שאיתה אנחנו מנסים להגיע להסדרה?".
עריכה: אחיעד לוק