תוכניתו ההיסטורית של נשיא ארה"ב לעודד הגירה מרצון של תושבי רצועת עזה צפויה להיתקל בלא מעט מכשולים, ובראש ובראשונה דעת הקהל הבין־לאומית. אלוף (מיל') גיא צור הסביר את המורכבות של הדברים ואת הפתרון האמיתי והמתאים לשיטתו.
"הבנתי שהוא אמר שהוא האיש החזק בעולם: 'נשכנע עשר עד חמש עשרה מדינות לקלוט פליטים מעזה, ואנחנו נעודד הגירה מרצון. נביא לפה כוח אמריקני בין־לאומי שישלוט ברצועה במקום חמאס, ונמשיך את התהליכים האסטרטגיים הנדרשים שכולנו מדברים עליהם'", אמר בפתח השיחה והוסיף: "אחר כך הם חזרו אחורה, אז כרגע אני לא יודע. אם זו הייתה התוכנית, אני יותר ממעודד אותה".
אין לו בעיה עם הגירה מרצון, אך הוא שולל מכול וכול הגירה כפויה: "לא טרנספר, אלא הגירה מרצון. אני לא חושב שאתה יכול לגרש את האוכלוסייה הפלסטינית, זה דמיוני וזה לא פתרון אמיתי. העולם לא ייתן לזה יד, וזה גם לא מוסרי לקחת אנשים ולגרש אותם כי אנחנו לא יודעים להסתדר איתם".
הוא פירט מדוע טרנספר הוא רעיון רע מאוד בעיניו: "מה התוכנית? שאנחנו נגרש אותם? שהם יגרשו אותם? אם זה לא מרצון, אז מה התוכנית? לא הבנתי שיש תוכנית. מדינת ישראל, לא במוסר שלה ולא בלגיטימציה שלה, לא תיתן לצה"ל לגרש את כל העזתים דרך מצרים או דרך אוניות".
כשנשאל מדוע לא נפעל כמו בסוריה, שם במהלך מלחמת האזרחים היגרו מיליונים למדינות אחרות, השיב צור: "אנחנו לא סוריה, תודה לאל. לא הצלחנו לגרום להם לעזוב את הרצועה לאחר מלחמה של שנה וחצי, ולא הייתה הזדמנות לאף אחד מהם לעזוב".
"כולנו מבינים שזה לא ריאלי, אבל יש דרך ריאלית. אם מדינות שאכפת להם גם מהסכסוך וגם מהפלסטינים, יעודד הגירה אליהם. ידולל סדר הגודל של התושבים בעזה רק למי שמאוד רוצה להישאר שם", אמר צור וסייג: "אף אחד לא יפתור לנו את הבעיה הזאת, וזה יכול להפוך לתירוץ לנתניהו לספר סיפורים לכולנו ולסמוטריץ' ולעכב את עסקת החטופים", הוסיף.
לשיטתו, יש שני נושאים דחופים שבהם ישראל צריכה להתרכז: "לא נימלט משני דברים: האחד הוא שאנחנו מחויבים להחזיר את החטופים. בסיטואציה שנוצרה זה יהיה לפני שחמאס יעזוב את השלטון, כי לא רצינו להחליף אותו. אחר כך בהזדמנות הראשונה נצטרך להיכנס שוב ולהסיר אותו באמת. הסרתו היא רק באמצעות בניית חלופה באמצעות האמריקנים, האמירתים והמצרים".
פרט לכך האלוף (מיל') צור הביע דאגה גדולה ממה שעתיד לקרות ליחסים שלנו עם שכנינו מדרום וממזרח: "אם נצא מהדמיונות, המצרים לא יערערו את המדינה המעורערת שלהם ממילא, ובוודאי שירדן לא תקבל מיליון תושבים. המצב במזרח התיכון יידרדר, וזה יביא את מצרים וירדן לקיצוניות נגד התהליכים שעשינו, נגד השלום בינינו לבינם".
עריכה: אחיעד לוק