בכר וקלינבוים

לשון הרע לא מדבר אליי?

מה עושים מול לעג ציבורי או השפלה ברשתות החברתיות? • עו"ד דניאל בכר ועו"ד גיא קלינבוים דנו על חוק לשון הרע, והקשר שלו לעולם המשפט • פרק 10


האם במהלך חייכם נתקלתם במקרים שבהם השמיצו, לעגו או השפילו אתכם בפומבי? חוק לשון הרע נועד להגן עליכם מפני ההשלכות האישיות, החברתיות או הכלכליות שעלולות לבוא בעקבות מקרים שכאלה. עו"ד דניאל בכר ועו"ד גיא קלינבוים הביאו את עמדתם באשר ללשון הרע והניצול לרעה של הרשתות החברתיות בהיבט זה. 

עו"ד גיא קלינבוים שיתף במקרה אישי שאירע לאחד מלקוחות משרדו. "קיבלתי על הבוקר טלפון מאחד הלקוחות שלנו, בעלים של קרן רצינית עם הרבה מוניטין והוא הצליח להדביק אותי בסערת רגשות שלו. הוא עובד קשה, עושה את העבודה, יום אחד הוא מתעורר בבוקר ורואה שמציגים אותו כאיזה פירמידה, נוכל, איזושהי הונאה, משהו הזוי. הלכנו, חקרנו את העניין הזה ועוד פעם גיבורי המקלדת צצו להם. גיבורי מקלדת עם הכפשות מעצבנות, כל אחד שיש לו פייסבוק כותב מה דעתו. אני מדבר על לשון הרע, לצערי זה משהו שאני רואה אותו רבה. איזה קלות שהדבר הזה גולש להכפשות ודברים, אנשים לא מבינים שהם עושים לעצמם נזק וזה יכול לעלות להם אלפי שקלים הפרסום הזה", תקף בחריפות את האנשים שמפרסמים פרסומים ללא סימוכין או הוכחות. 

"חוק לשון הרע אומר שפרסום שעלול להשפיל בן אדם בעיני הציבור, בעיני הבריות, לעשות אותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג זה משהו שהוא אסור. לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות הוא דבר שאסור. לפגוע באדם במשלח ידו או מקצועו זה אסור. לבזות אדם בשל מוצאו, גזעו או דתו אלה דברים אסורים. החוק הזה חל גם על תאגידים", ניתח קלינבוים את משמעותו של חוק לשון הרע מנקודת מבט משפטית. דוגמא ראשונה - אם מאשימים אותך בכל מיני האשמות. עשית הונאה, עוקץ, פרסום שאתה פירמידה, האשמות חסרות בסיס, זה חד משמעי לשון הרע. אם משמיצים אותך, אומרים שאתה נוכל, בלי בסיס אמיתי או הוכחות מאחוריהן, אם מפיצים מידע כוזב שהחברה שלך בתהליכים של פשיטת רגל, אלה דוגמאות בסיסיות". 

בהמשך, תהה עו"ד בכר: "מה קורה אם אני לא מרוצה משירות של חברה מסוימת? האם ביקורת לגיטימית שלי זה לא לגיטימי? זו בעיה מאוד מודרנית בגלל הרשתות החברתיות למצוא את עצמך בתוך אירוע כזה. זה מעלה נקודה, מה קורה אם אני לא מרוצה מהשירות של חברה מסוימת? האם ביקורת לגיטימית שלי זה לא לגיטימי? קניתי מוצר ואני לא מרוצה זה אומר שאני עושה לשון הרע. אני לא יכול לפרסם מידע שלא נהנתי מאותו שירות מבלי להיתבע?". 

"יש את חופש המידע, אפשרות להתבטא, צריך לשים לב שלא חורג מהחוק כדי להימנע מתביעות של לשון הרע אתה צריך לוודא שהפרסום שלך עומד באחת מההגנות של לשון הרע. החוק אומר שני דברים: אחד, אם יש אמת במה שאתה אומר, אם זה נתון אמיתי, יש אסמכתאות, זו הבעת דעה בתום לב, זה עוד דבר שיכול להפוך את לביקורת לגיטימית ולא ללשון הרע. שתיים, אם זה קורה תוך כדי הליך משפטי, היו מקרים גם פה שראינו כתבות שהצליחו לפחלץ אותנו ואת הלקוחות שלנו אבל לא היה מה לעשות. במסגרת ההליך המשפטי לא היה אפשר. כל עוד הביקורת היא מבוססת, עניינית ולא כוללת האשמות בלתי מבוססות לחלוטין זה נותן הגנה נוספת", טען קלינבוים בנוגע ללשון הרע. 

"בהרבה מאוד מהמקרים אנשים נבהלים, מבינים שעשו טעות"

כמו כן, התייחסו השניים לדרכי הפעולה ולאפשרויות שניצבות בפני הצד הנפגע לאחר המעשה של לשון הרע. עו"ד קלינבוים מסגר את הנושא מנקודת מבטו. "הרבה מאוד מהמקרים אנשים נבהלים, מבינים שעשו טעות, שהם עשו משהו שנעשה מרגשות ולא מעובדות, מורידים את הפרסום ומתנצלים. ברוב המקרים זה מספיק. אפשרות נוספת זה ללכת לתביעה משפטית. בסיטואציות כאלה, החוק מאפשר כיום לקבל היום באזור של סדר גודל של 80,000 שקל ולפעמים אין ברירה", הבהיר. 

"שתי אפשרויות נוספות הן לפנות לפייסבוק או לאינסטגרם ולהיעזר בהן כדי להוריד את זה, לומר שנעשה משהו נגד כללי הרשת. אם חס וחלילה, אותם פרסומים גרמו לאיזשהו באז תקשורתי, אנחנו תמיד אומרים בכל אחד מהפרקים שלנו להיעזר בבעלי מקצוע. ניהול משברים תקשורתיים כדי לנסות לרכך את זה ולהוריד את זה", הסביר קלינבוים באשר לאפשרויות שניצבות בפני הצד הנפגע. 

עריכה: עידו טבת ומיכל קדוש 

23/03/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

בכר וקלינבוים
בכר וקלינבוים  |  גרפיקה: אלון כץ
Paris