יש לא מעט דברים שאנחנו יכולים לעשות על מנת לשנות את העולם שסביבנו. אך כיצד עלינו לעשות זאת גם בחלקת האלוהים הקטנה שלנו? בפרק השביעי בפודקאסט 'דרוש כפר', הסבירו דותן לוי ושלומית רז מעגל על המושג 'תיקון עולם', המתייחס לאופן בו ניתן לחנך לרצון לשנות.
"העולם זקוק לתיקון, אבל יותר מזה - אנחנו צריכים לתקן את עצמנו ביחס לעולם", פתח לוי. "אז מה לתיקון עולם ולתפיסת חינוך? אני באמת חושב שהבחירה בחינוך משמעותית למי שזה מתאים. יותר מאשר שמדובר בבחירה נכונה, היא לא ה'תיקון עולם' שלנו, היא העבודה שלנו. לתקן עולם מבחינתי זה המעבר. מה אני עושה מעבר לתפקיד ולמשימה והרבה יותר ממה אני עושה, אלא מה הסטייט אוף מיינד שלי ביחס למציאות. כשאנחנו מסתכלים על תפיסת דרך כפר, אנחנו מדברים על תפיסה שמעודדת חינוך ערכי וחוסן רגשי, על זה שאנחנו רוצים שהבוגרים שלנו יצאו מתודעה של 'שורד' לתודעה של 'מנהיג'. מה ההבדל בין שורד למנהיג? - שורד זה מישהו ששואל את עצמו 'איך אני יכול לנצל את הסביבה לתועלת האישית שלי'?', מנהיג שואל מה הוא יכול לתת מעצמו כדי שהעולם שלנו יהיה טוב יותר".
בתגובה, שיתפה שלומית: "זה מחזיר אותי לשנה הראשונה שלי במערכת החינוך. לימדתי בבית ספר של נוער בסיכון. במקביל הייתה לנו עמותה, התחלנו לפתח אותה ונעזרתי באחד התלמידים שהייתי בקשר מאוד טוב איתו. פיזרנו קרטוני מזון במכולות שונות ברחבי העיר והיינו אוספים את מה שאנשים שמו. כשסיימנו, הגענו לבית שלו והוא סיפר לאמא שלו בהתלהבות מה עשינו. היא אמרה לנו משהו שעשה לי קווץ' בבטן - 'למה לא הבאת גם לנו ארגז?'. הרגשתי איזה מעבר פתאום שהוא עובר מלהיות בעמדה הנותנת, למצב הזה של 'למה לא הבאת גם לנו?'". "אני תמיד מסתכלת על תלמידים שבאים משיכונים, שאפילו האור, לפעמים אתה עולה במדרגות והכל חשוך", הודתה. "אני אומרת 'זה רק להחליף נורה', אבל זה כנראה לא זה. זה לזהות אזורים, אפילו הקטנים ביותר, שאנחנו יכולים לתקן ולהשפיע בהם".
"זה לראות עץ בולט על שביל של בית של קשיש בשכונה ולהגיע ולשבור את חתיכת העץ הזאת, כי יכול להיות שקשה לו להתכופף", הוסיף דותן. "אני מזהה את זה עכשיו אז אני פשוט אלך לשם ואשבור את זה. אני לא בתוך הבועה שלי. המחשבה הזאת שבני נוער גדלים עם המחשבה של 'תיקון עולם', היא מחשבה שאסור לנו לוותר עליה. אם אני צריך לאסוף את כל הסיפור של 'תיקן עולם', אז אני חושב שהמעבר מתודעה של 'שורד' לתודעה של 'מנהיג' זה הדבר המשמעותי ואפשר לחוות אותה באמצעות שריר הנתינה של בני נוער".
עריכה: אלון גבאי ומיכל קדוש