לאחר תחילת השלב הראשון של עסקת החטופים, חמאס מראה סימני התאוששות ומתחיל לבנות את עצמו מחדש. ד"ר מיכאל מילשטיין, חוקר בכיר במרכז דיין, אוניברסיטת תל אביב, הסביר על ההתפתחויות ברצועה.
הוא פתח והתייחס למצבו של חמאס: "מצבו לא רע. זה נורא מבחינתנו להגיד את זה, כי רצינו לראות ארגון מוכה, חבוט ואולי אפילו בקושי קיים. אתמול מערכת החינוך בעזה מודיעה שבקרוב חוזרים ללימודים, למרות ש-85 אחוזים מבתי הספר לא קיימים. 6,000 שוטרים של חמאס נפרסו בכל רחבי הרצועה ומבהירים לכולם מי בעל הבית ומבהירים שאין טעם לדבר על 'היום שאחרי'. מבחינת חמאס, הם חוזרים בגדול כגורם דומיננטי בעזה".
עוד הוסיף בנושא: "אנחנו צריכים להיכנס לראש של חלק גדול מהפלסטינים ובמיוחד של חמאס – המחיר היה ראוי. בספירתם 50 אלף הרוגים וחורבן של עזה הם מחיר ראוי על הפגיעה בישראל ועל זקיפות הקומה הלאומית שלהם. אני לא מצדיק אותם, זה הנרטיב שלהם, והגיע הזמן שנבין את זה. המיינסטרים הוא ממש תחושת הישג אותנטית". הוא המשיך על שיקום חמאס: "בלינקן דיבר על 4,000 מגויסים חדשים לחמאס, וזה רק מהחודשים האחרונים. את כל התקופה הקרובה הם ינצלו לשיקום עצמי - כלומר מסגרות ארגוניות, מינוי חדש של מפקדים וניסיון לאתר נשק כמה שניתן".
מילשטיין המשיך והתייחס לדבריו של השר סמוטריץ' שאמר שאסור להפסיק את הלחימה: "אני אגיד איפה סמוטריץ' טועה. גם אני רוצה שחמאס יפסיק להתקיים, דגל המלחמה שנוהל כאן ב-15 החודשים האחרונים, ממש לא מקדם אותנו למטרה הזאת. העסקה הצילה אותנו מהתבוססות במלחמת התשה, בלי גבולות ובלי אסטרטגיה סדורה. אני לא חושב שהאסטרטגיה שנוהלה בשנה וחצי האחרונה הייתה יכולה להביא אותנו למיטוט חמאס".
הוא הוסיף: "כאן צריך לאמץ ראייה ארוכת טווח. את הזמן הקרוב צריך להשקיע בשחרור החטופים. במקביל צריך להכין תוכנית ארוכת טווח, לא ליום-יומיים הקרובים, איך אני מעלים את חמאס לגמרי. זה תכנון אמיתי לכיבוש כל עזה ושהייה שם, מה שלא קיים כרגע. עם כל הכבוד לאמירות של סמוטריץ' שהן נשארות טובות בתור סיסמאות. לא הצלחתי להבין, איך אחרי ארבעה חודשים של לחימה עזה בצפון הרצועה הגענו למטרה של מיטוט חמאס. ההוכחה הייתה ביום ראשון, ראית שחוזרים כמעט בכל מקום לעבודה. אתמול חמאס נופף באחד הסמלים הגדולים של האמירה הזאת – מג"ד בית חנון, שחשבנו שחיסלנו אותו, הופיע חי".
כשנשאל על ההמשך אמר: "זה מסע לשנים ארוכות. זה לא אירוע שהולך להיגמר תוך כמה חודשים ואפילו לא כמה שנים. לכן צריך תכנון ארוך טווח, מה שלא היה לנו ב-7 באוקטובר. עם כל הכבוד לכל התוכניות שגובשו כאן ב-15 החודשים האחרונים, אלו לא היו תוכניות מעמיקות. צריך אחרי שאנחנו נכנסים לתוך העסקה להתחיל להסתכל על העתיד ולהתחיל לתכנן מהלכים ארוכי טווח. אין מצב להמשיך לחיות עם חמאס לאורך זמן ולהאמין שהדבר הזה ישתנה כמו שחשבנו לפני 7 באוקטובר. אני לא יודע אם ההנהגה הזאת כשירה לדבר הזה, אבל שההנהגה העתידית תפיק את הלקחים".
עריכה: אלון גבאי