יענקל'ה רוטבליט הוא אחד מגדולי המוזיקה הישראלית, ופועל במרץ מאז סוף שנות ה־60 ועד היום. מאחוריו מאות שירים שכתב ביצירתיות אין קץ, חלקן הגדול הפכו ללהיטי ענק ולהמנונים של ממש שממשיכים לשמור על רלוונטיות גם היום. מעבר ליכולת הכתיבה הפנומנלית שלו רוטבליט הוא אמן מבצע, ולוקח חלק בפרויקט המוזיקלי המפתיע הנושא את השם 'החצר האחורית'.
בשנת 1968 הוקלט לראשונה 'זמר שכזה', שיר פרי עטו של רוטבליט שיצא בדיוק שנה אחרי שפרצה מלחמת ששת הימים בה לקח חלק. רוטבליט לחם במלחמה כמפקד מחלקה בגדוד 163 של החטיבה הירושלמית, ובמהלך הקרב בשכונת אבו תור נפצע קשה – ידו נפגעה והוא איבד רגל. אין כל ספק שהחוויה השפיעה מאוד גם על תהליכי היצירה שלו. שכן, בשנת 1969 שיר נוסף של רוטבליט יצא מהמגירה, ואנחנו מדברים כמובן על 'שיר לשלום' שבוצע על ידי להקת הנח"ל והסולנית מירי אלוני, וזכה לפופולריות רבה באותם ימים.
רוטבליט שיתף פעולה עם לא מעט אמנים בישראל, אבל שיתוף הפעולה הבולט והמוכר ביותר שלו הוא עם שמוליק קראוס. השניים החלו ליצור יחד בשנת 1970 והחיבור ביניהם הביא לנו לא מעט להיטים. החל מ'אצלי הכל בסדר' ו'ימי ראשית הקיץ' ועד ל'בלדה לעוזב קיבוץ' ו'לוח וגיר'. בשנת 1978 הגדילו השניים לעשות וכתבו יחד את 'סוס עץ' ששר אריק איינשטיין כפסקול לסרט 'סוס עץ' שקראוס בעצמו השתתף בו. העבודה המשותפת והפורה שלהם המשיכה גם בשנות ה־80 וה־90 כשכתבו את 'גלגל מסתובב' המצוין, 'רואים רחוק רואים שקוף', שביצע קראוס וזוכה ללא מעט גרסאות כיסוי מעולות עד היום. שיר נוסף שזכה להצלחה מסחררת שכתבו השניים יחד הוא 'אחרי עשרים שנה'.
מלחין נוסף שאיתו עבד רוטבליט הוא שלום חנוך. השניים כתבו יחד את 'לילי שלי' בביצוע 'השלושרים', 'כמה טוב שבאת הביתה' בביצוע אריק איינשטיין שזכה לעדנה מחודשת לאחרונה לאחר גל נוסף של החזרת חטופים משבי חמאס בעזה. אי אפשר להתעלם מ'חוזה לך ברח' הנפלא בביצוע אושיק לוי, ועוד רבים וטובים. רוטבליט עובד במרץ ומפתיע עם עוד שירים רבים אחרים שכתב ונכנסו להיכלי הכבוד בתרבות הישראלית. למשל, 'אמא אדמה', 'צא מזה' ו'היא תבוא' בביצוע איינשטיין, 'באה מאהבה' של יהודית רביץ, 'בוקר של כיף' של 'תיסלם', 'ככלות הקול והתמונה' ו'דרכנו' בביצוע האלמותי של דני בסן, והיריעה קצרה מלהכיל.
בשנת 1998 קיבל פרס מפעל חיים מאקו"ם, ובשנת 2014 קיבל פרס מפעל חיים במסגרת מופע מחווה ליצירתו בפסטיבל הזמר חולון. כשנשאל באחד הראיונות מה דעתו על הפרס אמר רוטבליט שהוא תמיד מסתכל קדימה, והסביר: "אני לא איש של נוסטלגיה וגם לא עסוק בלטפוח לעצמי על השכם. בסדר, אז כתבתי שירים ואני שמח שהם התקבלו ואוהבים אותם. אם מוצאים לנכון לתת לי את הפרס - אז אני אומר תודה".
בנוסף לכתיבתו הפזמונאית, עסק רוטבליט לאורך השנים גם בכתיבה עיתונאית. בשנות ה־70 פרסם מוסף סאטירי בעיתון 'הארץ', וכן כתבות וטורים אישיים בעיתונים הגדולים באותה התקופה. לצד פועלו כפזמונאי וכעיתונאי, הוציא רוטבליט חמישה אלבומי סולו שמורכבים בעיקר משירי מחאה אותם כתב וביצע בעצמו. החל מ'כך שחררתי את ירושלים' שיצא בשנת 1978 ועד ל'צומת עלעול' שיצא ב־2011.
בדיוק באותה השנה הגה את הפרויקט 'החצר האחורית' יחד עם תומר יוסף, איתמר ציגלר, וגדי רונן. האלבום הראשון שלהם יצא לאור בשנת 2013 לאחר שפתחו במסע גיוס כספים לאלבום באמצעות מימון המונים בלבד. רוטבליט כתב את מילות כל ארבעה עשר השירים באלבום זה, הנושא את שם הלהקה. בשנת 2017 הוציאה הלהקה את אלבומה השני.
רוטבליט איננו קופא על השמרים, וממשיך לעבוד במרץ עד היום – לרגל הגעתו לגבורות העורך המוזיקלי יואב חנני ליקט את מיטב הלהיטים מאחוריהם עומד רוטבליט לרצף מוזיקלי מלא כל טוב. מוזמנים להאזין ולהתרגש ביחד איתנו לשירים מכל הזמנים.
לרוטבליט נאחל יום הולדת שמח, ועוד שנים רבות של יצירה פורה ומרגשת!
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־25 שנה, וכיום היא רצועת המוזיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלאסיקות הגדולות של המוזיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלאסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוזיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוזיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.
עריכה: עדן בן ארי