איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"חמאס הצליח לשים יד על 4 מיליארד שקל במהלך המלחמה"

אייל עופר, חוקר הכלכלה העזתית, ניתח את ההתנהלות הכלכלית של ארגון הטרור והשפעתה על חיי העזתים: "עזה היא כלכלת מזומן"


אחרי קרוב לשנה וחצי תמונת המצב בעזה מעוררת סימני שאלה – למרות שלא נכנס למקום כסף מזומן חדש נמצאים בה מיליארדי שקלים ישראליים. איך מגיעים סכומים של כסף לרצועה? ענת דוידוב שוחחה עם חוקר הכלכלה העזתי אייל עופר שהסביר את התהליכים הכלכליים בעזה, והשפעת ארגון הטרור חמאס.

בתחילה טען כי המצב בעזה זהו סיפור בקנה גודל אדיר, ומסיבה לא ברורה התקשורת הישראלית מתעלמת ממנו. "לעזה נכנסים סכומים של עזרה בשווי של כחמישה מיליון דולר מתחילת המלחמה. זה אומר שתושב עזה מקבל בערך פי 7.7 מאשר סודני ששם יש באמת רעב, ופי 18 מאשר האום וכל הארגונים בעולם. עשיתי את החישוב גם ברמה השנתית, וגם ברמה של 15 חודש".

דוידוב ביקשה לשאול מאיפה מגיע הכסף, ואילו עופר הסביר כי הכסף מגיע מכל העולם כסחורה שאמורה להיכנס לעזה לרווחת התושבים שם, אבל חמאס שם ידיו על הסחורה, ובכך מצליח להכניס 25 אחוז לכיסו. "מה שאומר שבעצם בזמן המלחמה חמאס הצליח לשים את היד על ארבעה או חמישה מיליארד שקל. הרבה מאוד מזה הוא גובה במזומן ומצטבר אצלו מזומן – עזה היא כלכלת מזומן. יש להם רשת של לפחות 100 חלפנים, וייתכן שהרבה יותר. הוא משתמש בהם לבצע עסקאות חליפין"

ישראל ממשיכה להכניס לשם סחורות שמתורגמות לכסף?

"כסף ישראל כרגע לא מכניסה. נכנס מעט מאוד מזומן לעזה, מה שנכנס בעיקר זה סחורות שאמורות להתקבל בחינם, והן נכנסות במחירים מוכפלים", הסביר. כשנשאל האם החמאסניקים והעזתים עומדים על הרגליים כלכלית למרות המלחמה המתחוללת טען כי "העזתי הממוצע לא, אבל כל הכסף שזורם כתרומות מצטבר אצל חמאס עיקר כשטרות מזומן. הכספים של השיקום הולכים להיות גדולים עשרת מונים לפחות – אם לא יהיו שם בכלל עזתים זה כבר סיפור אחר, אבל בהנחה שיישארו שם ואנשי חמאס אני חושב שחמאס עושים לעצמם את החישוב שהכסף הגדול ייכנס אם נעשה קולות שאנחנו מוותרים על השלטון, ואז נמשיך לשלוט מאחורה".

עריכה: עדן בן ארי 

17/02/2025

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

אנשי חמאס
אנשי חמאס  |  צילום: איימן אלהסי/פלאש90
Paris