פרופ' חנוך בן פזי, ראש מרכז מעין על שם וייספלד לחקר הפילוסופיה היהודית בפני אתגרי הקיימות, ומחבר הספר 'השבר היהודי ישראלי - דין וחשבון פילוסופי ותיאולוגי על רצח רבין והדהודיו עד לשבעה באוקטובר' שפורסם בתחילת החודש, שוחח עם פרופ' רפי קרסו וצ'רלי בוזגלו על הקשר בין אתיקה, פילוסופיה, ויהדות.
"אני יכול לומר שהאתגרים של העולם היהודי לדבר אתיקה בעת החדשה מורכבים עוד יותר", אמר בתחילת השיחה. "השאלה של האתיקה והיהדות זה מורכב יותר, ומה שמשמעותי זו השאלה היא ליהדות יש מה לתרום לשיח המוסרי ולשאלות של מוסר, ושם אנחנו צריכים למצוא את הדיון המשמעותי שבו אנו פועלים".
בהמשך סיפר על אסכולת שונות בפילוסופיה, וטען שהפילוסופי טוען שמקור הסמכות של האדם זו התבונה, ואילו דתות מאמינות שלהן יש סמכות אלוהית. "זה יכול להיות דבר מסוכן, ואנחנו פוגשים את זה באופן מאוד בוטה מאז ה־7 באוקטובר. כשאתה חושב על הביטוי 'אללה אכבר' אתה מבין שבשם אותו ביטוי שאמור להיות הנעלה ביותר של סובלנות וכבוד האדם נעשים דברים הכי איומים ונוראיים". לדבריו, "השיח המוסרי חייב להיות חלק מהשיח היהודי, והוא לא תמיד עושה את זה".
כשנשאל על השפעת הנושא על המלחמה המתחוללת טען כי האירועים שחווינו מאז ה־7 באוקטובר מעמידים אותנו באתגרים מוסריים גדולים, ולא פעם גורמת לנו לצבוע את הכל בצבע אחד. "כשאני משתמש בביטויים גדולים כמו נאצים או עמלק אני לא מבדיל בין רעות, ואחד האתגרים הגדולים הוא להבדיל בין רוע לרוע, וצריך להבין מה עמד מולנו. יש פה רוע שקשור לסכסוך, מלחמת דת, ויש פגיעה בצלם האדם באשר הוא. היכולת להבדיל בין הרעות תאפשר לנו להיות אנשים יותר מוסריים בתפקוד שלנו". לטענתו, "יש חשיבות מאוד גדולה לשיח שאנחנו מנהלים".
פרופ' בן פזי טען כי על מדינת ישראל לבדוק מה יקרה ביום שאחרי היום שאחרי, והסביר: "איזו מין חברה אנחנו בונים? יש הרבה מאוד דברים שנצטרך לשקם פה. יש מדרג של טוב ומדרג של רע, וכשהרע והרע מתנגשים זה בזה אנחנו נדרשים להכרעות".
רגע לפני סיום טען שישנו קשר בין רצח רבין לאירועי ה־7 באוקטובר, "רצח רבין זה אירוע, והוא גם תוצאה של מתחים עמוקים בחברה הישראלית בהמון נושאים. כשנוצר שבר, מאוד קשה לתקן אותו".