אלוף (מיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש המל"ל ועמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון, שוחח עם ניסים משעל וגאולה אבן-סער על הדילמה הגדולה שעומדת בפני הממשלה: שחרור של כל החטופים תמורת שחרור סיטוני של אסירים רוצחים, ועל ההשלכות השונות של הבחירה בין השניים.
"אני לא חושב שלמישהו בעולם יש תשובה על זה", אמר עמידרור בפתח השיחה והוסיף: "אני לא יודע מה הסיכוי שבמשא ומתן ישראל תהיה מוכנה לשלם את המחיר הנוראי, כשמצד אחד עומדים חייהם של חטופים ומהצד השני כל ההישגים של ישראל במלחמה הארוכה שבה נפלו חיילים".
"הנקודה היא לא החלטה מקצועית, היא החלטה ערכית מתוך הבטן. כל אחד על פי סולם הערכים שלו", קבע עמידרור.
הוא מציע לנו שלא לנסות לרבע את המעגל: "יש מי שחושב שזה לא ככה. יש מי שחושב שנשחרר את כל החטופים ולאחר מכן נמצא עילה לחזור למלחמה. אני לא בטוח שבאופן מעשי זה אפשרי, ונכון להעמיד את הסוגיה במלוא חומרתה. אסור לנו לרמות את עצמנו. אנחנו נצטרך לוותר על חלק ניכר מהישגי המלחמה ששילמנו עליהם במחיר דמים, ונסתכן בכלך שחמאס יתחזק מחדש. בתמורה לזה נקבל את היקר לנו מכול – האנשים שנחטפו מבתיהם ומהגבול".
עם זאת, חשוב היה לו להדגיש שלא מדובר על ויתור מוחלט או על כניעה לכל גחמה של חמאס: "זה לא בכל מחיר. נאמר שהם היו אומרים 'נחזיר אותם רק אם תפנו את קיבוץ בארי', היינו אומרים לא. אנחנו מוותרים על חלק ניכר מההישגים".
באותה סוגיה עמידרור אינו סבור כי כניסתו של נשיא ארה"ב טראמפ לעובי הקורה תשפיע על מחירי העסקה המסתמנים: "חמאס ימשיך להתחזק בניגוד לדעתו של טראמפ. אם היו עושים את מה שטראמפ אומר, יכול להיות שהתמונה הייתה שונה. אני מציע לא להיתלות בטראמפ, זו החלטה ישראלית שבה עומדים ערכים מסוג א' מול ערכים מסוג ב'".
"כשמישהו מאחיי ואחיותיי חזור מהשבי הביתה, השמחה שלי מלאה וללא רבב, זה לא במקום לדון בצורה רצינית במחיר שאנחנו משלמים תמורת ההישג הזה", הוסיף.
ומה באשר לביטחון האישי של תושבי העוטף? עמידרור ניסה להשיב: "ההישגים של צה"ל גבוהים, כך שבשנים הקרובות הביטחון בעוטף יהיה ברמה גבוהה. בהנחה שיהיה חלק ב' ולא נמצא דרך לייתר לפגוע בכל ניסיון של חמאס להתחזק, אז לא נצליח להביא בטווח הארוך את הביטחון הרצוי".
עריכה: אחיעד לוק