השבוע התקיים בכנסת כנס השדולה לשבירת מעגל העוני: מלחמה שלא נגמרת, ביוזמת עמותת פתחון לב בחסותם של חברי הכנסת אברהם בצלאל ופנינה תמנו שטה. בשיחה עם אודי סגל ואלי כהן ב-103fm הסבירה תמנו שטה על הצורך הדחוף והחשוב להיאבק בעוני.
"בצל המלחמה נפגעו גם החיים השגרתיים של החברה השראלית. דוח העוני שם זרקור על תמונת מצב מאוד בעייתית שיש בה קרוב ל-900 אלף ילדים וכ-150 אלף קשישים עניים. הממשלה, בידיה לשנות את המצב, וצריך תוכנית מדינתית כדי לשנות אותו, להוסיף תקציבים יעודיים לאוכלוסיות שנפגעות כדי להוציא אותם ממעגל העוני. כשיוקצו התקציבים יהיה צריך לגזור יעדים ומדדים ברורים לממשלה", אמרה תמנו שטה.
לדבריה, "אני חושבת שיש אירועים שלאנשים קשה להתמודד איתם. כשמדברים על עוני, מקבלי ההחלטות רוצים לחבק אותם, אבל לאורך זמן הם מתפוגגים. אנחנו פועלים לאורך זמן נגד העוני ובוודאי שלצמצם פערים".
היא סבורה כי מאבק יסודי ושיטתי בעוני עשוי גם לסייע כלכלית למדינה: "עם השקעה נכונה ישראל יכולה לחסוך מיליארדים של שקלים שהיא מוציאה כיום על רווחה ונוער בסיכון, אם היא תדע לתת לא רק דגים, אלא גם חכות. 'פתחון לב' הציגה תוכנית שהיא יפהפיה, קראתם לזה מק"י - מדידה תקציב ויעדים".
את הכנס היא הגדירה כ'אירוע מאוד משמעותי': "כל מי שנכנס לחדר מבחינתי חתם על אמנה שיחד הולכים להיאבק. קבעתי דיון במאבק בעלייה המטורפת במחירים של רשתות השיווק והיצרניות. נלך דיון אחרי דיון, כולל חברי כנסת מהקואליציה שהעבירו ביקורת קשה על עיכוב הקמת הרשות למאבק בעוני. בסוף הטיפול בעוני הוא לכל המשרדים, שכל אחד יואיל בטובו לגבש תוכניות בנושא".
בנימה אישית אמרה ח"כ תמנו שטה: "אני לא גדלתי עם כפית זהב בפה. עליתי לארץ יחפה בלי אימא שלי שנשארה מאחור. הייתי אומנם עשירה בערכים ואמצעים, אבל הייתי במרכז קליטה, וכשעברנו ליישוב הקבע לא היה לנו הרבה. לולא מעטפת שכוללת דיור ציבורי ועוד דברים בדרך, לא קיבלנו הכול. היו לי פחות, אני לא בטוחה אם היה לוקח לי עוד עשור עד שהייתי מגיעה לכנסת".
לסיכום הסבירה: "העניים החדשים הם גם מעמד הביניים וזוגות צעירים שלא מסיימים את החודש, וקשישים שצריכים לבחור בין תרופות לאוכל, וילדים עניים שמגיעים בלי פרוסה לבית הספר. זה כתם על מדינת ישראל, ולכן צריך תוכנית עם תקציבים ויעדים".