מפרוץ המלחמה, גילו לא מעט ישראלים את האמונה מחדש, בין אם בשירות המילואים המפרך או בהודיה על הדברים הקטנים. בפרק החמישי בפודקאסט 'כסף אנושי', אירחו חיים כץ, אילן כץ ומיה זיו־וולף את עמיחי אייל, מייסד ומנהל ארגון 'קשר של תפילין' המתווך בין ישראלים המעוניינים בתפילין לכאלה שמחליטים לתרום את זוג התפילין הישן שלהם, ושוחחו על כוחה של האמונה והמיזם מעורר ההשראה.
"לפני שנה, דופק בדלת שלי יהודי עם שקית ובה זוג תפילין עבור בן דוד של אחד מהחתנים שלי", סיפר חיים על עמיחי. "הוא נכנס אליי הביתה, דיברנו קצת, והוא סיפר לי סיפור מדהים שנגע בלב שלי בהקשר לתפילין. מאז התחברנו, במהלך השנה האחרונה ניסינו לעזור לו גם בכספים וגם בתמיכה. אבל אנחנו מקבלים יותר ממה שאנחנו נותנים".
בתגובה, הוסיף אייל: "גדלתי בחיפה, ובבית שלנו בנווה שאנן, בית עם 3 קומות, בקומה הראשונה גר רב חרדי, בקומה השלישית אנחנו, ויתר השכנים היו אנשים לא דתיים בכלל. הייתה הרמוניה וחיבור טבעי. לפני קצת יותר מ־20 שנה פנו אליי להעביר שיעור בירושלים וזה התחיל בחוג בית של פרשת שבוע. זה התחיל עם זוג, התרחב לשכנים וחברים. העברנו את זה לפאב בירושלים משם זה עבר לבית כנסת עתיק. זה הלך והתרחב, וחלק מהשכנים שבאו להשתתף אמרו שהם רוצים להתחיל להניח תפילין. פניתי לידיד טוב שעסק בתחום, והוא אמר לי: 'כשבאים אליי לקנות זוג תפילין חדש, אנשים משאירים את הישן. נעשה בדיקה, נחדש אותם, והם יקבלו תפילין חדשות במחיר נמוך שאפשר לעמוד בו'".
"תפילין מתחילים מ־3,000 שקלים, אבל אני מכיר תפילין שעולה יותר מעשרת אלפים שקלים. אני יודע להציע את אותה רמה של תפילין בחצי מחיר. זה מה שמאפשר להרבה אנשים שהחסם שלהם הוא הכסף לרכוש תפילין. או שאין להם כסף או שקשה להם, ופה נכנסת הפילנתרופיה, איך לחבר בין הדברים. עד כה חילקנו יותר מ־500 זוגות תפילין, רובם ככולם בשנה האחרונה במלחמה. אני מפרסם בעיקר בקרב הציבור החרדי, וניתן להשמיש תפילין שלא משתמשים בהם. יש מישהו אחר במקום אחר שהיה מאוד שמח להשתמש בהם. צריך לתווך ביניהם. יש תפילין עם סיפורים ממש. זה מדהים".
באשר לבקשות שהוא מקבל, תיאר עמיחי: "פונים אליי מכל מקום - לא רק מקריית שמונה עד אילת. מאז 7 באוקטובר משהו זז. פונים אליי מקיבוץ געש, בית אלפא, חפציבה, גבעת ברנר ועוד. הנקודה היא יהודית שיש לכל אחד בליבו, חרדי לא חרדי, והיא התעוררה. יש סיפור ממש מרגש מ־7 באוקטובר - ילדה שאלה מחבלים שפתחו את הרכב 'אתה של ישראל?'. אני חושב שהשאלה הזו היא שאלה שמהדהדת באוויר".
"אני יכול להעיד בתור חייל מילואים בזמן המלחמה, יצא לי להיות גם בצפון וגם בדרום, המון חיילים מגיעים מרקע לא דתי ויכולתי לראות חיילים שרוצים לשים תנ"ך בווסט, או לובשים ציצית פתאום", שיתף אילן. "בין אם קרה להם אירוע מטלטל בלחימה, או אנשים שניצלו בדרך נס כזו או אחרת. הרבה ביקשו להניח תפילין".
בתגובה, הוסיפה מיה: "היהדות של כולנו, לא משנה אם אנחנו מגדירים את עצמנו חילונים גמורים, בסוף כולנו יהודים. זו המסורת שלנו, זו התרבות. חשוב שגם אדם שלא מניח תפילין ידע מה זה ולמה עושים את זה, גם אם הוא בוחר שלא לעשות זאת".
מכירים ארגונים ועמותות המחפשות פתרון לתרומות מחו"ל? מעוניינים לתרום בעצמכם? מוזמנים ליצור קשר באתר של 'קרן נאמן'.
עריכה: אחיה כהן ומיכל קדוש