על פי עדויות מפי חיילים ששירתו במוצב הסמוך לכפר תייסיר, הבעיה שהייתה במוצב דווחה למפקדיהם, אבל אלה לא התייחסו לטענות ברצינות. תא"ל אורן אבמן, לשעבר מפקד החטיבות כפיר ומנשה בפיקוד מרכז, ניתח מנקודת מבטו את הפיגוע החמור שאירע בתיייסיר השבוע.
"כששמעתי על התקרית נזכרתי. הבוגרים שבינינו זוכרים את המציאות של 2002, את אירוע המשטרה הבריטית עם הצלף. המחבלים לא נעשו יותר טובים, יש פה אירוע שצריך לתחקר בצורה נוקבת, כמו הרבה אירועים בצה"ל של ה-15 החודשים האחרונים, ולראות איך הגענו למצב שמחבל בודד עם נשק אחד ושתי מחסניות מצליח כמעט להשמיד כוח צבאי שלם", אמר אבן בפתח השיחה.
לדבריו, "אני לא יכול להתייחס לתקרית ספציפית, אני לא בקי בתחקירים. עם זאת, אחרי שעברנו את 7 באוקטובר, בואו ניקח את תייסיר כמטאפורה, ונבדוק את כל התייסירים שלנו. זו לא רק הזנחה, זו תפיסת עולם, מחשבה, השקעה בתשתית, מיצוי כוח אדם, תפיסת הביטחון השוטף וההגנה. החריש בעיניי צריך להיות הרבה יותר עמוק מהאירוע הבודד הזה".
"העניין הוא לא להקים ועדות, אלא להסתכל על זה. אני מאמין שהרמטכ"ל הבא יעשה את זה, כי אין לו ברירה אחרת. כל אחד שלובש מדים היום צריך לשים את 7 באוקטובר לנגד עיניו ולהבין שלהיות פרנואיד זו לא מילה גסה. צריך להסתכל על הדברים בצורה הרבה יותר ביקורתית ממה שעשינו בעבר. זו נקודה מערכתית אסטרטגית", הוסיף הקצין (מיל').
בעיניו יש תפקיד בסיסי לכל לובש מדים המופקד על חיי אחרים: "כל מפקד בצה"ל, יש שני דברים לנגד עיניו - המשימה, ושמירה על שלום החיילים. מפקד שלא רואה את שני הדברים האלה לא ראוי להיות מפקד. מומחיות של ארגון היא לא רק להפיק לקחים, השלב הבא קשה ביותר: ליישם אותם ומהר, ולראייה ארוכת טווח".
"המלחמה הסתיימה. אין מלחמה. חוץ מאשר לפתוח טלוויזיה ולראות את מספר הימים למטה, יש פחות כוחות מאשר איו"ש", אמר המח"ט לשעבר בעזה. עם זאת העומס הרב נותן את אותותיו לטעמו: "המציאות האסטרטגית שבה צה"ל התמודד ב-15 החודשים האחרונים חסרת תקדים. וזה מוטל על אותן כתפיים שריריות, אבל המשא הופך להיות יותר ויותר כבד. בוודאי שהם מובילים לעייפות ולשחיקה של מפקדים בסדיר, בקבע ובמילואים. השגרה שוחקת, והיא סיזיפית ואפורה לעיתים, ובסוף מגיע אירוע מבצעי לקצה – איזה חייל פוגשים שם?".
עריכה: אחיעד לוק