כמו בכל שבוע, ד"ר מאיה רוזמן עם פינת טוב לדעת והפעם: נוכחות פלסטיק במזון. "בעידן המודרני, רוב המזון שאנו צורכים מגיע באריזות פלסטיק. החל מיוגורטים, גבינות וקרטוני חלב שמצופים בשכבת פלסטיק פנימית ועד לאריזות חד-פעמיות של אוכל מוכן - הפלסטיק הוא חלק בלתי נפרד משגרת האכילה שלנו", אמרה תחילה ד"ר מאיה רוזמן.
לאחר מכן פירטה ד"ר רוזמן: "למרות הנוחות הרבה, השימוש הרחב בפלסטיק מעלה שאלות על ההשפעות האפשריות של חלקיקי הפלסטיק על הבריאות שלנו:
1. חלחול חלקיקי מיקרו-פלסטיקים למזון: מיקרו-פלסטיקים הם חלקיקים זעירים, שיכולים לחדור למזון במהלך הייצור, האריזה או האחסון. לפי מחקרים - חלקיקי פלסטיק נוטים לחלחל יותר למזון כאשר האריזה נחשפת לטמפרטורות גבוהות (אם מחממים את האוכל בתוך כלי הפלסטיק) או גם כאשר מדובר בנוזלים חומציים (כמו מיצי פירות או יוגורטים).
למה זה מסוכן? כי יש להם השפעות שליליות על הבריאות שלנו, בעיקר על הפוריות, אבל הם גם גורמים למצב דלקתי בגוף באופן קבוע.
2. סוגי הפלסטיק המסוכנים ביותר: ביספנול BPA הוא סוג של פלסטיק הנמצא במגוון מוצרים, כולל בקבוקי שתייה, כלי אוכל, וציפויי פחיות מזון. מחקרים הראו כי BPA יכול לחקות את פעולת ההורמון אסטרוגן, מה שמוביל לשיבושים הורמונליים.
לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת Environmental Health Perspectives מצא כי חשיפה ל-BPA עשויה להיות קשורה לבעיות בריאותיות כמו הפרעות פוריות, סרטן השד והערמונית, והשפעות על התפתחות המוח אצל עוברים וילדים.
פתלאטים הם כימיקלים המשמשים לריכוך פלסטיק, ונמצאים במוצרים כמו אריזות מזון, צעצועים, ומוצרי טיפוח אישי. מחקרים הראו כי גם פתלאטים יכולים לשבש את המערכת האנדוקרינית על ידי הפרעה לפעילות ההורמונים, במיוחד הורמוני המין.
מחקר שפורסם ב - Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מצא קשר בין רמות גבוהות של פתלאטים בדם לבין ירידה ברמות הטסטוסטרון אצל גברים, נשים וילדים.
3. חימום מזון באריזות פלסטיק - סכנה מוגברת! מזון שהוזמן ב-Take Away או מחומם באריזות פלסטיק חד-פעמיות עלול להגביר את חשיפתנו למיקרו-פלסטיקים, במיוחד במיקרוגל. החימום משחרר חלקיקים וחומרים כמו BPA למזון. מזונות שומניים, כמו תבשילים עשירים בשמן, סופגים כמות רבה יותר של חומרים כימיים מהפלסטיק".
ד"ר רוזמן עם ההסבר המפורט כתמיד: "אני די בטוחה שגם אחרי שנקרא את כל זה נמשיך לקנות יוגורטים, חלב, ומאכלים אחרים שמגיעים בפלסטיק. אבל אולי את המינימום כדאי לזכור:
א. העדיפו כלי זכוכית או נירוסטה: לאחסון מזון או לחימום במיקרוגל.
ב. הימנעו מחימום מזון בפלסטיק: העבירו את האוכל לכלי מתאים לפני החימום.
ג. בדקו תוויות פלסטיק: חפשו אריזות המסומנות כ -BPA-Free או ללא פתלאטים.
ד. צרכו מזון טרי: מזון באריזות פלסטיק נחשף לאורך זמן לחומרים המזיקים; מזון טרי לרוב בטוח יותר.
ה. מחזרו אריזות פלסטיק באופן נכון: כדי לצמצם זיהום סביבתי שיכול להשפיע על שרשרת המזון".
לשיטתה של ד"ר רוזמן: "מחקרים עדכניים הראו שניתן לזהות חלקיקי מיקרופלסטיק בדם אנושי באמצעות בדיקות מעבדה מתקדמות. במחקר שפורסם בשנת 2022, ניתחו מדענים דגימות דם מ-22 תורמים בריאים ומצאו כי ב-17 מהן (כ-77%) היו חלקיקי מיקרופלסטיק שמשמשים בייצור בקבוקי שתייה, אריזות מזון ושקיות פלסטיק".
ד"ר רוזמן הוסיפה: "לצערנו, כיום בדיקות לזיהוי מיקרופלסטיק בדם אינן זמינות במסגרת הרפואה השגרתית, והן מתבצעות בעיקר לצורכי מחקר".
לסיכום, ד"ר רוזמן הדגישה: "חשוב לציין שהמחקרים בתחום זה עדיין בראשיתם, וההשפעות הבריאותיות המלאות של נוכחות מיקרופלסטיק בדם אינן מובנות לחלוטין. אמנם לא ניתן להימנע לחלוטין מחשיפה לפלסטיק, אך עם קצת יותר מודעות ויישום כמה שינויים פשוטים, אולי ניתן לצמצם את החשיפה למיקרו-פלסטיקים וליהנות מאוכל בריא יותר".
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.