חינוך, המורכב מרבדים רבים, נוגע לא פעם לניסיון לתקן דרכי התנהגות והתנהלות, ולהפוך אותן למיטיבות הרבה יותר. האם יש דרך אחת לעשות זאת? בפרק השישי בפודקאסט 'דרוש כפר', סקרו דותן לוי ושלומית רז מעגן את הנושא.
"חוסן רגשי זה דבר שאנחנו מכוונים אליו", פתח דותן. "הרי כל תפיסת דרך כפר מכוונת לחוסן רגשי וחינוך ערכי. הדרך שלנו להתחנך ולחנך עוברת דרך אירועים רגילים אבל דרך הפרת איזונים ושבירת הכללים". "נענשת פעם?", שאל. "אני זוכרת שיעור סוף יום, כולם מותשים בספסל האחורי, יושבים שני תלמידים שלא מפסיקים לקשקש. התחושה היא שכמה שאני מנסה לסדר הם מפריעים למישהי שיושבת לידם. הם חרטו על השולחן יצירה רצינית של כל מיני שחקני כדורגל. אמרתי להם 'אתם נשארים לנקות את השולחן להחזיר אותו למצב שהיה בו'. המחנך שלהם פנה לאחד התלמידים ממש ברכות. בדיעבד הסתבר שהתלמיד התמודד עם אמא שהייתה ממש ממש במצבי גסיסה ולא ידעתי כמורה מקצועית שלו. זה לא שלא הייתי נותנת את העונש יכול להיות שהגישה הייתה קצת אחרת".
"לתיקון לב יש משמעות של שיפוץ ויש לה משמעות של שיפור מתמיד", אמר לוי. "חכמים מתקינים תקנות בקהילה על מנת שהקהילה תתפקד בצורה מיטיבית. לא חייב להיות תקדים של שבר על מנת לתקן תקנה - אפשר לראות את המציאות ומתוך הבנת המציאות ויכולת לשפר אנחנו מתקנים תקנות. יש את התיקון של אחרי השבר ויש תיקון שהוא השיפור המתמיד. מה זה שיפור מתמיד? לכל נער ונערה יש חוזקה. התפקיד שלי כמחנך, כאבא כאמא לזהות במה הוא טוב. להכיר בזה. אם אני לבד להכיר את החוזקות של כול ה־30 יהיה לי קשה. אבל יש לי את המחנכת לאנגלית, מחנך לפיזיקה וכל אחד נחשפים לחוזקות ולכן הכפר שלם יודע לראות את כל אחד מחברי הכפר שלם במיטבו - זו שאיפה שיכולה להיות ריאלית. מחנך צריך עין טובה - חומלת שיודעת לראות מציאות וגם את הטוב".
ומה באשר לתיקון לאחר שמשהו מתקלקל? "כל העולם שלנו מתפתח באמצעות פורצי הגדרות, אלו שלא הולכים בתלם", הבהיר דותן לוי. "אלו שלא הולכים על פי הכללים קידמו את האנושות. לכן, אני צריך לבחור מן העיקר ומה התפל. השקט שאני ארוויח בסוף משמרת זה לא הדבר העיקרי. גם אם הם בוחרים לפרוץ את הגדרות הם צריכים לשאת באחראיות יכול להיות שפריצת הגדר תוביל אותנו למקומות נפלאים. משבר יכול להיות הזדמנות לצמיחה אם מבינים שהוא משבר. אם מפנים מקום לכאב ולשבר. רק אחרי שאני אוסף את השברים אני מפענח מה קרה. אני צריך לדעת שבעיית משמעת יכולה להיות הזדמנות חינוכית".
בסיום, הדגיש: "אני רוצה להשתמש בבעיות משמעת שהן הפרות סדר ממצב של הפסד, למקסם רווח, לא רוצה להגיע לאפס. לתיקון צריך להיות הזדמנות לנער או נערה לראות את עצמם בעין טובה. אני לא הצד שבא לדפוק אותך או פגעת? אני בא לפגוע בחזרה. יש מעגל אנטיסוציאלי. אני נער בגיל ההתבגרות - לאף אחד לא אכפת ממני. אף אחד לא באמת מבין אותי. מה החוויה שלו? או שהוא לא מתפקד או שהוא עובר את הקווים. מה קורה עם מבוגר? הוא מעניש, איך הוא ילמד?".
עריכה: אחיה כהן ומיכל קדוש